親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我暑假剛去完,去左5日,都覺唔夠,最好入住聖淘沙的酒店(新個幾間),真係好正, hard rock酒店個泳池都好正,本來諗住復活節再去,不過問左D機位要午去早返,去5日得3日玩,所以轉去第2到,去食野可以去Ion Orchard 的Food Court, 一定要去試,因為好多野食,而且好好味,早午晚3餐去開飯都得.你如果一家去,可以住聖淘沙的 Festive Hotel, 因為佢地的房另外有床比小朋友,好得意.
至於佢個地標摩天輪本人唔建議玩,不外如是,坐上去(大約10個人一齊坐)轉半個鐘(一圈),冇咩特別.但如果你要去坐,拎 passport去買門票有優惠.

侯爵府

坐的士要睇你去咩地方,如果唔係特別時間同唔入收費區就唔貴,我機場去聖淘沙都係100港紙,但我試過幾次住10分鐘已經70幾港紙,因為市區佢地好多地方入左個收費區就有附加費,有時附加費貴過你個車資,夜晚如果過左唔知幾點住又要加錢.
原帖由 cwclsh 於 11-2-23 11:42 發表
好方便喎! 唔坐MRT 都可以坐巴士, 我住既酒店又有SHUTTLE 去ZOO 同 SENTOSA 果間酒店, 所以轉酒店都無問題. 再唔係我見好多人話坐TAXI都唔算好貴.

如果你地仲有時間, 我見佢地個科學館都值得一去喎!

...

侯爵府

其實又唔駛特別點定個行情,我同阿囡同老公去都係每日想去邊就去邊,當然去環球就要香港買左飛先,D飛有好似10-15新加坡紙可以比你買野. 租車就真係唔駛,因為佢地地方真係唔係好大,而且酒店好多時都有車載你去D旺區,行街就冇咩好行,係食食食.
原帖由 AWma 於 11-2-23 11:18 發表
我都同阿仔認緊去星加坡, 但會暑假先去.

你個行程唔錯喎.. 我都打算去呢幾個景點, 不過, 我諗緊究竟係自己租車, 還是去到個邊坐公車好呢? 坐公車方唔方唔方便呢?

...

侯爵府

我老公攪架,我都唔知,門票係包玩架,即好似disney咁.
原帖由 RalphYuki 於 11-2-23 22:24 發表
咁你係邊度買環球d門票?? 包玩全場遊戲嗎??

侯爵府

我以前男朋友係新加坡人,所以成日去新加坡,個到地方唔大,真係自由行好方便,同埋當地人好多都識普通話同廣東話架,好方便.我暑假同老公阿囡至去完新加坡,我只係訂左環球影城飛plan左邊日去外,其他都冇plan,係好隨意每日想去邊就去邊. 如果真係唔怕貴,我建議住聖淘沙新開個幾間酒店,好舒服好靚. 其實差唔多間間酒店都會有stuttle bus架,所以唔駛擔心,本來我諗住復活節再去,不過佢D機位好多都 full, 去同回程時間都唔好,而且我想住 Hard Rock 佢都未出價單,佢個泳池好正架,宜家唯有改去第2到,可能再等暑假至去。

侯爵府

大就唔係好大,不過就大過香港 disney,好多野都唔駛排好耐就有得玩,係間中有一兩個遊戲要排好耐. 我上次9點就入去, 因為玩某個遊戲全身濕哂,所以返酒店換衫,因為行返酒店都係大約8分鐘,之後再入去玩到6點幾. 我覺得好玩過香港 disney好多好多,不過就冇咩野買. 佢有好多 show睇,你一定要睇,好多都好好睇,效果好正.
原帖由 elsahappy 於 11-2-25 01:59 發表
請問你環球影城好玩嗎?聽說比香港廸士尼還要細,是真的嗎?玩遊戲要排好耐隊嗎?唔該哂

侯爵府

唔駛,入場卷包哂,其實同 disney一樣
原帖由 PCMW 於 11-2-25 13:32 發表
d show要不要逐個俾錢?

侯爵府

如果小朋友太細就冇咩野啱佢玩,其實聖淘沙都有好多野玩,其中有到有幾個4D睇,聖淘沙裡面本身有免費列車坐,你可以沿個聖淘沙周圍去,我都係拎住本書睇到有咩介紹就去玩,冇plan過要點玩.
原帖由 pingu_k 於 11-2-28 12:17 發表

兩歲幾小朋友啱吾啱去呢?我會住Sentosa兩晚,但因為11點幾機出發,怕吾夠時間......Sentosa要預玩幾耐呢?

首頁

尾頁

跳至