懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

回覆 # 的文章

bk名 第幾胎(男/女) 醫院 EDD
===============================
princessash 2 養和 1/8
dku 3 canossa 2/8
venusnjoo 2 仁安 3/8
ying2 2 canossa 6/8
siukoko2 1 廣華 7/8
wincat 1 養和 8/8
jjtseung 2 東區 12/8
silva 2 QEH 12/8
chunyatmama 2 KW 13/8
Mincola 1 St.Paul 14/8
Ceciy1006 1 威院 15/8
joyce817 1 QEH 17/8
janbibi 1 法國 18/8
jelly-pudding 1 法國 19/8
雨晴B 1 PWH 19/8
sweetcutecat 1 仁安 20/8
牛c9 2 QEH 21/8
hlbaby2004 2 QEH 23/8
BigPig阿花 2 QEH 24/8
piglet0529 1 仁安 25/8
小熊帽 1 PWH 27/8
ek9718 1 QEH 28/8

別墅

今日去完qe第一次產檢喇 !!!!
去到驗尿,度高,磅重,then 等叫名姑娘同我講返個之前既驗血報告,但我仲未拎個報告,佢又冇叫我去拎wor.....講完之後等叫名..一等就等左成個鍾,一入到去,嚇屎我,姑娘叫我除褲要檢查陰道,我冇心理準備,因為d 人話廣華先要,咁醫生同我解釋番,因為我07年做完婦科檢查,到而家都冇做,so 檢查一下,檢討時有2個姑娘望住我,攪到我有d尷尬,好彩係女醫生,then 听下bb心跳,因為得14weeks仲未听到,佢又問我有冇去私家,我就話1月中時流啡去睇過一次,之後就冇喇 (其實我有睇到gar),咁佢就叫我行去最尾間room 照下bb 喇,咁佢比我睇bb既心跳,我就問而家幾多cm,連醫生都話因為呢部機好舊,so睇得唔係好清楚,同埋佢自己都講唔係好識用呢部機,話遲d 3月尾la.有部機就照得好清楚,我就問係唔係照結構既時候,佢話係,我就話我之前o黎既時候個姑娘同我book左5月,到時我都23-24weeks中間,會唔會好遲ar,佢話都係照下d 器官冇咩特別wor,又可能3-4月已經full晒...咁我就冇再問喇,照完想著鞋既時候,個醫生又話等等,而家我識得用喇,可以照埋個頭,咁我又訓返上床,再比佢照,其實佢係咁照我都唔知佢照咩,佢叫姑娘寫底d資料,我都唔係好听得明,唯一听得明就係話15weeks,(我心想而家15weeks 到我照結構時咪24weeks)咁真係好遲la........照完就行返去醫生房,都冇講d 咩就叫我6weeks之前再來....報告完畢!!!!!!

別墅

原帖由 BigPig阿花 於 09-3-3 13:42 發表
ek9718
想請問你係約左幾點同埋幾點走得?

我約左10am,9:45am去到放底張覆診紙,就自己去驗尿度高磅重量血壓,10:15am就叫名入去姑娘到睇驗血報告,唔夠5mins 就出返來了,11:15am 就見醫生了,then 11:35am就走得喇...

但下次去再檢查既時候就好似唔洗再見姑娘gar喇~佢地話自己去驗完尿etc....就等見醫生就得...請問你地係唔係都係咁gar???我係日間醫療中心4/f

別墅

原帖由 silva 於 09-3-3 16:23 發表

ek9718
我18/3會去qe做第一次產檢,我諗所有政府医院都要做陰道檢查,因為我上胎係tmh都要做,我都好唔鍾意,不過冇得揀,

silve:

我想問問你幾時做結構檢查ar??? 我要4/5先做ar..好遲ar..而家唸緊好唔好book私家做一次

別墅

原帖由 silva 於 09-3-3 22:27 發表

ek9718
姑娘冇話幫我約做結構,佢淨係話幫我約6/4照us(我諗係普通個D),可能我又冇問啦,因為我都唔知政府医院有得做,我上一胎係tmh都係冇,所以我今次都約咗私家30/3,咁係qeh做要幾$呀!点解佢冇問我呢?你係4月5号定5月4号 ...

silva
我係5月4日先照,so先覺得好遲....之前我係1月14日登記時佢幫我book既,同埋佢話唔洗比$嫁!!!!

