跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 天水圍邊間幼稚園好?

我誠意推薦天主教聖葉理諾, 雖然有些媽咪話課程太淺, 但我個仔讀落並不如是, 因我曾跟其他幼稚園比較實分別不大, 反觀有些媽媽話我知,她們子女讀課程深的幼稚園,功課太多真的壓力太大了, (萊茵, 德怡, 幼聯), 我有朋友孩子讀創價雖是名校但課程卻淺過聖葉,
不要說深淺, 我覺得讓孩子讀得快樂開心才是重點, 還要加上學校環境配套, 清潔安全. 以上提到的聖葉能做到.
以前我會為學校有沒有外籍老師為重點, 但經過專家分析和實地考察, 發現學校的外籍教師多為印藉, 巴藉, 發音會不同, 一星期只上1或2堂,但學校卻因而收多額外費用, 值得嗎?
學費的平與貴弈不能厘定學校好與壞, 貴的學校學生會學到很多東西嗎?K1-K3返半日的只有3小時, 是試問3小時學童能吸收多少呢?我認為課外活動對學童是很重要,1/.眼界大開, 増廣見聞 2/.團隊精神,
聖葉有很多課外活動, 免費的有小蜜蜂, 基督小幼苗, 這些都有很多活動給學童參與.此外還有國畫, 台拳, 舞蹈等...說得太多啦, 我還是認為貴媽媽首先要實地考察看看學校接送情況, 教學理念, 環境師資, 是否符合自己的小孩, 李國章曾要求名幼稚園不要給幼童太多考默, 並認為4-5歲的兒童應是開心的成長不應給太多的壓力.要有全人的理念.
www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

大宅

除了課外活動多外~還有其他的, 唔厭我煩的話請看我介紹>
天主教聖葉理諾
設施~
小花園
禮堂
電腦室
音樂室
男女TOILET 勁清潔 (看過很學校都唔做足, 德怡英藝有臭味)
兩層課室及PLAYGROUND(勁COLOURFUL光猛清潔)
滑梯, 單車, 玩具, 勁新
隔離是教堂, 學生會在那裡見神父.
老師, 校長~
有愛心, 耐性
www.babyhome.com.tw/Bryant :-) :-) Bryant 4Years old :roll: :roll:

大宅

moondream3003 寫道:
英藝toilet已經重新裝修, 勁正.

裝修了就直得加分
以前去interview英藝, 看到那裡幾大, 但我最怕toilet唔夠清潔, 再加上只跟校長談15分鐘, 她便收我個仔, 我覺得怪怪我就無考慮. ?-(

大宅

其實我當初揀學校時, 天水圍大部份的幼稚園我也去過.
當初還比個仔讀激活playgroup, 試下啦(因覺得環境幾好)
但有次我同個仔上堂, 我見有隻甲

大宅

老師打手拍所以佢好驚返學,同埋開始有倒退行為,

大宅

很開心你同意我的見解

大宅

peggyyau

唔好意思我仔仔未讀過英藝只去interview過, 學術上不便作出比教.但可提供以下資料:
師資~ 全部都係合格幼兒導師.(因是教會學校check比較嚴)

環境~ 對面係警局, 後面係公園, 隔壁係教堂, 空氣清新,
校內~分3層, 有lift搭, 2層課室, 1層禮堂, 小花園,
2層playgroung, 電腦室, 音樂室,會到教堂祈禱.每間課室都有電視, 獨立洗手盤(有電視節目介紹聖葉, 形容為最具優質設備的幼稚園)

課程~ 主題教學, e.g 季節: 秋天~會和小朋友到公園觀察樹 葉, 植物等.討論, 專題習作.

英文~ jolly phonics > 無外籍老師.

課外活動~ 基督小幼苗, 小蜜蜂(free) e.g 上星期基督小幼苗做義工表演和送花給老人家.
~ 國畫, 跆拳道,舞蹈, 武術(合理學費)
學費~ $1492per month
~<因學費唔貴, 可讓小兒學多個興趣班, e.g. 在kid"s corner上funny english(外籍老師是幼兒心理專家), 國語,熊熊合唱團, 在學校學國畫, and 基督小幼苗, 小蜜蜂. >
平均興趣班學費+幼稚園學費$3000per month,從而學到課本以外的知識.

Hi Ning_ling and Diane俊俊媽,

Hi Ning_ling and Diane俊俊媽,

本人囡囡現在在天水圍英藝讀緊N1全日班,而聖葉理諾也收了囡囡讀今年九月的K1 上年班。 請問這兩間學校在師資,環境,課程,英文程度上有何分別? 有很多天水圍英藝的NK 及 UK 班的家長對我說這間學校非常好。 而本人囡囡今年的班主任不是很好,也不是太差。 但不知道明年是那一位老師是她的班主任。 如果是妳們囡囡以前的班主任就慘了。 可否pm 我那位班主任的姓名?

我希望收到妳們的回應,因我非常需要妳們的意見。

大宅

Christie23429 寫道:
veroshea,

好同意你既睇法, bk 比一個平台我地去分享, 應該好好珍惜, 另外, 每個人既見解不一, 亦都正常, 但如果惡意去破壞他人聲譽.....其實係好嚴重

好似Ning_ling 咁hard sell 一間學校, 我都會覺得好古怪, 仲有佢話小朋友比班主任打.....據聞該老師係全英藝最有愛心, 將小朋友當係自己親生....
anyway, 每個人對幼稚園既要求不一, 亦都好難講

moondream3003, Ning Ling,Christie23429,
大家各有各的觀點, 唔好批評人啦!心平氣和啦!!
如果張d唔係事實的事搞到太大就唔好啦...
我知大家都係好媽媽, 好想兒女的學校有聲望, 為了哩點大家理性d, 唔好再拗, 免傷和氣..

轉個話題明天係情人節 同老公去happy下啦

大宅

首頁

尾頁

跳至