夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-3-6 22:45
佢有洗返呀!希望佢印象深刻啲免再發生。
同意自己生活過可以迫出自理,我自己都體驗過,但我c6就未試過自 ...

OCD 係 強逼症 Obsessive Compulsive Disorder
我有埋呢樣。所以有時見人講佢哋亞保配偶D污糟嘢,好似唔沖廁所,紙巾留係褲袋,污糟衫褲亂放唔執等,我都唔選擇否定呢D係亞保症,我唔係咁係因為我仲加埋有OCD嘛。由於我嘅OCD,我自理比較有調理。我用嘅空間好似家居,公司寫字空間D嘢必須要埋齊。就算出去食嘢,整污糟左人哋餐館檯,我都會抹翻乾淨。大排檔覺得太污糟,我會加張私家大紙巾墊住先食。會帶埋自己私家杯去飲搽。第一次我先生同我單獨出來食午餐,佢見我拎個私家杯出來裝茶,見到佢、、、、刻骨銘心。我先生果然內心強大,包容性高,冇嚇走佢。

妳有某睇過 “the big bang theory” TV series
我和我先生都認同現在的我 好似 Sheldon 呢個人物。Sheldon 就係好似我咁 既有亞保又有OCD。
我先生話佢同我相處好似 Sheldon的 roommate Leonard。 我先生又話 “Bone" TV series 中嘅女主角似我。
好在我先生唔係果D認為 “女子無才便是德” 嘅男人。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-3-6 23:04
我C6都係每次比我話完就唔多出聲,但我唔知佢有冇內疚。
佢表達得太少了,通常只有我講,所以連鬧交嘅溝通 ...
我唔知點面對嘈吵嘅溝通。我前夫會好似訓導主任咁責備我,我如果越回佢,佢會認為我駁嘴,為自己辯護會越衰。所以我唔出聲。一隻手掌怕唔響。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-3-6 23:29
我62同C6都係咁架!
我99乜都話曬事,成日話62大細路;62就成日笑笑口話比99鬧。
我c6就係乜都問我,自己 ...
明白,我前夫都係湊到我攰左。但我唔聽佢講,佢又會好唔聚材喔。因為佢搵唔翻好似我呢個咁順服佢嘅女人。

珍珠宮

gilgil39 發表於 20-3-7 23:01
哎交當然唔係咁好,但一方長期不作表達,會令雙方缺乏溝通,不能了解對方
...
心理學上研究一個人改變佢自己嘅行為分為四大個方法。你想改變你C6行為,可以睇下邊一個方法對佢有效應。
positive punishment 例如:體罰
positive reinforcement 例如:獎勵
negative punishment 例如: 移除佢鍾意食嘅嘢,或唔畀佢鍾意做嘅嘢
negative reinforcement 例如:自發性嘅,如果我唔交電費,就會cut 電,冇人幫我補鍋。

首頁

尾頁

跳至