親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

原帖由 hoiyan 於 10-3-9 00:59 發表
我想一家人復活節自由行去長隆玩三日兩夜有一個五歲半小朋友,想問吓點安排行程好呢?

我都係咁玩三日兩夜, 因有小朋友所以唔想玩得咁趕, 我暫時就咁plan:

第1日 - 搭上午船 -> 酒店check-in -> 午餐 -> 鰐魚公園 -> 馬戲團
第2日 - 歡樂世界
第3日 - 野生動物園 -> 傍晚船回港

男爵府

畀面勳章

原帖由 kcm 於 10-3-9 13:18 發表
請問你報邊間? 幾錢? 因打去好多間旅行社都話未出package.

我地唔係報旅行團架, 都係自由行咋, 自己編, 未到個日都仲係度諗呢個行程編得好唔好

男爵府

畀面勳章

原帖由 hoiyan 於 10-3-10 17:45 發表

我book咗兩晚番禺駿粤酒店四星3/4-5/4人民幣270一晚,包兩個早餐,酒店到長隆有車接送來往.
今日係中旅訂咗車飛同大馬戲門飛啦!

我地都係咁book呀, 唔同嘅係我地會搭船, 係呢你已訂埋馬戲門票, 要幾錢呀?

男爵府

畀面勳章

原帖由 hoiyan 於 10-3-10 23:35 發表

馬戲門票我買咗3/4晚 7:30成人$198小童$117,不過而家心大心細係香港訂動物園門票定去到酒店先買?中旅賣$160成人.

又真係貴左啲播, 我見馬戲個website, 有家庭套票節日假2大1小都係RMB400, 動物園酒店買便啲喎RMB140, 不過你都提左一提, 唔知到時會唔會full, 我仲諗住去到先買

男爵府

畀面勳章

原帖由 jk923 於 10-3-11 14:40 發表
請問呢間酒店o k嗎?2大2細夠唔夠住?有無d大d嘅房?可以經邊度boo k?

我都係經另一位bk媽咪介紹(佢係另一個長隆topic都有提架 ), 自己send email 或打電話去問和訂都得, 資料如下:

豪華雙人房 (兩張床 2米 x 1.2米) / (一張大床 2米 x 1.8米),
270元人民幣/間/晚 (包自助早餐2位)
高級豪華套房(一房一廳, 兩個冼手間,一張大床2米 x 1.8米),
450元人民幣/套/晚(包自助早餐2 位)

(如以上的房間要另加床100元人民幣/張/晚, 包自助早餐)

房價巳包: 1.) 免費車來回酒店--番禺蓮花港碼頭

2.) 豪華雙人房11(風筒, 雪櫃,保險箱, 冷氣/暖氣)

3.) 免費上網(商務房配電腦), 中國(國內)--免費長途電話

4.) 贈飲兩瓶礦泉水
5.) 2 位酒店自助早餐
6.) 退房後免費行李保管
7.) 免費車來回酒店--長隆景點
8.) 免費車來回酒店--琶洲交易會場 (交易會期間)
Check-in, Check-out 都是中午12:00, 如酒店當天有房, 可早些check-in.

如貴 賓選擇搭船到番禺蓮花港碼頭, 出碼頭有免費車到酒店.
如貴 賓選擇搭直通巴士:
1.到番禺長隆酒店下車, 再搭的士 5分鐘車程到駿粵大酒店
2.到番禺賓館/祈福新村下車, 再搭的士十幾分鐘車程到酒店
如貴 賓選擇搭火車, 紅磡/深圳至廣州東站,
搭地鐵3號線往番禺方向, 在漢溪長隆站B出口, 再搭的士5分鐘車程到酒店

番禺駿粵大酒店網頁:
http://www.junyuehotel2009.com

·
長隆景點5分鐘車程

·
到地鐵3號線大石站 5分鐘車程

·
到廣州東站20分鐘車程

·
廣東四大名園---余蔭山房10分鐘車程

·
到蓮花山30分鐘車程

· 到四海一家約5分鐘車程 (預訂電話:3482 2200)

·
琶洲交易會8分鐘車程

(廣州交易會期間4月15日-5月5日, 豪華雙人房480元人民幣/間/天,
酒店有免費接送8:45去/18:15接回)

酒店前面--御水泉國際水療會網頁:
http://www.gzysq.com
酒店有售水療會優惠券淨桑78元人民幣/位 (包自動水療按摩, 桑拿(干蒸/濕蒸) 24小時水果, 飲品)