別墅

miio

Take care ar !!! support U !!

別墅

大家好丫....今日去左照左喇,好明顯亞b對住個mon比我地知道左佢有'姑姑'gar,係仔來的.
同埋我既預產期早左一個星期,由原本既28/8/09 提早到23/8/09,唔該可否幫我update 埋丫~~~thanks ^.^

別墅

原帖由 lalababe520 於 09-3-17 00:53 發表

呵~~~~ 恭喜丫~~

THANKS ^^

別墅

我想問下大家feel到bb郁係點gar,係個肚皮有d 突起定點樣gar,我呢個星期就開始好大感覺個肚既左右邊成日都好似有野'吉'下'吉'下咁,請問大家會唔會有咁既情況,岩岩星期一都問過下醫生,佢話可能bb係入面郁緊整到我d肌肉,你地會唔會咁樣?

別墅

bk名 第幾胎 男/女 醫院 EDD
36 joyce817 1 女 QEH 17-Aug
37 venushung 1 仁安 17-Aug
38 pamababy 1 聯合 17-Aug
39 janbibi 1 法國 18-Aug
40 bobomami 2 東區 18-Aug
41 ahpink 1 港安/瑪嘉烈 18-Aug
42 雨晴B 1 仁安 18-Aug
43 lokmai 2 男 仁安/PWH 18-Aug
44 jelly-pudding 1 法國 19-Aug
45 jenny_c1c 1 QEH 19-Aug
46 sweetcutecat 1 仁安 20-Aug
47 lobor 2 浸會 20-Aug
48 牛c9 2 QEH 21-Aug
49 gracelam123 2 QEH 22-Aug
50 cowcowbb1 法國 22-Aug
51 bluesky123 1 QMH 22-Aug
52 LK1205 1 養和 22-Aug
53 金玄穎 2 聯合 22-Aug
54 hlbaby2004 2 QEH 23-Aug
55 aptiva 1 浸會 23-Aug
56 KittykyChan 1 仁安 23-Aug
57 ek9718 1 男 QEH 23-Aug
58 BigPig阿花 2 QEH 24-Aug
59 piglet0529 1 仁安 25-Aug
60 vivian_s 2 QMH 25-Aug
61 vitokwan 2 St.Paul 25-Aug
62 kittyncat 2 養和 26-Aug
63 森美 2 威記 26-Aug
64 小熊帽 1 PWH 27-Aug
65 jizoe 1 法國 27-Aug
66 de_baby1 1 廣華 28-Aug
67 Yufung888 1 廣華 29-Aug
68 kk01_10 1 瑪嘉烈 29-Aug
69 Zoelamlam 1 廣華 30-Aug

別墅

原帖由 lalababe520 於 09-3-24 17:37 發表
我今日照完結構la~~bb 什麼也正常, size 也正常~ 真的什麼也不用擔心 ^_^ yeahyeahyeah!!!!~~~~

小b真的好叻, 真的不枉我連續幾天以"半恐嚇"的語氣, 吩咐他一定要讓媽媽看性別. (現在不看, 都不知什麼時候有得照u/s ...

恭喜晒 !!! 我就要等到5 月4 日先係qeh照結構,我唸我係最遲一個照gar喇~~上一次係張智醫生到問佢我洗唔洗係佢到book照結構,佢話睇我個bb都冇咩問題,所以可以唔洗專登waste$ wor,但我同張智講到時我都差不多24weeks先係aeh照,因為上一次照既時候bb大左一weeks,佢又話冇問題既,4月頭我都book左張智到覆診..到時會幫我睇一睇有冇咩問題先wor..希望bb正常la....

別墅

原帖由 hlbaby2004 於 09-3-31 17:37 發表
各位係QEH生既媽咪,6月產前班schedule已出,想報快手,好易full! :)

http://www13.ha.org.hk/qeh/antenatal_class_booking/default.asp?

thanks !!!! 真係好搶手丫~~~~~~

首頁

尾頁

跳至