跳至

首頁
12345...10

尾頁

大宅

原帖由 tiggerkitty 於 10-2-16 21:29 發表
真係唔知點形容心情,今晚係最後一晚feel 到阿b 响個肚到,又好似好唔捨得 ,唔生又唔得

聽日就係一個生命的延續,會見到阿b 的樣子和觸摸到真實的他,心情極度複雜
希望今晚一覺瞓到天光,養足精神迎接阿 ...

加油呀,你係新年後第一個mama,祝呀b健健康康、順順利利

大宅

原帖由 kayeeee2009 於 10-2-16 21:47 發表
前排我腰骨痛左2日~~~
唔知做咩今日又無事啦WO...XD

但個胃個位又頂返 ....仲要有時頂到痛..

下面痛既情況家陣極少..近乎無...
阿囡唔會上返去架可 ? ...

我都好似你甘呀,之前明明落左少少條腰好左,個胃坐係度無甘頂..呢幾日唔知仲乜個胃又頂番甘...好怕bb上番去甘呀,又要到22/2先見醫生...

大宅

原帖由 jp_julia 於 10-2-17 14:57 發表
大家好﹗我呢幾日除左初一去99同mami 度,其他日子老公係屋企冬眠,而我係度無所事事同湊仔,不過我都捉亞仔同佢阿爸一齊冬眠,不過唔多成功﹗ ...

我都係由朝訓到晚,好左尋晚都訓到,唔係就大WOR

大宅

原帖由 ANN222 於 10-2-17 16:26 發表

我今日去銀行問中銀, BB 可唔可以開戶口, 佢答我小朋友要 11 歲先開得喎~

唔係間間都有,大新有,好似係THOMAS戶口簿,我同事都幫個BB開左,不過好似係有得入無得出,即唔知幾多AGE先可以拎番D錢出來

大宅

天氣真係好冷HAHA,今日係產假第二日,好無聊甘,訓到成12點先起身.....見大家肚皮都痕,可能係天氣問題,我手腳濕疹都番番來

甘的天氣要半夜起身湊呀B好辛苦,生左的MAMA辛苦哂,我都叫呀B過埋呢個星期先可蒲頭HAHA

大宅

原帖由 mslo 於 10-2-19 17:22 發表
今日,我 8:30 要到元朗產檢,平時我返工 9:00 都會遲到,但今日咁凍,仲要咁早起身,真勁艱辛同辛苦,點知因為明天健康院短週,今日超多人,除孕婦仲有黃疸b,真… 我由 8:30 坐到 12:30 先走得,真浪費時間﹗

最慘係 醫生話曳豬b ...

你同呀B講,叫佢乖啦轉番個頭,醫生有無講過左幾時先要做掉頭手術,之前我有朋友係9個半月再掉頭,可能呀B想玩下

大宅

我都係順產,加上想慳錢所以係政府生,不過講真,如果有銀,我都想係C+架,因可以選醫生,有信心多D,我見有人係公立....連針連左一個鐘呀,人都顛,由唔痛變勁痛呀,因個姑娘舊緊新人呀,聽到甘樣...C+就一定唔會出現呢個情況,希望我唔好遇到呢D情況呀

大宅

昨天都訓得差,喉嚨仲有D唔舒服呀,仲打算今日去睇中醫,點知頭先去TOILET見到有好多分泌仲要有一'PAT"粉紅色,去完又無呀,唔知係未見紅,頭先肚痛左一陣去完又無,我都係觀察多一陣,沖下涼執定野先,唔知係未呀B知今日曖番D呀所以要出來

大宅

依家事隔一粒鐘HAHA︿又無再有紅粉分泌,又無痛呀...不過就沖左涼啦,都唔知仲出唔出去睇中醫....

大宅

見紅——不要太著急   妊娠期內,粘稠的、帶有血跡的粘液栓子會堵塞子宮頸,在分娩開始前或進入分娩早期階段時,栓子會從陰道清除出來。所謂『見紅』,是由子宮收縮,子宮頸管逐漸擴張,子宮頸裡的黏液與子宮頸管壁少量出血混合在一起形成的。這是子宮開始擴張開大的信號,是開始臨產的可靠征象。
  怎麼辦?   以上情況可能發生在分娩開始的前幾日,所以要等待,直到腹部或背部出現有規律的疼痛時再打電話給醫院或助產士。
  溫馨提醒:
  一般見紅在陣痛前的24小時出現,但也有在分娩幾天前甚至1周前就反復出現見紅。如果只是淡淡的血絲,量也不多,孕媽咪可以留在家裡觀察,平時注意不要太過操勞,避免劇烈運動就可以了。如果流出鮮血,超過生理期的出血量,或者伴有腹痛的感覺,就要馬上入院就診。自行入院就可以,不需要叫救護車。

大宅

我番來啦!!!!!!!!!!!!!!!

