親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

aleung9512 & mammanchubb, 大關嶺牧羊場個路程都幾遠架, 我有plan呢個行程, 都擔心緊呢個轉車法, 我收集返黎係要搭地鐵去到江邊站, 過對面個東首爾客運站坐去江陵嘅巴士, 去到橫溪 (好似係中途站) 再轉的士入去大關嶺, 記得要的士司機攞卡片, 因出黎要搭返的士, 唔係咁多的士入去, 所以係走時可以叫牧場嘅職員幫手call返個架的士入黎, 呢個景點唔係點對點就去到, 你地帶住兩個咁細小朋友, 怕佢地唔慣搭咁長途車, 同埋你地去嘅時間唔係好多日, 唔好晒係呢啲長途車時間度, 另外仲有一個公園叫首爾兒童大公園, 就係兒童大公園站, 仲係免費, 畀你地參考吓:

http://www.sisul.or.kr/global/eng/park/park05.jsp

男爵府

畀面勳章

aleung9512 & manmanchubb, 去首爾大公園好易去, 你地都係東大門歷史文化公園站出發? 睇下面條LINK, 係首爾地鐵路線圖, 你地先CLICK要出發嘅站名, 再CLICK到達嘅站名, 個圖會SHOW車程時間和價錢, 你地兩個小朋友咁細應該唔使車票

http://www.smrt.co.kr/Train/Subwaymap/ChnB/Subwaymap.jsp

aleung9512, 你可以好似manmanchubb咁 book apartment, 可以自己煮吓野畀BB食, 我同事住過呢間 -> 新村 Central Co-op, 佢話都幾好住, 同埋去機場好方便:

http://rent.co-op.co.kr/rent_coop/chn/index.htm

大公園內有餐廳, 都有飯, 我記得有關東煮, 但唔太多款揀, 另外係通往樂天超市嘅商場, 有個FOOD COURT, 價錢都OK, 有好多款揀

男爵府

畀面勳章

回覆 manmanchubb 的帖子

manmanchubb, western 呢間我都有聽聞唔錯, 必食必買我就反而冇乜介紹喇, 都係喺呢度和其他forum攞料咋, 舊年我地都係行到邊見岩心水就入去食, 係HKx壇見好多人都有推介新村/惠化嘅烤肉, 背x forum就有人推介鍾路有一間便直嘅韓燒, 買野都係樂天mart / E mart 嘅零食, 我mark 低左 wai001 (屎...唔記得有冇打錯名添) 介紹係明洞嘅 m plaza - 4/f 個間daiso, 有好多好便好抵嘅野買, 到時我都會掃返轉零食+手信, 其餘如買衫, 護膚品....個啲, 我就冇提意啦

hkx壇, 太多標題啦, 你要慢慢睇喇:

http://www.discuss.com.hk/forumdisplay.php?fid=443&page=1

背x forum, 呢個就係介紹鐘路個間, 仲有好多好多飲食標題:

http://www.backpackers.com.tw/forum/showthread.php?t=424543

p.s. 舊年我地先住明洞時, 朝早去搵早餐, 都係食donnut, 住acacia 時, 一日係去L字頭嘅快餐店(好似香港嘅麥記), 跟住兩日就都係酒店食, 今次我會試下搵issac 呢間食

ancan  我食過ISAAC, 直係好好味, 不過明洞果間星期日唔開, 唔好好似我咁摸門釘呀!!  發表於 11-6-11 00:14

男爵府

畀面勳章

我今次第一間落腳酒店都係住近東大門個邊 (acacia 後面), 我就搵左3個方法, (1) 搭機場線去弘益大學站轉2號線到東大問歷史文化公園站, (2) 搭機場巴士 6015 到 Best Western Premier Hotel 落車, 再向 acacia hotel 方向行去, (3) 搭機場巴士 6001 直接係 western co-op 落車再向返後行, 頭兩個車程短但行去酒店條路就長啲, 6001 到酒店條路短啲, 但車程就最耐, 所以我都未決定到應用邊個好

男爵府

畀面勳章

manmanchubb 發表於 11-6-3 16:51
Koo Koo,我想問第(1)同第(3)個方法幾耐車程,thx
我都係從個地鐵網度COPY過, 大約係咁上下時間:

(1) 剩計車程 63分鐘, 如計埋行, 畀多10 - 15分鐘, 加埋約 75分鐘

(3) 呢程都未CHECK到真正要用幾耐時間, 因舊年我地係從WESTERN CO-OP 門口搭6001 去機場, 車程差唔多2個鐘, 個次急屎人, 離起飛前30分鐘先到機場 , 後尾返到黎同同事講返, 佢話曾經聽人講過6001係最長時間嘅機場巴士, 所以我都有擔心唔知坐唔坐好.

