懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

HEHE.....報到先~~~

別墅

個肚仲係陰陰痛, 痛咗成晚 但係又數唔到係咪15-20mins 痛1次, c6又未返....都唔知點算....
係咪應該入e院 check 下尼

別墅

依家試下去瞓, 睇下瞓唔瞓到先....點解個肚成日都係咪痛, 但係又好似未生得, 真係好辛苦~~~~

別墅

原來好多mami都係夜鬼~~~我頭先諗住瞓點知都係瞓唔到, 個肚好唔舒服....依家諗住等天光去qe check 下, 無理由宮縮縮成晚~~~一瞓低過一陣又那住痛....

但係成日都計唔到係咪regular, 可能我又無咩心機計, 咁不如去qe等佢用機check好過......

別墅

我8月1日生咗啦, 今日啱啱出院, 但係我做唔到人奶媽~~~我一滴奶都無~~~真係辛苦我隻豬仔lu....今日開始要自己開奶俾佢飲, 我之前買咗d chu chu 奶樽, 但係頭先沖完奶之後發覺d奶好似唔識滴出尼咁, 阿b又一路瞓唔肯起身飲奶, 你地d阿b係咪咁ga?? 但係佢係e院個陣又好快醒, 未夠鍾飲奶已經起身喊....我應該用d咩可以整大d個奶樽個咀

別墅

湊仔真係好辛苦, 完全無哂時間, 完全追唔到post~~

我琴日開始終於有奶啦, 但係豬仔可能食慣咗奶咀, 完全唔肯埋身, 我今日開始用電泵泵D奶出尼, 但係每次都係得好少, 我想問有經驗ge mami, 我係咪每次泵奶都要用一個新奶樽? 定係我可以分幾次泵落同一個樽度? 如果得最多可以用同一個樽泵幾多次? 同埋個d用尼封住個樽口ge白蓋仔係邊度先有得賣?

我阿b每晚飲完夜奶(3點)都唔肯瞓, 就算抱住都喊, 琴晚又lau到差唔多6點先瞓 點解會咁? 有咩方法可以令佢瞓得安穩d?

別墅

原帖由 野豬媽 於 09-8-6 13:06 發表
你就好啦~BB咁好胃口,我個衰仔到依家都仲係一個鍾至個半鍾食60ML-80ML奶呀~好驚佢唔正常呀~

本身今日想同佢去健康院睇面黃,但勁大雨又CALL唔到禁區的士,好擔心,拖左4日喇...點算??

...

野豬媽你快d帶野豬仔去睇下啦, 我之前係E院D姑娘話佢BB曬太陽可以令佢無咁黃, 你可以試下

別墅

原帖由 chunyatmama 於 09-8-6 13:43 發表

u must use new bottle each time. for the milk of same day, u can put them into the fridge until they r of same temp, u can pour them into one bottle.

咁可唔可以左右胸D奶都泵落同一個樽度?

別墅

原帖由 野豬媽 於 09-8-6 13:36 發表
媽媽們教用包被包實佢,或者搵米/柚柑葉枕頭放係佢肚仔上面,等佢有安全感D

個米袋係咪好似細個玩個D豆袋咁? 咁要用幾多米? 會唔會壓到佢個肚仔??

別墅

我想問有俾BB飲奶粉GE MAMI, 你地會每3個鐘定時俾BB飲奶even佢瞓咗, 定係等佢自然醒咗先俾佢飲? 同幾耐換1次片片?

因為豬仔有時瞓到過哂鐘都唔起身食奶, 但係有時未夠鐘就喊哂要食奶....同埋幾時要加奶俾佢??佢依家飲緊差唔多100ML......

日本奶粉係咪比香港稀D, 我見BB好似快咗肚餓?

別墅

原帖由 高齡牛師奶 於 09-8-6 14:17 發表
豬仔mimi

食奶奶方面.我會等BB喊先俾.如果佢瞓著我會比佢瞓.因為瞓覺都好長肉架..(d老人家都係咁講囉)

幾耐換一次片...你可以得閒除左片片摸下爆唔爆囉.好果好爆咪換囉.....我就無話定住幾時換囉...

...

隻豬仔一同佢換片就喊到拆天, 沖涼又係(係咪個個b都係咁, 有咩方法另佢唔好喊得咁勁?)....如果喂完奶先同佢換片, 佢就一定唔瞓返係度喊下喊下(抱住都喊, 喊幾聲又停一停個d)...所以我諗緊好唔好食奶之前同佢換, 但係佢又like食住疴大大, 我驚食完唔換佢up住唔舒服, 我mami話唔餐餐同佢換, 但係我見佢pat pat好哂, 我又驚唔換佢會爛pat pat....湊bb真係好難....

