2014年媽媽會

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆 C9Ma 的帖子

你好呀, C9Ma,
我都7w幾先知自己有左, 即去威院登記, 都係排4月7日到威院見醫生, 但我都唔明, 我地6月都生啦, 咁遲先見威院醫生既?

你預約時間係幾點呀? 我11點呀!

仲有, 下下星期二(17/12)做Oscar, 13/12 第1次去健康院產檢.

我在9W時到私家照左第一次超聲, 咁其實隔幾耐再照第2次?
一個月一次都得啦, 是不?

大宅

renren815 發表於 13-12-4 19:36
回覆 C9Ma 的帖子

健康院我去左了, 今天下午我都做左OSCAR , BOOK五到結構牙...><
renren,
請問 Oscar係幾時知報告架?
我高齡 (36) 了, 威記安排了我12w5去照, 我怕有事, meet 唔到做其他test既早孕測試啊!

同埋, 健康院第一次產檢有無得照超聲波? 萬一到時無左閃閃我都唔知?

我未做婚前檢查架, 係咪健康院都應該會幫我check晒所有問題 (e.g. 地貧) 吧, 是嗎?
同埋, 係咪即有報告比到我?

呢幾日我都不停做research, 終於見到6月份既媽媽post出來了, 太開心喇!

我EDD627.

Thank you.

大宅

回覆 紫怡 的帖子

紫怡,
我都係馬鞍山健康院, 原來一抽抽4筒血, 好在只係吉一次針, 唔係嚇死我.
係咪老公都可以一齊入去架? 你產檢左幾耐? 我下星期5先做, 多謝你既分享.

係咪即係有basic既報告比你拎走, 因我17號去威記照Oscar, 我諗住帶埋d報告比醫院做reference.
Thanks.

大宅

回覆 C9Ma 的帖子

C9ma,
唔該你不斷不斷的解答我呀, 施比受更有福, 所以你, 你一家, 和BB一定更有福!

我36歲喇, 第1胎, 我都唔知等政府12w去照Oscar好, 定學你話齋11w去驗Nifty好? (我下星期就11w了)
我都有上網調查過 Nifty 要$8000, 我又唔捨得比呢d錢, 最衰Oscar係12w先照.
私家照Oscar都要1500-1700蚊, 明明政府唔駛錢, 但又咁耐先知, 搞到我心大心細, 我係比較慳的一族黎架.

不過係咪其實照左oscar後, 都可以照nifty or 抽羊水再驗, 我知抽羊水和唔知咩絨毛係會有1%流產風險, 唉, 突然間好多野要諗呀....

大宅

5!J0P 發表於 13-12-4 15:34
著褲就會見到明顯下腹凸起0左
我都係啦, 我只係10w都凸起, 不過未比同事發現.
我本身好瘦好細粒, 得85磅架咋我.

大宅

回覆 C9Ma 的帖子

C9Ma,
我終於明白點解BK咁暢銷, 原因就係有一班志同道合既人, 一齊傾心事, 一齊比意見, 一齊解決困難.
你既意見我好buy! 一於照左政府唐氏先!
其實我知呢d錢唔慳得, 不過你岩, 政府有免費, 就做左免費先, 我都做research, oscar係有90%準的, 我私家醫生都好好, 知道政府有, 都無叫我做多次.

我有睇返點解你搵私家照oscar架, 我呢~都最怕d人問來問去, 明明講左又唔睇, 所以我會study一次你地既內容先.

你反而擔心自閉多過唐仔? 唐仔係智障喎! 只係好在都可以及早發現, 可以決定到下一步要唔要, 而自閉我都知麻煩, 我表弟都有自閉, 真係好難教, 又唔聽人講, 佢仲要係百厭果隻, 不過表弟而家廿幾歲, 好好多了, 仲結埋婚, 生埋仔 (係搞大人地個肚), 雖然未算好生性, 但都肯同人溝通... 咁囉.

我未book結構, 因為我諗住轉另一醫生, 安排16w先睇, 咁樣睇完先book結構.
同埋我係高齡嘛, 政府又可能free比我呢, 我想睇埋政府有無先....

不過照結構, 如果照得齊, 駛唔駛照2次? 要不要20w一次, 24w一次咁樣?

大宅

C9Ma, 咁你同馬真係好有緣喎, 咁馬明又會唔會係你既最受歡迎男主角呢?

仲有, 我想問其他JM, 你地會不打算每次產檢都要老公陪住?

其實我想架, 因為將來每次照時, BB又會大d又會大d, 都想佢見證住, 但奈何佢應該無咁多假, 咁大家有無認為邊次檢查一定要有老公在身邊?

大宅

紫怡 發表於 13-12-6 17:51
我約9點, 佢地8:45開始登記, 我10點左右就可以離開。

果4個筒好細支的, 大約食指大細咋, 只係我未抽過血, ...
紫怡,唔該你!我今日都打去健康院問,我話我13号來產檢,17号去威院唐氏,問佢有無報告比我,佢好趕住收線咁答:有。但我心諗,得4日時間仲夾著星期六日,都唔知佢比到咩報告我.

不過是旦啦,無報告都照驗架啦。

你地有無飲媽媽奶粉呀?
我飲緊雅培,味道好過美素佳兒(個人口味)。

大宅

回覆 C9Ma 的帖子

你1500元一次產檢係好貴呀!我睇果位話係仁安教授都只係600元,不過我將會轉另一個醫生都係800元!

