時政擂台

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

引用:Quote:peoplepower+發表於+12-1-29+22:49+h

原帖由 alicemic 於 12-01-29 發表
法律不嬲都係隨住時間而作出修改,正如我哋發現基本法有漏洞,都知道需要修正,而修正都有好多方法,釋法 ...
釋法的確係快。但問題在於釋法嘅用法。

爭論點喺:釋法應該只可以由終審法院響必要時,就基本法條文"立法原意"向人大常委,尋求最高司法解釋。喺特區司法體系嘅一部份。(例:上年終審法院就"絕對外交豁免權"提請第四次釋法,無問題)而並非俾行政或司法機構以外嘅組織,去架空香港司法制度所利用。

若然容許行政,立法,或其他機構隢過香港司法系統為所慾為,須然可貪一時之快。但後果如何。。。。

複式洋房

引用:Quote:cclpoon+發表於+12-1-29+23:55+釋法

原帖由 alicemic 於 12-01-30 發表
究竟而家雙非問題嚴重啲,定係釋法帶嚟既後果嚴重啲呀? 釋法會帶嚟咩後果係未知知數,可能有可能無,但 ...
邊果嚴重D? 兩樣野跟本層次唔同。雙非喺入境,人口同民生問題。釋法涉及嘅喺社會制度同政治問題。唔同人嘅關注點有所不同。以我自己為例,我會認為釋法後果會嚴重D。因為後果其實都會好快會睇到,而且仲會非常難改番正。點解今日我地會有個咁廢既凸手?咁廢嘅垃圾會?都喺多得之前第二,三次釋法所種落嘅因而得出嘅果。

雙非問題無錯係好嚴重。但呢單野其實十年前莊豐源䅁之後已經開始萌芽。但喺個死人正苦到今日一D防範措施都唔做。仲同市民作對話要包容,要去到一千萬人口!我相信要佢提請釋法截大6人落黎生仔,打自己嘴巴,一樣唔容易。

複式洋房

alicemic 發表於 12-1-30 12:08
其實你講果個所謂好快會睇到既後果你具體睇到啲乜? 但今日財政預算案話要撥千萬起母嬰健康院,政府擺明要 ...
唉.. 你都識得講呢個政府擺明要引入更多強國雙非B 啦. 你估依家阿爺既立場會唔會係相反?

話時話, 我從來未聽過釋法可以擔保斷絕雙非b落黎攞居港權. 見到依家政府咁既態度, 我仲擔心俾阿爺釋法玩下手會釋出個大頭佛出黎, 變成 "大陸人響香港生既子女有居港權". 咁就大獲啦. 因為人大常委始終係閉門表決, 話點就點, 唔到香港人話事.

靠依家果班尊貴既議員? 咪得啖笑, 個個都為左年底選舉同選票打算姐.

香港人再唔靠自己, 跟本無出路可言.

首頁

尾頁

跳至