佢琴晚又係半夜3點幾喊(但係2點已經食咗奶瞓咗, 80ml), 跟住喊咗陣我mami話佢奶佢食, 佢又真係食哂差唔多100ml, 但係都唔肯瞓, 搞到差唔多6點又再食多100ml, 重要我mami抱住先肯瞓.....

咁食法係咪正常ga??

別墅

原帖由 野豬媽 於 09-8-6 15:02 發表
我冇去呀,換好曬衫執好曬野,我嫂入埋黎沙頭角搵我,但12點一直落狗屎落到2點半先停,我又CALL唔到禁區的士,奶奶又叫個天咁黑唔好去住,依家打算聽朝8點去排隊睇8點半個轉LAW,聽朝有老爺揸車有老公陪出門口(之後叫阿嫂過黎陪我)應該會好D。我嫂 ...

野豬媽你唔係喂人奶咩? 點解轉咗奶粉ge??

別墅

原帖由 野豬媽 於 09-8-7 11:43 發表
我一早冇餵了,精神唔好訓唔夠食奶粉99同老公可以幫手餵奶,我媽又話我身體差叫我唔好餵,老公又叫我得閒抖下唔好咁辛苦(但其實我好內疚...不過算啦,養足精神湊BB好過,唔好勉強自己)同埋我D疹好勁,食緊西藥了,所以唔會再餵喇。 ...

哦.....我都應該係pump到佢滿月就收奶lu, 因為返到c6屋企得我一個照顧bb, mami話我做唔到咁多野, 同埋成日不定時咁滴滴下真係好煩, 有時唔得閒pump又覺得好浪費, 因為我得好少奶je...

我阿b咪又係抱住暗佢瞓佢都lau哂計, 點抱都係咁....我琴晚半夜個餐幫佢換咗片先俾奶佢飲, 雖然知佢疴咗nn但係我都由佢瞓, 結果今朝都可以瞓到8點....我隻b好衰ga, 鍾意1路食路疴, 就算中途幫佢换片佢飲完/途中都可能會再疴....

別墅

原帖由 野豬媽 於 09-8-7 11:50 發表
講起工人,唉,我都好煩呀~本身之前PLAN好左,10月我返工開始BB放去托兒所,我有同事B女都係咁,同事話間托兒所幾好。但到BB出左世,我媽咪不停嘈我老公,話咁細個放去托兒所好陰公,話D姐姐一個對幾個BB會唔夠細心。但係我又可以點 ...

唉, 我又係有尼個問題....坐完月我就返6299屋企, 到時又係無人幫我, 真係唔知點搞....

講起返工我又係唔知到時bb點, c6又唔想俾我攞返去俾我mami湊, 因為太遠唔可以日日接返屋企, 變相佢日日都見唔到bb....但係我99又要返工(雖然係係返自己鋪頭睇鋪, 但係係5金鋪我又唔想佢帶bb落去湊)....C6又話到時可以叫佢姑姐湊, 但係佢係大陸唔係成日可以落尼, 落尼2個星期又要返去,.....真係好煩.....

我想俾我mami湊而且我mami又肯, 但係唔可以日日見又係好煩....都唔知點算好.....

別墅

原帖由 野豬媽 於 09-8-7 21:22 發表
我石仔咪又係食和光堂既,佢都好似好多風,成日都見佢放屁,便便又會谷得耐(唔知其他牌子係咪咁呢??)但我岩岩尋日先再入左一箱......睇定D先再轉~我見佢便便都OK喎~有一日一次至兩次,但佢好衰,次次扭便便都係11點打後,要抱佢 ...

你咁勁ge咁快已經知佢扭咩, 我到依家都唔識分佢扭咩....

我都係食和光堂, 我淨係覺得好難同佢掃風同埋佢好似好多痰咁, 佢d便便又唔會好谷(我覺得), 但係我就覺得佢好似唔係好夠飽咁....但係我已經每餐俾5-6匙佢食.....你石仔食幾多?

別墅

原帖由 野豬媽 於 09-8-8 16:37 發表
豬仔MIMI,其實搵人湊B真係好頭痕,唉,我尋晚想再同老公傾下,但佢話佢精神唔好遲下先傾喎...我都覺得唔好比你99湊喇,五金鋪硬係覺得好污糟咁~你地負唔負擔得起請姐姐呀??或者屋企附近又有冇托兒所??