酒店當天出售長隆景點門票:
香江動物園 140元人民幣 (酒店免費車 9:30去/16:00接回)

長隆歡樂世界 165元人民幣 (酒店免費車 9:30去/16:00接回)
長隆大馬戲(平日)160元/165元人民幣 (酒店免費車18:15去/21:15接回) 客人亦可自行前往長隆門口購買即日玩套票:
香江野生動物園+長隆大馬戲 260元人民幣/套 (周五,周六, 中國假期除外)
長隆歡樂世界 +長隆大馬戲 280元人民幣/套 (周五,周六, 中國假期除外)
零售兒童/長者有半價門票 (於長隆景點門口購買)
長隆大馬戲, 長隆歡樂世界生日當天可免費入場 (節假日不適用)

廣州番禺駿粵大酒店
香港訂房熱線: 68928640 66344783
黃先生 劉小姐
e-mail:
[email protected]

地址: 廣州市番禺區南村鎮興南大道35-37

仲有最正係香港訂唔使畀錢住

男爵府

畀面勳章

原帖由 wynma 於 10-3-11 20:33 發表
Hi KooKoo,

你的資料好詳盡喎! Thank you very much!

請問你這間酒店附近除咗有四海一家之外, 仲有咩好吃的食肆呢? 可以介紹一吓嗎? Thank you!

wynma, 唔好意思呀, 我從未去過番禺, 都係第一次去長隆, 所以冇食肆心水, 都係間酒店介紹係佢附近個啲, 都想其他媽咪可以介紹下個度附近啲食肆

男爵府

畀面勳章

原帖由 hoiyan 於 10-3-11 21:37 發表

我都係訂kookoo個間,我搵黃生訂房

hoiyan, 我係先send email, 跟住係劉小姐打畀我confirm 啲床(因之前諗住加床), 佢好好人話其實唔使加床, 佢話啲雙人床好大架, 除非個小朋友係大隻仔或 over 14/15 先要加床, 之後我再有更改就都係搵劉小姐喇 , 係喇, 你有冇要求要非吸煙房呀, 我前兩日先醒起, 就打去加埋呢個要求

男爵府

畀面勳章

原帖由 jk923 於 10-3-12 13:59 發表
可以pm e-mail/電話比我嗎?

jk923, 你睇返#25 呀, 上面有晒酒店條link同埋contact 資料

男爵府

畀面勳章

原帖由 jk923 於 10-3-14 21:24 發表
我都boo k左2晚喇,請問呢間酒店去4海1家應該點去呢?重有其他食店介紹呀?

jk923, 我之前上過google maps 睇過個位置大約係邊, 距離間酒店唔係好遠, 我都有打電話問劉小姐, 佢話可以搭的士, 或行去都好近, 仲有, 佢話去到check-in, 都可以叫酒店幫手book四海一家喎, 另外, 你係搭車或船呀? 我昨日去中旅買船票, 去程都仲有位, 但回程(18:00個班)普通位已full晒, 早一班都得番兩個位咋, 焗住搭頭等, 同埋諗諗下, 都驚馬戲團會full, 跟hoiyan咁都係喺香港買埋啦, 其餘門票就去到先買

男爵府

畀面勳章

原帖由 jk923 於 10-3-15 10:56 發表

我都係諗住搭船呀,前日boo k時問過話聖誕新年都有飛賣,佢話應該無問題,因為我有1個小童,1個長者,去到買有半價,咁你知唔知經中旅有無半價,重有你買頭等船票咩價錢呀?我諗住過中港碼頭果邊買。我地係果邊搭唔到的士呀,因為一行 ...

jk923, 同中旅買船票要加收$12/張手續費, 去程普通位 - $164(大人) $101(小童), 頭等位 - $183(大人) $111(小童); 回程普通位 - $148(大人) $93(小童), 頭等位 - $168(大人) $103(小童), 小童5歲以上就要買大人票呀, 不過長者有半價我就唔知喇, 馬戲冇指定位架, 只係自己早啲去搵位

男爵府

畀面勳章

原帖由 jk923 於 10-3-15 12:13 發表

唔該晒你呀,我尋日有問過中旅有關船票,佢都有講要每張加$12,但就無問到頭等,就係知佢要加$同埋佢上落班次唔多所以諗住去中港碼頭買票。

jk923, 唔記得講埋, 頭先個價係珠江客運, 另外仲有油麻地旅遊都有船去蓮花港, 時間差唔多, 票價就便啲, 同埋有來回票仲係優惠價, 不過我地就揀左珠江, 個中旅職員話回程冇位時都醒唔起問油麻地旅遊個隻

男爵府

畀面勳章

原帖由 jk923 於 10-3-15 13:35 發表
咁請問邊隻船會舒服d呢?

