自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

打扮成咩行街有咩所謂,我以前住圓方樓上,有時去買野食去 suppermaker都著得好隨便,不過,我覺得一個人著咩去行街冇所謂,最緊要都係個人修養,有禮貌.
圓方個到真係冇咩樓梯可以比人行,全部都係電梯,所以可能人地真係趕時間讓一讓人有咩所謂?我相信其中一定有D野樓主冇講,因為唔會咁小事人地會叫保安.

侯爵府

我有時見D人行電梯我都有諗點解要行唔企,我個女行電梯我都會話佢要佢企定定,不過有時比個方便人有咩所謂?宜家好多商場真係冇咩樓梯比人行架,要行就要行後樓梯又好唔方便又危險,講真如果你想响圓方搵條樓梯行都幾難搵.

侯爵府

我覺得許可的情況下我會讓,讓下人又唔駛死,當然如果我見隔離有條樓梯(好似MRT好多時都有),D人有樓梯唔行係要响電梯行我未必會讓啦,有時人地好有禮貌叫係讓一讓唔通比個方便人都唔比咩?自己許可的情況下幫到人米幫 lor,我都係咁教個女, 講真又真係冇法例講電梯唔可以行,一行就犯法,咁點解唔可以大家讓下呢?
原帖由 susi1024169 於 10-3-30 14:07 發表
咁無樓梯咪等下囉~企一陣使死咩,行比企快得幾多?又唔係條條扶手電梯都多人到行唔到,少人既,你要行都無人左到你啦,咁趕時間就咪行商場啦,番工趕時間就預早d啦~ ...

侯爵府

我都係覺得扶手電梯唔應該行,不過如果許可情況下我同你一樣都會讓比人
規矩係死,人係生,有時睇情況下要變通下.
原帖由 susi1024169 於 10-3-30 14:23 發表
上面已經覆左.....
我都只係想講,扶手電梯唔應該行,但當然如果有人要行,我都會讓.....

侯爵府

其實講講下我覺得就好似政府部門做野咁,咩都講"規矩",只會依"規矩"做野,唔識變通,不過好多香港人一時又會鬧政府只跟"規矩"做野唔變通,一時D香港人又鬧政府唔跟"規矩"做野
所以個人覺得"規矩"唔係大哂,但又唔可以唔跟"規矩"做野,所以有時都幾難做. 所以個人結論係規矩係死,人係生,要睇情況變通,唔係就真係公主病
就好似白車咁,如果條路好多車,跟本讓唔到,唔通撞開隔離架車讓咩?但如果睇清情況路面許可咁就即刻讓讓比人過啦.

侯爵府

宜家最常見係個D10幾歲成日响個電梯跑,你捉我我捉你,見到都驚 所以我盡量會企埋一邊.
原帖由 lovelykitty 於 10-3-30 15:16 發表
總之我覺得咩人都有....
就算有哂rule應該點做都好...都總有d人會違規!!!!大前題係保護自己先...既然知道有可能會有人行or跑就自己先企埋右手邊..仲要加埋扶實就唔好理人地行又好走又好...扑親都唔關您事!!! ...

侯爵府

我米就係講緊咩都要睇情況lor,係一個比喻,你唔好咁激動住 唔通真係撞開人地架車讓咩? 我真係試過有次好塞車,架白車响我地後面著哂燈,不過根本讓唔到,行前左小小見有避車處我就叫老公駛入去比人過左先.不過白車都唔係快好多,就係快左一個車位咁多, 有時好多野要睇情況而定,唔係真係話規矩係咁就一定係咁,當然我唔想批評人地C都唔讓,理你係咩急事都唔讓個D人啦,各人有佢自己睇法同意見.
原帖由 susi1024169 於 10-3-30 15:20 發表
就好似白車咁,如果條路好多車,跟本讓唔到,唔通撞開隔離架車讓咩?但如果睇清情況路面許可咁就即刻讓讓比人過啦.

你又知當時條路好多車d車跟本讓唔到?如果係咁,白車司機都唔會響按啦,ja咁多年車都唔識咩,緊係有車明明 ...

侯爵府

咁個 sales係米就真講旺角C9.......? 如果佢真係有講,我一定會打去佢間 shop投訴佢.
原帖由 hohosiu 於 10-3-30 15:26 發表

我朋友真係多口講左句電梯係企吾係行,你感様係度推,好危險架﹗已經讓左路比佢行左上去。

個售貨員上左去之後,擰番轉頭亞開隻手碌大眼,手持一袋外賣食品,胸都就嚟跌出嚟(因為件衫個領稍大)係度話﹕我趕時間丫碼,阻住晒條路, ...

