懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

原帖由 pipi331 於 09-8-9 12:27 發表

咁係咪就算無用都要24HRS之後再STEAM過? 健康院個姑娘就係咪同我講......
=> yes

請問您用邊隻泵, 唔系件件parts steam 得 or 需要steam.

人奶用暖水坐熱, 有暖奶器會更方便.
二手市場大把人放, 系舖頭買都好 ...

咁係咪唔好用滾水(我依家係用滾水)同埋要坐到幾熱? 係咪好似平時食個D奶GE温度就OK?

食咗人奶D便便係咪會水D?

別墅

原帖由 jjtseung 於 09-8-10 11:01 發表

大部分人奶B的便便會水d, 其實應該咁講~~~ 唔係水, 係好似糊狀, 羹狀+d渣!
(如果好水質果d便便, 就可能係肚疴...)

用坐奶器來暖熱人奶就最好, 唔好用滾水咁高溫! 暖到暖暖地, 岩入口最perfect! ...

因為我唔知喂到幾耐所以無買坐奶器, 咁如果我用水坐係咪用暖水慢慢坐到少暖就得?

別墅

原帖由 alsan 於 09-8-10 11:43 發表

豬仔,

我個朋友都係咁,佢住係laichikok,佢阿媽住香港仔, 因為佢係香港區番工, 咁佢會有2nights番佢阿媽度睇bb,friday攞番屋企,星期日evening送番阿媽度.申請一個3g電話,成日睇下bb咁囉~
都冇計,俾我係你,我都信阿媽, 俾阿媽take care bb,佢有問題,你都 ...

其實我都覺得俾MAMI湊係最好, 依家最煩係C6....同埋我想下個月自己湊, 但係我DAD又話要湊就下個月開始放係度湊, 唉....真係煩C人

別墅

原帖由 jjtseung 於 09-8-10 11:58 發表

其實, 無咩竅門, 就係一直堅持比BB全程埋身!
細佬都係沖milk bath...

我未儲奶, 因為第一個月的奶質同之後的唔同... 所以而加如果大女都食唔晒的話, 就比細佬沖milk bath...

我大女頭頭都有補奶粉... 滿 ...

其實我都試過埋身, 但係佢喊得好勁....又尼哂頸咁真係好驚整親佢, 搞到我都唔咁迫佢食, 依家都係泵出尼多, 每次c泵爛泵都係得3-5-4安, 我依家係朝早個2餐俾佢食人奶, 夜晚就食奶粉.....如果之後都係泵我諗泵到返工就玩完, 因為公司無地方泵又無得storage.....但係我又想佢食到幾多得幾多.....

別墅

原帖由 lalababe520 於 09-8-10 14:10 發表

我果個埋身餵, 都係喊得好勁....我有迫佢食....同佢食左6,7小時, 佢又累我又累...
我都泵出黎...不過岩岩死泵爛泵都係得2安......
我凌晨都係比佢食奶粉.....灰 ...

我初初都係泵得好少, 我一停咁左右來回泵真係泵到ling ling都痛埋, 依家都可以泵到4安, 但係我每日最多都係可以泵到2-3次 4 安, 有時想再泵都係得20ML....

我MAMI同6299都話食鷄酒會多D奶, 我唔知係咪但係我日日食又真係好似多D, 因為我都係第4-5日先開始有奶, 聽日我先夠12朝.....你可以試下食D鷄酒睇下會唔會好D.......

別墅

原帖由 野豬媽 於 09-8-11 12:12 發表
6669,PIPI,godbaby,

我餵奶粉啦~依家99仲有假日日一點返黎幫手都仲好D,多少一兩個鍾都有得訓陣,但過多幾日99冇曬假喇(佢儲左咁多年既大假呢次為左幫手湊孫一下子都攞曬D假LU~)到時99要6點左右先上到黎幫BB沖涼煮飯洗 ...

MUN過咗滿月可以戒夜奶啦? 點戒AR....我以為要好大個先會戒到.....

別墅

原帖由 野豬媽 於 09-8-11 21:25 發表
PIPI,依家想請大陸姐姐都請唔到啦,上星期99有發散消息搵人,但都未搵到。同埋就算搵到都好煩,我要日日抱BB行上行落過99度,依家計劃係呢個半月自己頂埋先,遲下返工如果托兒所有位日頭托兒所湊~

豬仔MIMI,我嫂話BB廿日大左右 ...

