跳至

首頁
12345...13

尾頁

別墅

傾下計呀~

別墅

yeah!!! 當然歡迎啦!
我之前睇post 見過你,0甘快就第3個啦...真係幸福~
我4月尾預產期, 係第一個baby~ 好緊張呀!

vancouver 凍唔凍呀? toronto 前日都仲係落好大雪, 出入好唔方便呀~

原帖由 maggielikl 於 09-2-24 12:25 發表
你好!
我唔係住多倫多, 我住溫哥華ga, 歡迎嗎?
我預產期係7月, 你呢?
我係生第三個啦, 你呢?

別墅

有呀, 我奶奶會搬近我地幫手. 你0甘叻~ 自己攪貼!! 0甘你坐月, 都係自己煮野食?

我禽日開始洗bb 衫, 係香港買0左好多番來, 而家成屋萬國旗. 有排整, 又要預備next wed 搬屋.....

我係半職mama, 我係屋企教琴. 諗住教得幾耐得幾耐. 不過學生唔太多, 每日都係3至4個. 生完休息1-2個月, 再睇下baby點.

原帖由 maggielikl 於 09-2-26 04:15 發表

我這邊都幾凍下, 但就無落雪, 都係好住!

第一胎, 咁有無人幫你呀? 我由第一胎至現在都係自己攪點呢!

我係全職媽媽, 你呢?

別墅

yeah!!! 又多個mama 係canada, hello 呀ahbocat!!
我係mississauga住, bb 會係trillium出世. ob 係dr liao.

richmond hill唔係好遠, 我加拿大0既''外家'' 都係果度 ^^因為我一年前係richmond hill 琴老師0既屋企出嫁ge~~全職mama 辛唔辛苦? 你大仔幾大呀? 讀書未?

預產期9月都幾好呀, 唔會太凍~ 我仲有2個月, 開始有d 緊張. 我琴晚pack 緊走佬袋, 我諗會同係hk 生0既mama 會唔一樣. 兩位有經驗0既mama, 你地可唔可以分享下要pack d 咩入院?

雖然我都有peel region 0既packing list...但或者有d 野佢或者無講得0甘貼身呢??

原帖由 ahbocat 於 09-2-28 00:56 發表
Hello!我住喺多倫多架!預產期係九月,今次係第二胎。OwenJC,你住喺邊?喺邊間醫院生?邊個產科醫生?我exactly喺Richmond Hill住,再次搵翻Dr. Ho Man Fan,喺North York General生。我都係全職媽咪,大仔我媽咪幫手揍。 ...

別墅

thank you maggie~~

bb 出院衣服係唔係一套就夠啦? 因為我間醫院係bb 出世後可以住兩晚, 醫院會唔會比包被毛巾果d? 尿片/尿箭呢? 醫院係唔係有nurse 同bb 洗白? 0甘bb 衫果d 又洗唔洗寫名呀?

唔好意思0甘多問題問..keke..thx!!

原帖由 maggielikl 於 09-3-1 07:39 發表
走佬袋係會唔同香港ga, 因為好多嘢都係醫院提供, 唔駛自己帶ga.

拖鞋, 面巾, 牙刷, 牙膏, 洗面奶, 面霜, 梳子
洗頭水, 沖涼液(就要睇你想唔想沖涼洗頭啦, 因為好多人話坐月唔好洗頭沖涼, 但我自己就真係唔得, 一定 ...

別墅

我都打算全餵人奶. 所以奶粉/奶瓶果D 都未有預備. 不過睇定都好. THANK YOU!!

唔知有咩D MAMA會/BB會/尿片會?? 有尿片送就好LOR~

係呢, 你D 小朋友之前用咩片片呀? 我SIL 幫我買0左PAMPERS BABY DRY, 佢話HUGGIES 唔好, 公仔會甩色~~我都有上網睇下人地D MAMA 用咩多, PAMPERS 同HUGGIES 都好多人用.

原帖由 maggielikl 於 09-3-2 10:27 發表
咁你地打算餵奶粉OR人奶呀?

我今胎打算全人奶.

還有你地有無入奶粉會呀? 上網入咗會有奶粉送GA.

http://www.nestle-baby.ca/en/index

http://www.heinzbaby.com/english/newsletter/

http://www.similac.ca/eng ...