侯爵府

我都想知 樓主聽到時應該立即問下個 sales 即係咩打扮?咩個 shopping mall 有規定要打扮成咩樣至可以行咩?
原帖由 哈爾濱 於 10-3-30 15:55 發表
其實真係想再問一下, 旺角C9的打扮係點既, 咁半山c9, 跑馬地c9, 沙田c9, 同西9c9又有咩唔同

侯爵府

直情係啦,講真宜家好多名店 sales真係好衰.
原帖由 hohosiu 於 10-3-30 16:05 發表

個sales 講嘢吾經大腦,自以為是,狗眼看人低,以為感樣可以大到佢眼中既師奶,簡直自己攞面嚟丟:;pppp:

侯爵府

講得啱,其實由始至終都冇法例話電梯唔比行只可以企.
問題係有人覺得可以行,有人覺得唔可以行,我自己覺得唔好行最好,不過如果人地要行我唔會覺得佢唔啱,只要唔好推撞就OK,我亦唔會去批評要行或唔比人行個D人,因為各人有佢選擇,人地同你選擇唔同就話人唔啱就唔係咁好 lor. 比左自己意見米算,何必要佢批判同你唔同意見o既人呢?大家講完米算
原帖由 百厭豬 於 10-3-30 20:07 發表
mouth:mouth:" /> 搞錯哂,,左行右企or唔准行,只准企,跟本都冇條文話得定唔得,
問題係,讓路,係人情,人地唔讓,你都唔好覺得人地阻住你囉~~

侯爵府

我懶,所以上電梯時唔會行,最好人地都唔好行咁就多D位企 有左個女後更加唔比個女行電梯(佢好鍾意行),一黎怕佢跌親,二黎怕佢跌親連累埋隔離D人. 但係上電梯我會叫個女同我一齊企埋一邊唔好阻住人地行,一人讓一步,因為有時知真係有好多商場係冇樓梯比人行,咁有時人地真係趕時間米讓下 lor,有邊個未試過趕時間?又唔可以話趕時間大哂,不過做人o既野,讓下又唔會死,只要在許可情況下米讓.
原帖由 百厭豬 於 10-3-30 20:22 發表
其實真係行唔行,讓唔讓,好少事,但就真係唔好鬧/話人阻住哂,
我以前都有行電梯/紅燈過馬路,不過有左小朋友之後,就唔會咁做,因為我怕死,如果我死左,咁我個仔點算呀??? ...

侯爵府

原帖由 哈爾濱 於 10-3-30 20:27 發表
攪左成個下午, 都仲係講緊讓小小行個方便

侯爵府

我去太古城出MTR上電梯時個條電梯都痴左兩隻腳响每級的右邊,意思叫人企埋右邊,左邊比人行. 其實真係冇明文話電梯唔好行,多數都只係叫人扶實扶手,照顧同行長者同埋電梯上唔好"走動",咁唔知"走動"包唔包括"行"
原帖由 abinayams 於 10-3-30 22:14 發表
唔係, 港鐵禮貌周都有教人係扶手電梯要讓出通道讓趕時間的人可通過, 她已開聲說借借, 但你的朋友仍無反應就唔啱在先, 但如果她真的這般無禮咁侮辱人就一定係佢最無品, 不過你有否刪去一些自己還擊的情節先, 否則就不 ...

侯爵府

同埋有時趕時間係身不由己,唔係一定朝早至趕時間,好似有時公司有野趕,唔到最後一分鐘都唔拎出黎,你遲左送分分鍾份工都冇埋,MTR都話好D有時有樓梯,商場個D真係好難搵,大家有時讓到米讓,唔通人地好聲好氣問借借你答人地唔借,我會跌死咩?! 不過如果真係在唔許可的情況下就會同人講唔好意思lor. 就係咁簡單,有咩好拗?
如果真係要企定定,不如MTR,商場起多D樓梯 lormouth:
原帖由 traeh 於 10-4-1 10:40 發表
係囉,以前連地鐵自己都promote左行右企,到個個(住係香港有咁上下年份者)都入晒腦,至發現企定定先安全,咁實有啲人會confuse.

不過有乜好拗呢?想放人一條去路嘅咪讓囉,唔認同覺得危險咪話唔方便讓囉,無人迫到你o架.最緊要唔好勞 ...

首頁

尾頁

跳至