跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 再續架部 ~~~ 西區左鄰右里 (Part 15)

各位,

上嚟打聲招呼先!
我上星期四同wahfather,wahwah,99四個人去左台灣四天,27/8先返嚟,估唔到一上嚟bk,你地已經開左part15,真係快,因為太累,暫時未全部温書,請各位見諒!

扶老攜幼去旅行真係一點都唔輕鬆,今日又要返工,返到屋企成個人好似散晒咁!真係要好好休息下,遲d再同各位分享今次旅行既感受!

別墅

各位,

呢幾日我已經要返學校開會,包括校務會議,科目會議和小組會議,開會都花不少時間!又要準備開學既嘢同去上workshop學電腦,所以都好忙,唔可以陪仔仔啦! :lol:

我諗你地都忙於為子女準備開學既嘢!
希望新學年開始,大家既工作同子女既學業都順順利利,每一天都開開心心啦!

別墅

各位,

呢個月我既工作好忙,所以無上嚟,尋晚先得閒上網睇返你地傾過既嘢!

Teresa,

睇到你仔仔講大話既事,我都好擔心自己個仔將來都會係咁,因為我個仔都係唔鍾意做功課,每次做功課都係要我督促,升上低班後,佢已經同我講o係學校成日要寫字,寫完又寫,所以唔係幾鍾意返學!

佢咁細就話唔鍾意返學(仲有好多年要返呢!),你話係唔係令我好擔心呢?可能平日我地少陪仔仔玩,所以不用上學的日子,我地會盡量同佢玩,可能係咁,佢覺得唔駛返學仲開心! 所以我成日諗點樣先可以令小朋友鍾意返學同自動自覺去做功課呢?

我諗你除左罰Gavin之外,都要了解一下Gavin講大話既原因,或者佢既諗法,我諗咁先可以對症下藥,尤其是要令佢明白講大話令父母好傷心,別人也會唔喜歡愛說謊的人,誠信對人既重要......等,避免佢再講大話呢!因為我覺得父母係子女情感上既supporter,佢將來做任何事都唔會因為怕比父母鬧而唔講出嚟,我唔知我講既野你是否認同,不過我都在努力中,願彼此互勉!

別墅

Tszhinma,

我都想知你比仔仔食邊隻魚油,可以pm個名比我嗎?

別墅

Tszhinma,

多謝你既關心,我會小心身體!我已經收到你比我既pm,thank you very much.

別墅

各位,

早晨!好耐無上嚟啦!開咗學實在好忙,wahwah又成日感冒,所以無時得閒,你地都好嗎?

TszHin媽咪,

我最近終於收到Tom Lee 通知可以係下個月比仔仔入四歲班,到時會在寶翠園學,Hugo係唔係都在寶翠園學呢?我想問老師教得好唔好,你仔仔讀左幾耐先可以學琴呢?想你比d意見我!唔該晒! :-P

別墅

各位,

見到近來有仔女讀緊k3既媽咪都在討論報考小學既事,令我不期然緊張起來,我個仔明年都要面對,我諗呢個暑假,我都要著手幫個仔做定個portfolio!
呢一年我都在留意中西區既小學,唔知小學有沒有open day或者簡介會呢?如果有的話,可以從甚麼途徑得知呢?請多多指教!

別墅

chingchingmom,

華華而家係禮賢會讀k2,希望有機會去睇下d小學啦! :-P

別墅

Teresa 寫道:
Wahmother,

你問得正合時. paul boys'中小學今年慶祝155週年, 2邊都有open day. 小學o個個會o係10月28日 (sat), 中學就好似11月18日.

Teresa,

唔該晒!

別墅

TszHin媽咪,ccmeow,3littlepigs,Teresa, Kitty,Gloria,Hinma,

多謝你地既祝福!
我同Wahfather在Wahwah生日那天已經出外食飯慶祝左! 仔仔都好開心!

Kitty,

你既生日蛋糕好靚,我個仔見到一定好開心!我都在此祝你生日快樂,你仔仔入到你心目中理想既小學!

Micky,

祝 紀賢 19/10 happy birthday, 健康快樂!

CY-mother,

祝 俊希 19/10 happy birthday,快高長大!

^O^,

祝 Michele 28/10 happy birthday, 愈大愈靚女!

各位,

我近來都好忙,連病左都唔敢請假休息, :-(所以少左上嚟!希望我可以支撐到聖誕節,抖下氣啦!到時先同各位講多兩句!我又要走啦!

別墅

Kitty,

知道你仔仔入到SPCC既2nd round, 你仔仔真係好叻仔呀!
明天努力呀!加油呀!希望你有好消息通知大家!

Teresa,

我個仔仲細,自己都無嘜經驗可以同你分享,我自己都在學習中!不過我有一個同事,佢仔仔今年讀P4,好自律,會自己做好功課,温定書,然後到晚上我同事放工後,再檢查個仔d功課有無做錯同抽問佢放學後温習過既東西,因為我同事都無請工人,佢話比個仔聽,家中每個成員都有自己既工作,所以就算小朋友都要對屋企有返d貢獻!所以佢仔仔由小三開始每個星期仲要幫手洗一日碗添!

我請教過佢,問佢點樣教到個仔咁自律,咁聽話,佢話由幼稚園開始,就唔會睇住個仔做功課,要個仔係佢放工前要自己做好d功課,如果做得唔好,會話比佢知點做,不過會唔會做過,就由個仔選擇.如果選擇唔改,等佢比老師鬧,佢就會知道功課係自己既,做得唔好,比人鬧係佢,唔係父母!咁佢就會著緊自己既野!
我唔知呢個方法係唔係個個小朋友都可行!

不過上年我仔仔讀k1時,我都會睇住個仔做功課,會好著緊佢做得好唔好,自從跟呢位同事傾過計之後,我今年都規定wahwah係99度做好功課先,等我放工再檢查,咁我就可以有多d時間同個仔一齊看書!暫時做左一個月,效果都唔錯,仔仔真係會自動做好功課,等我返嚟睇!我希望wahwah都學識自己做好自己既野,唔使人睇住先做!

我諗小學階段要在品德和自律方面花工夫,如果唔係,到中學就好難再聽父母既說話!我係中學老師,有好多學生在小學已經好依賴父母,到中學都未改到,我都怕自己個仔將來會係咁!
所以而家只好忍心d,要讓仔仔學會自己負責!有時我99都會話我,以為我懶,唔幫個仔睇功課!

我諗你仔仔今年都係P2, 仲可以教佢自動自覺做功課同温書,唔好氣餒!大家一齊努力!

別墅

等我都嚟恭喜吓大家先!

rita, 恩祺媽, Hinma, Hayleyma, kittylock, chingchingmom,

恭喜你地既子女都入到心儀既學校,congratulations!

Chungma,
雖然我同Candy925 一樣未有經驗, 但係希望你唔好down咁耐,我地會支持你,Chungchung 在2nd Round 一定可以入到理想既學校!

首頁

尾頁

跳至