別墅

THX 兩位mama0既sharing.

hi ahbocat, 我諗mississauga 同north york 0既醫院都差不多, 不過我會sign up 醫師個tour, 到時再問佢地要帶d 咩. 你仔仔0甘叻去上swimming class 同music class? 你要唔要陪佢落水游? or daddy 陪佢呀? 你9月預產而家3個幾月, 揍住一個肚裡面又有一個, 要take care呀~我上次番hk, 我家姐要成日提住我兒生仔 (3yr-old) 唔好撞ee, 唔好整親bb. 不過佢都好乖ga~~~你大仔開唔開心將會有個little sis/bro?? 我有報產前班, 都係peel region 政府果d. 今個星期開始上啦~ 係密集上三堂full day, 希望唔會眼訓啦....

尿片我買0左pampers baby dry 一包n 一包#1, 我都聽過swaddlers 軟熟d. 不過到時睇下bb 個petpet, 如果有leaking 就再轉. 其實我中意huggies 多d, 或者我聽家姐講, 係香港huggies newborn好用過pampers. 唔知係唔係唔同廠呢??

我一定要餵人奶!!!!!~~~~~~~~~所以我係唔會飲豆漿ge!!thank you for sharing!! 好彩我都唔中意豆漿, 不過係唔係imply 豆類食品都唔好食? 如豆腐?

maggielikl, thx 你尿片會0既info!! 係呢...carseat 你用邊隻? 有無聽過maxi cosi? 佢好似中價d, 無pegpergo 0甘貴, 又無graco 0甘平. 請問mama 們有無意見??

thank you!! thank you!!

別墅

係呀, agree!!! infant car seat 真係用得果幾個月, 所以想搵d 安全得泥, 又唔好太過貴. peg perego 0既P3 應該係STROLLER 車車, 佢0既car seat Primo Viaggio ~$300. maxi cosi 就平少少 ~ $200, graco 就最經濟.

反而stroller 我覺得可以買貴少少, 因為都會用到幾年, 不過而家諗緊要輕便d, 定或是重身穩定d.

別墅

係呀!! happy friday 呀 各位mama~~

原帖由 ahbocat 於 09-3-7 00:10 發表
好似個個都"在線"!星期五真開心!

別墅

無呀, 聽你之後我search 0左佢個website, 原來佢都係markham, 聽日我上完產前班想上去markham睇一睇d stroller 同carseat, 又test drive 一下, dear born baby而家無p3 同infant car seat on sale 呀....不過佢有joggy stroller 同3-wheel stroller on sale. 我唔sure 係唔係唔啱new born 用.

thx for sharing~

今日第一堂產前班, 主要都係講d basic 野同睇video, 聽日會focus on relaxation skill for labour, 希望多d practice, 無0甘悶啦

maggie, 點解你會想用尿布ge? 我無朋友用尿布, 所以幫唔到你問~~ 我老公姐姐果時都係叫佢婆婆係香港帶0左好多尿布番加拿大, 不過佢用0左兩日就放棄0左.

原帖由 ahbocat 於 09-3-7 05:43 發表
安全嚟講,我相信通過得加拿大標準嘅都係唔錯,最重要有個楓葉貼紙!千其唔好走去美國買,就算一樣款,因為有乜事(touch wood)保險唔包架!

OwenJC,你有冇去過Dear Born Baby睇呀?有時佢地有啲P3 & car seat on sales。
好多時見啲 ...

別墅

明白!! 0甘你買到未呀?

原帖由 maggielikl 於 09-3-8 00:28 發表

我唔係全尿布, 尿布係在家時用, 出街都會用尿片.
尿片好貴呢, 用尿布化算好多, 同埋現在d尿布個款好似尿片咁, 又環保, 所以今胎想試下用尿布呢.

別墅

早晨呀!!媽媽們

原帖由 ahbocat 於 09-3-9 23:26 發表
今朝地下都白哂,但係downtown而家就無雪落。

Motherease個門市好似係St.Catharines,不過唔知重有邊度有得買。我有啲朋友買咗最後都冇用到,一定要好有恆心,我就肯定唔得。

Toys 13號開始Baby Fest喎,可以開始留意吓啲要 ...

別墅

原來toronto 都落雪呀? mississauga 地下都係濕淋淋, 都唔知係雪or 雨.

13號一定要去toysrus 睇睇. 謝~~

我BB係男仔, 照過2次超聲波都應該唔會錯. 上次番HK 買哂衫/褲/鞋仔/床圍比佢啦. 你幾時會再照ultrasound? 會唔會想生個妹妹陪下哥哥?

別墅

ahbocat, 請問你講ge baby fest, 係toysrus 自己門市果d promotion? 定係大型0既baby show??我係website 見唔到有d個information.

http://www.babytimeshows.ca/

我老公見到d 個, 但係4月頭. 你有無去過dd baby show? 覺得值唔值得去呀? 我4月尾due, 4月頭去我怕會太多人迫唔方便..