咁你問完你阿嫂再教我, 喂夜奶真係好攞命....我又放係MAMI度湊唔想佢日日都要半夜起身喂奶......

米水點整GA??

別墅

你地有無諗住幫BB打5合1或者6合1? 係咪是但打1支就得? 如果打你地諗住去邊度打?

別墅

原帖由 ceciy1006 於 09-8-14 01:14 發表
就係打針個日, 因為我唔係健康院打針, 個醫生話咁都返黎度下頭仔同身長la.......我出去打6合1吖, 等阿b比人吉少6針都好吖........成日比人吉好慘吖, 同埋係健康院我要請假同佢去打吖......我公司請假要扣錢吖, 咁不 ...

6合1係幾時打同埋幾錢呀? 打咗係咪唔使再打5合1? 你會去邊度打?

別墅

我想問生咗仔仔GE MAMI你地有無諗住帶BB去割包皮? 係咪割咗會好D??

別墅

原帖由 adakitty 於 09-8-14 19:45 發表
PRINCESS,

迫阿B啜得唔得呀..佢餓果時就咩都啜架啦.
我果隻野..開始既時候啜得太斯文..而家好似餓鬼咁..
啜到我鬼C咁大力..一搵唔岩個位..就即喊..

你右邊仲咩阿B唔啜..? 係咪塞左阿B啜唔到奶..所以佢唔LIKE呀.. ...

ada, JJ,

我想問你地喂人奶有無除哂阿B d 衫 等佢同你身貼身咁喂? 健康院D姑娘叫我除咗佢D衫但係我MAMI話會凍親佢....

因為豬仔琴日先開始肯埋身(13日啦), 但係啜一陣又發哂脾4唔肯再食....我都唔知應該俾佢喊到累再俾佢啜定係俾奶粉佢食好.....佢喊到好慘咁~~~但係我想佢埋身食~~~

如果我想佢埋身食夜晚個餐係咪都要俾佢啜唔好補奶粉? 因為唔補我又驚佢唔飽....係咪佢啜啜下識啜就會食得飽? 我會唔會太遲??

我見到個個都可以埋身食我都好想試....難得佢依家又肯肯地, 但係我又好心軟見佢喊得咁慘我又會補奶粉俾佢(姑娘話補都唔好用奶樽要用"遲更", 係咪ga?? 同埋我唔知幾時要補奶粉....我成日覺得如果佢唔係1出身就去咗ICU我又吊藥吊咗2日, 可能就可以埋身俾佢食....我生完佢地都無問我泵唔泵奶俾BB 我又吊藥吊到咩都唔知.......我依家覺得佢好似唔係好跟我, 鍾意跟婆婆多D....

別墅

原帖由 alsan 於 09-8-14 21:46 發表

thanks for all mama's comfort la! I feel better actually after cry a bit and talk to my c6. 我同piglet一樣, 睇到人地d mama好容易餵bb, 個nipple大到好似milk bottle咁, 我都會覺得自已個囡好慘, 張大個口好 ...

唔使唔開心, 啱啱生完係無奶GA我生完第3日都無奶, 又係俾阿B食佢食到喊都無淨係見到D白色SOLID俾佢啜咗出尼....個刻見佢咍到咁慘真係好心痛我即刻放棄咗補咗奶粉俾佢.....到我諗住唔喂可能個人輕鬆咗第5日就開始有奶....但係都係得10ML半個奶樽蓋都裝唔滿.....跟住PUMP下pump 下依家都pump 到100-120ML(2邊加埋)....今日仲想埋身tin(雖然唔知得唔得)....
初初真係無奶就補奶粉俾佢, 等佢食飽飽到有奶先同佢博過(我就係咁)...或者每日俾佢啜下先補奶粉俾佢....自己開心d上奶都快d

別墅

原帖由 tucuxi 於 09-8-15 14:58 發表

嘩咁好! 我仲係兩邊加埋 50ml.

我每日pump得3次je....如果pump多幾次就會得20-30ml度....

首頁

尾頁

跳至