大宅

回覆 C9Ma 的帖子

咁係嘅,如果醫生夠好,咩都值返哂。
我都諗住食冬蟲夏草呀,不過係保健丸(綠養坊果隻),下兩星期會去睇中醫問下佢食唔食得呢種保健品。

我地而家應該無咩野要做喇呵?!

今早好Q, 我老公錄左個外國節目,叫“關懷自閉症“,節目拍攝左好多個自閉嘅小朋友、年青人及其家庭,講啲父母點照顧和教導佢地,原來有自閉症嘅人,好多都有暴力傾向的,情緒控制得好差,不過當中亦有一位係IQ爆棚的,另有一位12-13歲就常追著人來打,我仲以為自閉只是唔出聲唔采人,原來唔係咁簡單!!!

大宅

昨日奶奶同我講,話威院婦產科出名差,你地有無聽過?
一間醫院,差極有譜呀?!

大宅

kingsley_2010 發表於 13-12-8 22:28
我老公每次產檢都會陪我,因為一齊見到bb,我地大家都好開心gar,雖然,我老公無野講,但係,我睇得出,佢 ...

係呀, 我都覺得係, 我老公既愛都唔會說到出口的... 但就感受到佢係開心, 相信大家都有同感.
當我第一次照超聲波時, 已經9周, 最初我以為自己得5-6w, 預計只係照到隻蛋, 或者甚至已經係壞胎, 因為我岩岩去完東京回來, 又食魚生又浸溫泉, 自己唔知有左, 又亂食成藥, 又咁岩我有兩位朋在早個兩三個月前分別都小產了, 我心中都打定輸數, 點知一照已經9w, 有了個形狀和有埋心跳, 我同佢都好驚訝, "嘩"左一聲出來呀.

不過大家講到健康院產檢唔會見到BB, 我都唔叫佢去了, 費事waste佢d假.

大宅

C9Ma 發表於 13-12-9 12:18
唔係好差,只係出事率較一D醫院高少少。但要考慮到威院人流又相對多。
間間醫院都有好同比較唔好既醫護人員 ...
C9ma,點解我問咩, 你都答到我既, 好叻呀你!

奶奶同我講, 威院差, 我有點唔開心架, 覺得咁麻煩架..... 佢話叔仔個朋友做QE, 可以幫我安排, 我問係咪有咩offer, 佢又話無, 只係知道如果有位做checking就比我攝, 我心諗, 我撲出撲入都麻煩啦, 我住沙田區架嘛.

咁我唔理佢了, 我又無QE果邊既住址證明...
(希望奶奶唔識睇BK既post啦.... hahahaha)

大宅

回覆 C9Ma 的帖子

有你咁講我都安心了!係啦,有時方便好緊要,有咩事最緊要快去到丫嘛!

大宅

kingsley_2010 發表於 13-12-9 19:32
我唔係搵佢產檢,可以搵佢照結構嗎?一般幾w照唔好?
好多時醫生唔搵佢產檢, 醫生就唔會安排做結構的, 因為姑娘話, 自己client都未做得切, 不過你可以打去診所問, 姑娘會答到你的了.
我產科醫生既指引係, 結構是在第18-22w照, 我見政府都寫住一般安排20w前照 (當然係18w後啦), 而網上JM既醫生多數建議22W周會再清楚D, 咁如果18-19W你地都照得清楚, 咁就唔駛再照啦~~~~~

大宅

你地有左後, 個肚d腸有無成日扯住扯住咁? 好似抽筋咁呀?
我呢排成日扯住, 唔算話好痛, 不過唔舒服, 昨日仲以為自己急大便, 點知一坐底只係痾左幾個屁就舒服晒.... 我都成日放屁, 你地有無?

仲有呀, 昨日收工時, 肚下面既3角位冤住冤住咁, 我覺得唔係肚裡面冤住, 係好似人地做完運動後, d肌肉酸軟咁, 但我都無做過運動, 更加唔會動用到那三角肌位, 但一行路時就冤冤下, 你地有無呢d情況?

我今早打左去Nutricial專家熱線, 佢話我唔係叫痛, 可以睇定d先, 因為孕婦好多時都會有唔同地方既不適, 不過當然, 如果唔放心就最好睇醫生啦. (所以我都係廢問廢答)

p.s. 我而家都冤冤地痛緊, 只係行路時先會痛, 但唔係叫刺痛, 係可以接受的.

大宅

回覆 yeelianma 的帖子

Yeelianma, 唔該晒你呀.我而家11w, 都無咩妊娠徵狀, 無嘔無累, 只係昨日才第一次開始有d冤既怪感覺, 最奇怪又唔係覺得內臟痛, 又好似係肌肉痛(但子宮外面都無咩肉丫), 所以都百思不得奇解.
我懷疑自己係咪坐得唔好, 定係我有什麼隱疾突發出來, 好在你有同類case答到我咋! 我又怕自己小提大做, 所以Babykingdom真係好有用呀!

我星期5就去健康院產檢, 我仲諗到忍到到時先問醫生, 不過今日果個位都令我行得好慢啦, 唔怪之得D大肚婆行得咁慢啦!

大宅

咁係咪呢個post唔用架喇?

首頁

尾頁

跳至