跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 西區左鄰右里 - part 17

各位,

早晨,我又嚟報到啦!呢個Easter holidays我同華仔同Wahpa都去過長洲同澳門,然後參加仔仔同學仔既生日會,都過得好開心!上嚟一睇,原來有咁多媽咪都去長洲同澳門,可能曾經偶遇過都未定!

不過華仔仲有兩樣功課未做起,我就仲有一班功課未改好,所以呢兩日我地都要加把勁去完成啦!講住咁多先,有空我再上嚟跟大家聊天!

別墅

starry^.^ ,

見到你上嚟真係好!你好嗎?太耐無上嚟傾計,都唔知講甚麼好! 我近來好失魂,check 完email, 都唔記得logout,剛剛我先發現自己上完bk又唔記得logout添!

其實我個仔都係一樣,佢呢排習慣遲起,我有點擔心佢下星期一返學唔知肯唔肯起身!

別墅

starry,

我希望由明天開始,調校番d時間,早d叫仔仔起床!而我自己就要準備一下開學既野! :-P

我要煮飯啦!下次再傾過!

starry^.^ 寫道:
wahmother,

真係long time no chat啦

bk唔logout都唔會有問題ga, 我一向都唔logout既 email就當你close咗windows佢就會自動logout, 不過就真係唔係咁好囉!

細路個個都係咁ga啦, 大人都係ga...放完長假要返工都無心機做野

別墅

各位媽咪,

你地好,好耐無上嚟傾計啦!因為平日真係好忙,學校越來越多嘢做,不過間唔中我都有上嚟look 一 look 架!但係又唔知講甚麼好 ! 我其實都好掛住你地.:-P

我呢排唔知點解好黑,早幾日唔見左d 重要資料,擔心得很!到而家都未揾得番......昨天一早起身返工,在我家樓下唔小心滑倒,成個人攤左在地上,膝蓋全擦傷了,初時都覺得好痛, :-( 不過後來無咁痛啦!好在是皮外傷,一早唔係好多人經過,否則真係又痛又瘀啦! 報告近況完畢.

Carol,

我都好明白你個種Sunday husband既感受,因為wahfather雖然係香港工作,但忙碌程度比我更甚,加上我係要一早返工,一早要瞓,但佢就好夜先返屋企,所以我地平日傾計既時間係好有限,有時我都有唔開心既事,心煩既野想揾人傾,我都因為怕佢話我煩,佢都係唔識安慰人架,所以我都有時因為咁而唔同佢講!如果真係好唔開心,就上來講下,個人真係會鬆番d! 所以到現在我都好感激你地係我心情最down時開解過我,真係要講多句"多謝"!

別墅

starry^.^ 寫道:
wahmother,

唔小心滑到, 而家好番未呀? takecare~ :-|

Starry,

多謝關心,而家行路郁到個膝蓋都仲有d痛,不過都好左好多啦! :-P

別墅

Teresa,

多謝你關心,真係可能因為太累,你講得好啱,每日我返屋企,真係成個人謝哂,有時連同個仔玩都有心無力!我都唔明點解而家教育界係由一班咁既人去統領,我有時都會感到很心淡呢!

別墅

homacarol 寫道:
Wahmother,

你唔見左既重要資料...相信要喺你平心靜氣時就會找到 (我都係, 有一封覆診信要找...但因為搬屋, 找了成個月都找不到, 但又好似差唔多係時候要覆診, 只係唔記得確實日期...) 點知頭先, 我無無聊聊又比我找到封信.... 喺無心之下找到....又幾神奇. 好在 未過期, 5月25號覆診...hehe 上天自有安排係無錯既 hehe

所以, 慢慢來, 平心靜氣時一定可以找到你要找既資料

你跌親而家無事嗎? 小心d 呀, 女性跌親可大可小. 小心為妙

homacarol,

多謝你既關心,無嘜大礙,只係皮外傷,我以後會小心d行路.

至於不見左既重要資料,我都希望會突然比我揾到,就好啦!
不過無論揾唔揾到,我都好多謝你安慰我!

別墅

:-P 各位西區左鄰右里,

早晨!好耐無上嚟!最近放暑假先至得閒,你地好嗎?:-P

我八月初會去番愚玩,我知道有好多媽媽都去過,有甚麼地方好玩或者值得去既,可以介紹下嗎?此外,那裏多蚊嗎?要注意些甚麼?可以提點一下嗎?

我知道Teresa搬左新屋,恭喜晒!

又知道忠媽叩門成功,仔仔做了基恩一分子!也恭喜晒!

