懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我個b係仔呀

複式洋房

早晨呀, 咁多位準媽咪

複式洋房

我有2個friends都叫我一定要買汞奶器, 如果唔係用手會好累

複式洋房

原帖由 小科豆 於 09-6-12 10:57 發表
我有個fd 叫我唔好咁快買住, 驚到時會冇奶出, 個泵用唔著浪費左.

又係喎

複式洋房

原帖由 小科豆 於 09-6-12 10:59 發表
點解過了 22wks 唔比照結構?

不如打去問下其他e生, 例如:曾祥風/梁鳳霞

好多醫生話到22wks就算照到有問題都唔可以做d咩, 所以不如唔好照, 我之前21wks去照都話我遲

複式洋房

如果22wks先約, 通常姑娘未必即時有位安排俾你, 如果要到23wks先有得睇, 香港法例規定如人流要24wks前做, 姑娘話我如果照到有問題就太遲, 所以咪建議唔照好過囉。

複式洋房

原帖由 寶寶龍 於 09-6-12 13:30 發表
嘩, 無上黎一段時間, 你地竟然去到PART 4嗱, 好勁呀!!
JKFAMILY, 麻煩你幫我加返吖, 我果個係女黎架, THANKS!! 你地呢度咁多公子, 我地D女會唔會吃香D呢, HEHEHE!

其實計落, 我足足休息左一個月喇, 早幾個星期先又 ...

你要保重身體呀, 唔好咁操勞啦!!

複式洋房

原帖由 黑白豬 於 09-6-12 17:03 發表
我買左bb車、bb床、bb沖涼櫃、high chair、和尚袍、紗巾、奶樽、床上用品、bb洗衣液、奶煲、洗奶樽液、bb口水肩、手套、腳套、帽仔、包被、bb沖涼皂....
我應該乜都買齊,除左奶粉、奶泵、床上用品(替換的)、濕紙巾、 ...

你咁快買咗咁多野, 我咩都未買!!
和尚袍要買幾多件先夠呀?
奶樽半打夠唔夠呢?

複式洋房

原帖由 黑白豬 於 09-6-12 17:09 發表
我媽咪話買4件和尚袍就夠,沙巾就買左1打!

4件和尚袍就夠啦如果一日要換2-3件咪唔夠囉?

複式洋房

原帖由 cinderella_mama 於 09-6-12 17:36 發表
有冇媽媽有張 bb用品 list 咁呀?!?!
因為好似好多野都好濕碎...
我怕到時買漏呀...

我手頭只係有張 "入院清單" 咋!!

我都想要呀

複式洋房

原帖由 plusskin 於 09-6-15 12:49 發表
你地有冇鼻敏感架????哩幾日成日鼻敏感攪到個人好鬼攰 雖然醫生開左d抗敏藥比我 但我唔想成日食呀
話食得多眼訓既藥 對個b會唔好??

你地鼻敏感會點解決???同埋係咪因為有左會容易鼻敏感呢????我只係聽你地講會鼻 ...

我睇開個耳鼻喉專科就開咗d鼻粉我, 佢叫我覺得有少少塞就即用, 唔好等到勁塞先用, 如果唔係就無效, 因為呢種鼻粉只係啱d唔嚴重嘅人用, 而且對有bb嘅孕婦一d影響都冇。不過就真係唔會好大效果, 只係好過冇, 有時勁到好似傷風就一定要用, 如果忍到就忍下啦, 雖然話冇影響, 不過都少用好d.

複式洋房

原帖由 plusskin 於 09-6-15 13:25 發表

唔係呀~~有時鼻敏感 你唔理佢 覺得小小野 跟住越黎越勁就會變左做傷風 你會唔會咁呢??我就驚咁到時要食傷風藥仲衰

我都係為咗bb著想, 少d用藥, 不過真係忍唔到都要用啦, 我老公仲成日同bb講"bb, 媽咪又係到索k啦", 不過索d鼻粉就唔會勁打克嚏, 都有鼻塞。

複式洋房

原帖由 plusskin 於 09-6-16 09:01 發表
你地已家用緊咩野既防止肚妏爆發呀???

olive oil, 萬x有得買, 好平!!

複式洋房

原帖由 plusskin 於 09-6-16 10:35 發表

有鼻粉咁得意既咩 其實我唔係鼻塞 我係成日一鼻敏感 就會好痕好痕咁裡面 痕到想砌左個鼻落黎咁

我都係有咗bb醫生先開鼻粉俾我, 我以前係用開噴鼻, 不過醫生話有咗就唔可以用噴鼻, 要用d最輕嘅藥, 佢仲話我原先用開噴鼻可能鼻粉會冇用, 不過都冇計, 只得一種藥可以用, 不過so far 都ok, 頂得住。
你個case好輕, 應該用空氣清新機都得, 你有冇用緊?
我用緊shxxx (聲x)都幾好, 好多醫務所都係用呢個牌子, 幾好架。

複式洋房

原帖由 plusskin 於 09-6-16 10:37 發表

會唔會好油同好大陣味呢??? 我早排都係查olive oil 黃色玻璃樽向藥房買個d 攪到d衫都一陣味

如果你驚大陣味, 不如用body shop個隻, 幾香架, 不過我用完一支之後覺得貴所以冇再用, 成$9x但係好細支, 不過好香好。

複式洋房

原帖由 plusskin 於 09-6-16 13:14 發表

我有用空氣清新機架 有事遲左開 就會冇效了 哇你應該幾嚴重喎 要噴鼻

都幾嚴重架, 有時d同事仲以為我大傷風, 不過家陣夜晚用咗空氣清新機就好d, 有時唔記得開第二朝就會不停打克嚏, 醫生話有咗d鼻敏感係會嚴重d架。

複式洋房

原帖由 plusskin 於 09-6-16 14:16 發表

你可唔可以話我知 body shop個枝叫咩名呢?

我都唔記得咩名 , 等我收工同你睇下, 夜d再覆你。

複式洋房

原帖由 CBabeY 於 09-6-16 14:19 發表

我pregnant初期都有鼻敏感嚴重左, 不過而家好好多, 好少會鼻塞, 可能我間中會去睇中醫, 我睇開o既中醫師教我, 得閒用棉棒點d普洱茶洗鼻腔, 幫助裡面殺菌同埋消炎, 雖然我都幾懶, 係有唔舒服先整, 但so far都效果唔 ...

等我都試下先

複式洋房

原帖由 plusskin 於 09-6-16 15:51 發表

係啦鼻敏感真係好慘架

poor us!!!

複式洋房

原帖由 香香 於 09-6-16 15:18 發表
大家最想對肚中小bb講既一句話? (即係一出世想同佢講既對白)

我諗我會講"Hello BB, 我係媽咪呀"

首頁

尾頁

跳至