我今日十二朝喇,我媽同 ...

其實係我唔想請姐姐, 因為有外婆湊點解要俾外人湊?? 同埋我見D FD 俾姐姐湊都湊得唔好GE, D 姐姐邊有咁好心機同佢玩....

我又係琴晚同C6傾完, 佢10萬個唔願意係要話俾99帶佢鋪頭.....但係我都應該係會俾我MAMI湊, 但係諗緊坐完月返唔返去C6度, 定開始淨係放假先返....我驚我下個月帶咗BB返去, 佢地慣咗日日有BB係度, 到時唔俾我攞返去俾MAMI湊....

講真我俾邊個湊佢都無得出聲, 我4號出院到依家佢都無尼睇過我同BB, 日日都同D FD 出街, 星期三我帶BB去健康院佢攞野俾我見過BB 1 眼就話個日見過, 唔使日日尼....咁我放BB係邊度湊佢有咩資格出聲?? 又話佢成日見唔到BB好慘, 依家有得俾佢見佢咪又係簡出街都唔尼睇下我地2個, 我琴日同佢講佢出院到依家都無尼過睇我地, 講到喊佢仲話我使唔使喊AR??係咪有產後抑鬱??

我真係驚我忍唔到佢好耐, 可能真係同佢離婚都有之.....

別墅

原帖由 pipi331 於 09-8-8 22:01 發表

用哂咁多個樽, 一次過洗 同 蒸就得.

咁係咪就算無用都要24HRS之後再STEAM過? 健康院個姑娘就係咪同我講......

同埋你地有無用電泵? 個D PARTS 係咪每用1次都要STEAM定係用熱水LOOK下就得? 使唔使每次都用奶樽個D CLEANING 野洗? 人奶雪咗係咪都係用熱水坐熱定係用暖水?

別墅

原帖由 alsan 於 09-8-9 11:53 發表

豬仔mimi

你話你c6依家唔係同你一齊住? 定係講緊你99呀?

我返咗外家坐月, 所以唔係同C6 & 6299 一齊住. 但係下個月就會MOVE BACK....應該

別墅

原帖由 ceciy1006 於 09-8-9 16:10 發表
最慘係我c6都係一個煩人呢, 如果佢會為我諗, 我覺得都好d, 不過佢仲要煩埋我一份, 好似頭先佢返黎, 咁我今日由朝早訓到成點先起身嘛, 佢返黎就問, 阿女幾點訓, 幾點食奶, 沖左涼未-.-我未話唔知羅......佢就話下, 唔 ...

我發覺生完之後同C6 係會嘈多咗, 你C6都好會關心你同BB, 雖然係煩D但係如果佢唔煩你你又會覺得佢唔重視你同BB....

我都想我C6煩下我, 佢琴日入咗外家睇BB, 9點幾尼(night)10點鬆D又話要走.....都係抱咗BB 1X分鐘咋, 陰公~~我成日都同佢講話BB無老豆GA......

別墅

琴日6299尼咗探BB, 我發覺99好似唔識湊BB咁, 佢連喂佢食奶都有問題, 好喂尼喂去阿B都好似唔係好肯食, 之後喂淨成50ML話我知阿B唔食啦....但係阿B平時係食哂就算淨都係淨少少.....

我同佢講不如你抱平D BB俾佢食啦, 佢未食完GA, 佢又唔聽我講可能佢覺得佢識得多過我唔使聽我講......跟住我自己行埋去按平BB再俾佢食佢都食哂....

C6仲話俾99湊我真係驚阿B會餓扁咗都無人知.....

琴日我MAMI問6299諗唔諗住湊BB, 62話俾99湊(但係奶奶鍾意打牌同埋要睇鋪, 我最唔想就係俾佢帶佢鋪頭, 勁唔衛生到時都唔知點沖奶, 同埋又要好夜先可以同佢沖涼)同埋大陸阿姑落尼就俾阿姑湊, 但係62話原本阿姑係唔識同BB沖涼....咁點俾佢地湊?? 但係俾我自己MAMI湊我又驚我唔捨得,同埋又要加家用俾MAMI, 變咗無得儲錢, 同埋星期五先可以湊返屋企(因為我地住得好遠).....請工人就唔使諗因為屋企無位俾佢瞓.....真係好煩呀

首頁

尾頁

跳至