男爵府

畀面勳章

manmanchubb 發表於 11-6-3 23:00
回覆 KooKoo 的帖子

WA~ 咁長....妳有無小朋友去呀? 如果有就no la,好辛苦, 搭機已over 3 hrs, 坐車又 2hrs....大人都暈.....
唯有辛苦o個十幾分鐘行過去.
係呢,我想問點解 (1) 係o係 搭機場線去弘益大學站轉2號線到東大問歷史文化公園站既?

可唔可以首爾站落?
我地一家三口一齊去, 我個仔到出發時就9歲半啦, 坐咁耐機和車, 唔只攰, 仲好悶; (1) 你答岩左, 如搭去首爾再轉線去東大門時間係短啲, 只要53分鐘車程, 但車費就貴好多 13000 WON, 可搭機場快線去到首爾火車站, 係火車站行去地鐵站再轉4號線到東大門, 我而家㨂由機場搭普通線到弘益再轉就只要3700 WON, 雖然我而家咁計, 到時都係睇埋我老公個決定

男爵府

畀面勳章

呢個係另一個SEOUL 地鐵路線圖, 但只得英文版, 但又有埋機場線顯示:

http://www.seoulmetro.co.kr/station/eng/linemap.action?eng=Y

男爵府

畀面勳章

manmanchubb 發表於 11-6-9 00:07
firm左8/7
~11/7喇~現正努力爬文plan行程

hi manmanchubb, 你早我3日出發呀 , 咦...你只去3日咋 , 我之前報錯少少料, 兒童大公園係免費入園, 但裡面嘅遊戲設施好似要另收錢, 齋睇齋行就應該唔使錢

男爵府

畀面勳章

hi manmanchubb, 真係3(頭尾減埋)去唔到咁多你想去嘅地方, 我舊年去過呢兩個景點: coex 水族館~ 半日(3個鐘夠架), 首爾大公園~1, 就係一個大動物園, 人少地方大, 行得好舒服, 不過就好曬, 記帶帽或傘, 太陽油, 由東大門歷史文化公園站搭 4 號線至大公園站 1 號出口, 門口已有指示教你直行到售票處, 今年我就打算咁: 搭漢江遊覽船, 63 city 內嘅水族館, 雪嶽山+束草市嘅東明港, 南怡島 (本想去 everland, 但而家諗落都係怕多人), 兒童大公園 (呢個就睇吓join join 我住個間apartment 搞嘅1tour, join 到就唔去兒童大公園喇), 如落雨嘅話或者會去樂天世界, 我睇過兒童大公園個website, 呢個係動物園+機動遊戲, 如果你個女唔玩機動遊戲的話, 我覺得首爾大公園會好睇好多, 我記得係隔離仲有個兒童動物園, 不過要另畀入園費, 我地行完個大公園都冇時間再入去個兒童動物園, 其餘新村, 弘大....我地冇去過, 因為一來我地唔好shopping, 二來我仔係冇耐性睇比較靜態啲嘅景, 費時去到成日哎走得未

男爵府

畀面勳章

你短期會再去, 咁就唔使排得咁密, 揀1個小朋友嘅景點, 其餘就揀啲近近地當熱吓身先, 唔好趕黎趕去, 會好辛苦架, HEA住黎遊呀MA

男爵府

畀面勳章

manmanchubb 發表於 11-6-11 12:28
回覆 KooKoo 的帖子

我想咋,都唔知爸爸會唔會support......

夾岩時間, 應該唔成問題

男爵府

畀面勳章

ancan 發表於 11-6-12 17:27
我只係去過明洞果間,都好易搵, 係GREEN RESIDENCE HOTEL 對面. 其他地方(例鍾路)都有分店,不過未去過. 你係:
http://map.konest.com/ 打" 神仙ソルロンタン" 找尋, 你可看看..

正呀 thank you

首頁

尾頁

跳至