跳至

首頁

尾頁

大宅

畀面勳章

回覆 jkfamily 的帖子

<----ok 好呀

kristy:

妳係咪去一田呀?如果無人同妳夾睡安豬的話,我都想要一隻呀~~

大宅

畀面勳章

Carol, 當時大家都好心急, 知道文生報喜碓實替你鬆了一口氣, 好好休息, 辛苦晒 ^^

大宅

畀面勳章

我地聽晚 in 祟真呀, 又係陪跑居多, 現家無offer 雖我已好心急.....無計, 只希望盡力去完成整個面試過程, 唔好大出洋相就好了, 呢兩三個星期, 朗朗越in越差, 可能佢真係想留下原校升讀就算...當然考慮到金錢/返學時間/校車/地區等問題, 原校升讀亦不是一件壊事...坦白講,當然想祈望有得揀好過無得揀啦, 做媽媽真矛盾^^

大宅

畀面勳章

Carol, 身體上小小苦楚, 相信你實頂得住, 難唔到你, 最緊要Cass 健康成長, 無病無痛, 加油呀!

小娜子, 呢輪忙完interview, 你真係要好好養胎, 多加保重先好....重唔重夠咖夠磅都唔緊要, 最緊要係bb健康

Wincy, 係啦認同你講法, 無他, 只想小朋友做個有禮貌, 負責任的人, 鐘意返學, 正如話"條條大道通羅馬" , 依家只係漫漫人生的開始...

有時我諗...係時候開始要調節下自己心態, 有時勉強未必幸福, 盡咗力爭取唔得已無憾, 雖會有失望, 一覺瞓醒後, 要學懂接受, 學懂放開, 否則未到升小學,我估我會好易顛....

cinderella_mama  係 @@ 真係小朋友唔顛,我們都顛 XD  發表於 11-11-30 22:52

大宅

畀面勳章

回覆 imyim 的帖子

係呀Celia, 依家呢個班主任又好細心, 會主動打電話同我傾朗朗豬既問題, 佢又真係返得幾開心, 我最唔鐘意呢間學校既校巴公司安排, 晨早8.05上車, 8.35返到學校, 咁早把鬼....原來早上有幾架車返學, 但我地呢間只有兩個站, 佢見有時間要再接多一程喎, 但放學只有一架, 差唔多一個鐘先返到, 去完整個tko 先返黎, 仲要去德寶接埋先, 同司機公司溝通又唔理, 叫佢對面U turn 落客又唔肯, 只須30秒至1分鐘時間, 因為我地個位好牙煙, 對一個兩歲小朋友坐一個鐘頭校車, 大人都難頂, 何況小孩? 朗朗落車真係坐到牛下牛下...

jkfamily  jkb都有個不錯的班主任  發表於 11-12-1 09:59

大宅

畀面勳章

回覆 Cedric_mama 的帖子

我之前返健康院睇醫生 及 東區搵人奶姑娘跟進

大宅

畀面勳章

Rachel,雖然我一早已恭喜咗, 再3恭喜,
哈哈 就算見到Rachel 都唔會好覺有咗, 事關佢仍好fit , 見到面都不易察覺 ^^

rachelam  thx =)已開始見肚啦,不過冬天衫厚,先唔覺啫  發表於 11-12-21 06:19

大宅

畀面勳章

Carol, 請post 頁一方便大家

http://www.baby-kingdom.com/foru ... ead&tid=4528128

集思廣益,大家貢獻一些幼兒郊遊好去處,請註明1. 地點, 2. 特色 3. 泊車 4. 適合BB車 5. 換片/餵奶設施

1. 錦田鄉村俱樂部
特色﹕超大草地 / 小動物 / 燒烤 / 充氣彈床 /摘士多碑梨
泊車﹕免費
BB車﹕適合 (全平地)
換片/餵奶設施﹕沒有
其他﹕免費入場

2. 愉景灣
特色﹕沙灘 / 歐陸風情
泊車﹕無
BB車﹕適合
換片/餵奶設施﹕沒有
其他﹕大量食肆

3. 馬灣
特色﹕主題公園 / 沙灘 / 環保公園
泊車﹕無
BB車﹕一般/部分有樓梯
換片/餵奶設施﹕沒有
其他﹕大量食肆

4.獅子會自然教育中心
特色﹕草地/ 自然展館/有機農場
泊車﹕有
BB車﹕合適
換片/餵奶設施﹕沒有
其他﹕聽鳴茶座

5. 城門水塘
特色﹕水塘景 / 野牛
泊車﹕有 (泊在閘口)
BB車﹕合適
換片/餵奶設施﹕沒有
其他﹕汽水機

6. 大埔海濱公園
特色﹕昆蟲屋 / 模型船水池
泊車﹕有 (附近車場)
BB車﹕合適
換片/餵奶設施﹕沒有
其他﹕遊樂場設施

7. 迪欣湖
特色﹕草地 / 單車 / 水上單車 / 近距離接觸噴水池 / 晨早去有很多野菌
泊車﹕有 (貴而且常滿)
BB車﹕合適
換片/餵奶設施﹕有
其他﹕7-11 / 假日有大量內地遊客