尋日朝有一PAT粉紅的分泌物,中間又有幾次痛,到夜晚又有啡瘀紅,為安全記就入院啦,去到佢同我駁機度宮縮、BB心跳半粒鐘,之後講應係流,但都係叫見紅,就要我留院一晚觀察有無肚痛呀

之後就慘啦,又訓得唔好,隔離個大陸女人勁咳,我都好怕呀,因我呢幾日喉嚨都有D唔舒服。

之後我中間只痛過幾次,但唔係REGULAR,依家都久唔久有啡,醫生講無陣痛都唔會生住,有穿水OR陣痛先入院,不過可以都同生不遠矣,或者係子宮收縮壓到,係甘,我聽日好左BOOK左C+都問下

我星期五去健康院先講BB未落盤骨,但今日醫生講BB個頭已落左啦,星期六日入院真係唔好呀,得好少醫生,係一個,另外有兩個後生係唔可以簽人出院,好左今日我見到醫生,唔係係醫院嘔臭呀!最慘係見到D人好痛,令你個人都好怕呀....半夜聽到D人呻吟聲,朝早對面個女人本身好似我甘係見啡,但佢半夜就開始痛,到朝早佢幾分鐘痛一次,但都係開左一度咋,另一個女人就穿左水同見紅,但醫生要聽朝先會同佢穿水,見到佢地好痛,醫生又要伸手入去度子宮開左幾多度,聽到佢地大叫,我都開始怕啦!!!

所以今日一出院我同C9係大圍行去沙田,係沙田由1點行到7點再行番大圍,又行樓梯番屋企,真係唔想係度等開度數!!!!

大宅

仲有係下次如唔係穿水,我陣痛會好密先入院啦,寧願係屋企典呀!!...同埋個LOCKER都只係夠我個走佬袋咋....

大宅

原帖由 bbcat3 於 10-2-22 07:29 發表

咁都未生得呀? 醫院又話見紅要入院....仲要加埋陣痛至得?不過我諗你都會快過我, 我咩生嘅症狀都未有, 只係亞b郁得勁左, 我都好想佢呢個禮拜出黎, 放假冇野做又唔行得遠,咩都做唔到,瞓又唔係坐又唔係真係好辛苦呀:i ...

我都唔知呀,醫生講好多人見紅但都會未生得住,佢同左我用機度啦,應未係,反而穿水一定要即入,因會細菌感染呀B,仲唔可以沖涼

我依家久唔久有痛,好似M痛甘,但唔係REGULAR,所以唔理住,我問左佢如果再見到好似血甘的情況,佢就講如果你怕就入院,不過無陣痛都OK WOR!!

同埋佢同我度仲未開一度,子宮頸仲緊!!!不過叫我留意下有無作動,可能都快WOR,可能我前幾日叫呀B過左冬個幾日先出來,SAT一回曖就甘啦HAHA

講真,真係唔係好密陣痛我唔入去啦,真係好悶呀!!!!仲要見到D人痛住甘..真係對順產要多番幾錢意志同堅持先得呀!!!!!!

大宅

不過今次都係當預習呀,大家要拎家D餅仔入去..真係無野好食!!!見到人買左BREAD入去好羨慕呀!

仲要發現無拎眼鏡盒入走佬BAG,唔係副眼鏡唔知擺邊呀
我係入威爾斯,D姑娘同呀姐都幾好,我係去產前房,又唔係好FULL WOR,可能新年關係,但就幾多內地人

大宅

尋日出院即同C9食食食,要對自己好D,生仔真係唔易..順產個種等生等開度等痛感覺好難過呀,我見D MAMA係甘痛左一日,又唔知幾時完先係野,不過我朋友就講生完乜野都無哂,只會開心,忘記哂D痛,但之前呢..真係唔易過呀,希望大家生快D痛少D呀!!!!!

大宅

原帖由 sukiko 於 10-2-22 12:50 發表
想問大家
陀到現在, 有否大脾內側痛?
我由昨晚開始痛

仲想問盆骨痛及恥骨痛係指邊度??

我依家坐得耐訓得耐就會勁痛呀
係甘WOR,D骨要READY FOR 生

大宅

原帖由 淘氣小雪兒 於 10-2-22 14:14 發表

而家真係開始有d淆底...好怕生時唔知要痛幾耐

我都係呀,之前好堅持,依家開始明D人選開刀,不過依家大家只可努力呀!!!!!我好"JAR"呀,個晚知要留院唔俾我走,我老公走時都好唔捨得呀,臨訓前仲咸左陣:(

不過我同入面幾個MAMA傾開都發現BB郁多左,個晚入院前同之後呀B真係超ACTIVE

大宅

原帖由 solar123 於 10-2-22 00:16 發表
C ' est la vie!

我都係好怕痛左好耐最後都要開刀,甘真係超唔抵呀!!!

大宅

原帖由 淘氣小雪兒 於 10-2-22 14:28 發表

唉...其實好似近尾聲仲擔心多左...人地話後期會feel到郁少左至岩...因為小b既位置少左...但我仲好似好active咁...同之前一樣...上網search過...又話唔係咁好...佢郁多左可能係缺氧...攪到勁擔心...將做人亞媽...先 ...

唔好擔心,我前排都係郁少左,係呢幾日郁多左,所以唔好甘擔心,KEEP住睇C+ CHECK無問題就得

大宅

原帖由 me523 於 10-2-22 14:34 發表
各位3月媽媽,
我等99 收工就車我去法國醫院註冊啦, 準備要訓第一晚醫院, 聽朝早開刀就會見到囡囡啦, 宜家有o的緊張呀....成日都驚唔知miss 左o的咩無羅呀....
我個囡星期六做完最後一次產檢, 話有6lbs 5ozs, 希望 ...

祝你順順利利呀!!!

首頁
12345...10

尾頁

跳至