珠江啲椅比較舒服啲, 但兩間嘅船都係冇安全帶

男爵府

畀面勳章

原帖由 cathy29 於 10-3-15 14:44 發表
除左中旅/油麻地旅遊, 仲有邊度有船飛賣呀

港澳碼頭 / 中港城碼頭

或click 以下條link 入去睇:

http://www.cksp.com.hk/enquiry/main.html

男爵府

畀面勳章

原帖由 babyizanne 於 10-3-15 14:50 發表
駿粵我住過2次, 其實好ok ga,
始終新酒店, 而且又平,
但係有一次就半夜12點幾走轉酒店..
因為佢房間雖然有冷氣調教果舊野,
但係原來佢佢中央冷氣,
入房果時都覺得真係幾凍...
晚上去完四海一家食完野返去,
發現 ...

咁你半夜臨時臨急都可以轉到酒店?

男爵府

畀面勳章

原帖由 babyizanne 於 10-3-15 15:49 發表

好介紹就未有,
因為我都發掘中, 都係打算easter 再去呀,
因為上次落大雨, 都冇玩哂,
冇去動物園呀...

去祈福食街唔遠, 但係幾錢的士我又唔記得左喎....
總之就唔貴啦... 不過d野食都係一般囉,
不過去幾次一次試一間都係試左4間姐,
小朋友去第2次嘈住要食片皮鴨囉...haha

另外可以介紹你試下洛溪食街...
都唔係話特別好食, 只係多個選擇俾你,
我覺得果到多野食過祈福,
但係我都試過唔係好多間...
因為唔係住果到, 仍然係一次試一間的狀態..haha

洛溪食街近唔近駿粵酒店呀?

男爵府

畀面勳章

原帖由 babyizanne 於 10-3-15 19:35 發表
近近地, 10分鐘車程左右啦唔塞車...
出返廣州時順路方向

鱷魚公園玩完直接過去近d,
行大石大橋落橋已經好快到...

babyizanne, 等我記低埋先, 第一日我都諗住去鱷魚公園, 之後去睇馬戲, 唔知去完公園就去食街, 食完後去馬戲, 夠唔夠時間呢?

男爵府

畀面勳章

原帖由 hoiyan 於 10-3-16 00:28 發表

KooKoo,你幾多號去呀?我book咗3/4-4/4.阿黃生都係咁同我講唔駛加床.你係邊度買大馬戲門票呀?幾錢?

hoiyan, 我同你一樣都係 3/4 & 4/4, 馬戲門票都係之前你提醒左, 驚去到會冇位, 所以星期日我都係幫襯左中旅, 大人198, 小童117, 我買嘅時候都有問個中旅職員, 話去到先買會唔會冇位, 佢答機會微啲.

男爵府

畀面勳章

原帖由 sauyeema 於 10-3-16 09:10 發表
請問鱷魚公園有咩玩和睇?值唔值得去?距離長隆遠唔遠?

我睇過google map, 距離都幾遠下, 不過係長隆酒店可以搭接駁車去動物園, 再轉另一架接駁車去鱷魚公園, 係佢個website度有教點去, 其實我係諗我仔未見過有咁多鱷魚係一齊, 畀佢睇下咁壯觀嘅場面(有啲變態咁諗, 希望唔會嚇瓜佢 )

男爵府

畀面勳章

原帖由 babyizanne 於 10-3-16 11:08 發表
岩岩上去check 過附近d酒店原來都幾full,
可能真係會多人...^^"

不過我地今次長隆果part 只係會去動物園,
之後就會玩長隆以外既野喇

你今次係住邊間酒店呀? (純粹8卦)
長隆以外仲有乜野玩呀?

男爵府

畀面勳章

原帖由 jk923 於 10-3-16 15:54 發表
我老公今日係中港馬頭買左珠江客運船飛喇,比中旅平好多呀!大人$310,小童$190(來回豪華位價錢)

jk923, 咁就好喇, 係碼頭買係會抵過同中旅買, 因中旅要收手續費, 不過你仲可以買來回豪華位, 真係更加正喇

首頁

尾頁

跳至