原帖由 ahbocat 於 09-3-9 23:26 發表
今朝地下都白哂,但係downtown而家就無雪落。

Motherease個門市好似係St.Catharines,不過唔知重有邊度有得買。我有啲朋友買咗最後都冇用到,一定要好有恆心,我就肯定唔得。

Toys 13號開始Baby Fest喎,可以開始留意吓啲要 ...

別墅

你有兩個寶貝仔, 係唔係想要個囡囡呢?

希望bb 聽日乖乖同你合作, 比你睇到清楚啦.

原帖由 maggielikl 於 09-3-10 03:49 發表

咁唔知道Motherease係Vancouvr邊到有得買呢?

我明天照, 我都好心急想知道係囝定囡呢?

別墅

hihi ahbocat mama, 原來如此, 要睇今個星期flyers~~ thx!!

你個ob 0甘好ge? 有ultrasound 幫你每次都照睇下bb. 我個ob 無0甘好resources. 每次檢查都好快手, 唔夠5分鐘, 0甘我又無咩特別野要問, 佢咩都話比我知ok, 血壓好好, 心跳好好, bb 好好, 胎位好好, kidney function 好好, 體重好好, 咩都ok~

我聽日講markham 果邊有d 好0既ob, 唔知係唔係你果位ob呢?

maggie 你番泥啦....bb 0甘naughty 呢埋, 又想比個surprise 你呀? 0甘你feel 唔feel 到係男仔定係女仔呀?同你之前兩個仔仔係唔係唔一樣ga?

別墅

我聽人講話生囡0既hormone 令mama 嘔得好勁. 希望你如願以償啦

原帖由 maggielikl 於 09-3-11 07:56 發表

我feel唔到呢!
不過就唔同之前兩胎, 今胎成日嘔, 又成日覺得凍.

我會過多幾個星期照4d, 到時應該24週, 應該到時會睇到呢!

別墅

我去照4D 特登走去HAMILTON, 因為佢有$99 (照唔到唔收錢) PACKAGE, 包15分鐘照, 加4張PRINTOUT. 我上次去BB另開塊面唔比人照, 所以照0左30分鐘先影到佢塊面. 因為我相唔多, 所以無加錢買DVD. 埋單都係$99 + TAX.

初初都覺得幾無必要去比錢照, 果朝都想縮沙......但睇到D 相, 佢係度了鼻鼻...真係好攪笑好得意 不過如果我次次產驗都可以睇到BB, 我都未必會比錢再照4D. 你好幸福~

MARKHAM好似多D 唐人醫生, 我MISSISSAUGA 無咩得間. 我果個話係半唐/菲 但我未聽過佢講中文. 係呀, 仲有1個月多D, ^^ 好緊張!!! 我都擔心佢會早到, 聽人講話第一個BABY BOY 會早....因為3月尾要做埋個STUDENT RECITAL先收工, 如果呀B 早一個月, 就啱啱撞到正一正, 希望佢生性啦.

最近腰痛到7彩, 又出濕疹, 你地果時有無DD 唔舒服GE 野?? 我而家唯有用著腰封, 但無咩幫助, 買0左個BIRTH BALL 彈彈下, 就好DD.. 我覺得最難頂係3rd trimester....

別墅

原來係vancouver 照2D 要比錢?? 我果時照2D 個lab都有PRINT相比我. 不過照4D 就要比錢.
我睇過3D 同4D 好似差不多, 不過4D scan就可以有埋DVD show bb 0既movement, 3D 就得D 相print out. 我無加錢買DVD, 有幾張相留比BB 第時大個睇都好好啦~ 我個package 要加$50先有dvd, 但你個package 如果差$20又好似唔係差好遠. 你可唔可以到時先決定比唔比多$20 要埋隻dvd? 因為如果bb 好得意好多movement, 你$20買隻dvd 都好呀~ 如果好似我隻b 0甘, 懶洋洋又呢埋唔比人影, 就真係慳番好啦.

3D/4D 真係好清楚睇到BB feature, 鼻哥/咀仔/手腳好似張相0甘好清楚, 又係肉色, 唔係黑白色. 所以好似真係見到bb d 肉0甘.

係wor, 仲要睇番你照0既purpose 係medical 定係entertaining呢?

別墅

個package 都好似好多野包, 都幾好呀~

不過最緊要係唔係睇到bb 性別呢??

首頁
12345...13

尾頁

跳至