希望每個小朋友和家長都開開心心放暑假!

Wahmother

別墅

原文章由 Teresa 於 07-7-18 12:45 發表
Wahmother,

好耐冇見喇....

各位,

禽晚都幾嚇人! 我又作嘔食唔落, 冇乜食dinner. 工人話買左cherry, 我諗住酸酸地都好啦, 食左10粒8粒. 過左1個鐘, 真係頂唔順嘔, 嘔番哂d cherry出黎, 成個 ...

Teresa,

點解無端端會作嘔食唔落既?真係幾嚇人!你係唔係感冒?要小心保重身體呀!

別墅

原文章由 starry^.^ 於 07-7-18 11:19 發表
wahmother,

你好!
祝你有個愉快既假期, 玩得開心d~:mrgreen:

starry,

多謝!無咁快去,要八月初先出發,你有沒有好介紹呀?

別墅

原文章由 恩祺媽(carol) 於 07-7-18 19:57 發表

Hi wahmother,

去番愚, 你諗住去長隆還是祈福新村呀?

teresa 佢嘔, 係因為....有....喜....呀!

Starry,

我地今次唔係自由行,係參加團,係去長隆!因為我地都好少返大陸,又怕治安唔好,人生路不熟,所以選擇參加團.

我真係太耐無上嚟,又無時間温書,所以不知道Teresa有喜添!ops:" />

Teresa,

恭喜你,Gavin有個伴,一定好開心!

Gloriah,

我真係好耐無上嚟!放暑假得閒d,我會多d 上嚟同各位傾下計!

[ 本文章最後由 Wahmother 於 07-7-24 17:12 編輯 ]

別墅

各位,

你地好!近來放暑假,我可以做返一個全職家庭主婦,日日陪個仔!
唔知係唔係小朋友越大就越多主見?常常鍾意點做就要點做,有時佢做錯左,話下佢,佢都要死撐,仲會駁咀唔睬大人添!平時教仔,我地都會同個仔講道理,其實有好多道理,我個仔係明既,但就唔鍾意跟大人個套去做,真係越嚟越頭痛!我諗我都要多d上嚟同各位取下經!

由於平日係嫲嫲爺爺照顧,佢地自然好鍚個孫,也因為咁,佢識得揀人嚟蝦,平日wahfather最惡,所以我個仔最驚就係爸爸!而家自己湊返,我想用多d時間執番佢d紀律!唔係佢想點就點,要學下聽人地講!

可能現在成日對住個仔,所以教仔既牢騷多左d添!希望唔會煩到你地!

別墅

各位,

多謝你地既提點,我會努力加油,希望一方面同仔仔有好既關係;另一方面,能令佢過返d有紀律的日子!

我自己係教師,見過不少唔好品德既學生,到了中學,要令佢地改變係好困難,因為好多習慣和想法已經建立左,要佢地肯樂意去改,才能有轉機,我唔希望自己個仔會係咁,所以我會努力!

別墅

Kittylock,

我都在此祝家霖仔生日快樂!:-P

別墅

各位,

你地好,我又上嚟啦!我個仔正在午睡,先得閒上嚟傾下計!

Teresa,

你有左,就要保持心情愉快,唔好為Gavin 生氣,留番比Gavinpa處理!好好保重!

Carchu,

我太耐無上嚟,忘記同你打招呼添! 你身體無事嗎?我係小學雜談那邊,知道你仔仔剛升小一,最後是否選了般小?恭喜晒!
我個仔九月升k3, 到時輪到我頭痛,可能到時要向呢度d媽媽請教!

別墅

各位,

我個仔醒左,下次再傾!bye,bye!

別墅

Teresa,

我都覺得Gavin呢個暑假都真係好忙,我除左幫仔仔在自己學校報左七月份既暑期興趣班之外(而家已經上完晒!),八月份就甚麼活動都沒有報啦!不過Wahfather驚佢少寫字會忘記點寫,所以除左學校比既暑期作業之外,仲買左幾本比仔仔做,不過都係每日做多一版!

我個仔都好懶,唔鍾意寫字,不過因為佢好鍾意踩單車,所以我同佢講如果佢每日用心做功課,我就每天帶佢去踩半個小時單車!而家我每天都會帶個仔去圖書館睇書,然後去踩單車,生活都好有規律,佢仲有好多悠閒既時間,有時我在想:到佢升左小學,功課一定比而家多,到時讀書咁辛苦,比佢開開心心過下呢個暑假啦!:-P

我諗:細路仔有時都需要一些空檔做自己想做的事,甚至發下呆!

首頁

尾頁

跳至