8. 香港公園 (觀鳥園)
特色﹕仿熱帶雨林 / 近距觀賞雀鳥
泊車﹕有 (泊太古廣場)
BB車﹕合適
換片/餵奶設施﹕沒有 (在太古廣場有優質設施)
其他﹕

9. 動植物公園
特色﹕樹木多 / 動物及雀鳥 (紅毛猩猩 / 狒狒)
泊車﹕有 (泊在附近錶位 / 商業大廈)
BB車﹕合適
換片/餵奶設施﹕有(廁所有簡單的換片設施)
其他﹕

10. 元朗大棠荔枝莊
特色﹕超大草地 / 小動物羊兔可近距離接觸 / 騎馬/ 摘士多碑梨/有機蔬果/
泊車﹕免費
BB車﹕適合
換片/餵奶設施﹕沒有
其他﹕入場費$60 UP

11. 北潭通
特色﹕綠樹林蔭 / 遊客中心展館/ 水庫景
泊車﹕免費公眾車位
BB車﹕適合
換片/餵奶設施﹕沒有
其他﹕有小食亭

12. 香港中文大學
特色﹕綠樹林蔭 / 書院味道
泊車﹕校友免費4小時
BB車﹕適合
換片/餵奶設施﹕沒有
其他﹕學校飯堂/酒樓

13. 天水圍濕地公園
特色﹕觀島 / 蝴蝶園 / 浮橋/ 貝貝 / 室內展館
泊車﹕39個 ($8)
BB車﹕適合
換片/餵奶設施﹕??
其他﹕餐廳 / http://www.wetlandpark.com

14. 彭福公園
特色﹕草地/少許樹蔭/湖景及噴水池 /觸摸小馬
泊車﹕有
BB車﹕適合
換片/餵奶設施﹕??
其他﹕賽馬日及星期一關閉 / 可帶狗隻入內,故家長小心大型狗隻

15. 馬鞍山郊野公園
特色﹕燒烤場大及新淨 / 人少 / 廁所乾淨
泊車﹕有 (免費泊車位)
BB車﹕合適
換片/餵奶設施﹕沒有
其他﹕沒有公共交通工具 , 適合有車人士

16. 嘉道理農場
特色﹕雀鳥/動物/花草樹木/蝴蝶/香港中央郵政總局的門柱(很有歷史價值)
泊車﹕有 (少量,假日免問)
BB車﹕一般 (上下山斜坡 / 場內有免費穿梭巴士到各景點)
換片/餵奶設施﹕沒有
其他﹕素食亭

17. 黃金海灘
特色﹕沙灘 / 遊艇會看遊艇
泊車﹕有 (表位$2/30Min)
BB車﹕一般 (外圍合適 / 沙地就一定不合適)
換片/餵奶設施﹕沒有
其他﹕海邊餐廳 / 黃金酒店

18. 假日農場(上水)
http://www.hkhfarm.com/index.php
特色﹕1.自製創意焗麵包2.稻草人扎作3.環保紙工藝4.自製意大利全蛋拉麵5.特色卡通匙扣 6.釣魚7.餵飼小動物8.滑波池(適合6歲或以下小朋友)9.自轉棉花糖 、小吊籃、激波船、玩沙樂、優閒吊床樂、阿拉飛氈、滾軸攀爬、同心同步…
泊車﹕
BB車﹕
換片/餵奶設施﹕
其他﹕日營$60 黃昏燒烤營$110

19. 南丫島漁民文化村
http://lammafisherfolks.com.hk/index.php
特色﹕介紹歷程、展館、參觀歷史漁船、捕魚示範表演、起桅升帆、體驗無?垂釣、浮排釣魚、起大網捕魚,學習漁民醃製咸魚、繩結技術、編織漁網等等
泊車﹕
BB車﹕
換片/餵奶設施﹕
其他﹕普通入場費 成人 60元 小童及長者 50元、套票包好多野 成人 98元 小童及長者 78元

20. 黄泥涌水塘,郊野公園
特色﹕有踏水艇,餵魚,餵龜,野餐
泊車﹕免費
BB車﹕不適合
換片/餵奶設施﹕沒有
其他﹕免費入場,踏水艇要付費

大宅

畀面勳章

Carol,

願各家人安好, 唔好擔心太多, 主自會安排!

各位,
恭喜大家龍年行大運, 工作家庭順利龍咁威, 大人小朋友都要龍馬精神呀 ^^

首頁

尾頁

跳至