單親天地

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問大家,現在出最終離婚令係排到邊個月?我由上年4月離婚(雙方同意,而子女亦傾好)但到衣家,連暫准離婚令都未有?問律師就只係不斷話排緊、排緊,話可能仲要等多三個月時間

大宅

heiheikwok 發表於 18-3-29 19:01
吓!差不多成年!

我舊年八月入紙,同你一樣咩都傾好晒,今年一月已經出咗絕對離婚令。

甘快就出埋絕對離婚令?其實我都覺得個律師拖緊我,成日打電話問都話等緊,之後幾個月先講又欠文件請問我點樣打電話去問家事法庭?要講檔案編號呢d嗎?

大宅

janis831 發表於 18-3-30 08:50
請問雙方同意一定要同時出席交表嗎?

我係找律師攪,如果找律師前雙方傾好哂,只要申請人上一次律師樓就得,佢地會準備好文件後,寄給對方簽,唔駛兩個親自去的。但我唔好彩,搵左間律師樓,雙方咩都傾好哂、簽哂,但都攪左差不多一年,但連暫准都未有,連我前夫都問我點解甘耐,我投訴律師樓又唔得,局住比佢地繼續拖

大宅

sueyee 發表於 18-3-30 21:33
你搞咁耐?我上年9月尾入紙申請,呢個月中絕對令都收到

我已經為左呢件事就快抑鬱喇,佢每次答我就得,但到2個月後又話唔得,要再等

大宅

sueyee 發表於 18-3-30 23:36
佢話唔得嘅原因係咩先?成年喎,排咁耐使搵佢咩。我同前夫係自己上家事法庭搞架咋。
...

第一次佢地寫錯名;第二次文件應該寄失左,但佢地又唔記得,3個月後我打去追先記得,要再寄過。第三次,佢地回郵信封郵資不足,佢地要幾日先可以係郵局拎返份文件再上庭;第四次,即是呢次話法庭要確認一d野,要再簽過,再等過

大宅

回覆樓主

唉,我剛又為呢件事又喊了點解自己甘唔好彩,又唔係平,都成6000蚊。但佢每次都覆我話呢次得,但最後又唔得,每次既希望都變成一次又一次既失望。衣家要等假期後,我自己親自上去律師樓拎返去比前夫簽名算了

大宅

waic 發表於 18-3-31 07:45
我當年自己去家事法庭搞,約千六蚊,頭尾約一年出到絕對離婚令。

我等過二日,上去律師樓攞個檔案編號再問家事法庭,咩事,只是覺得好無奈,比律師樓拖住行

大宅

vivianbabywai 發表於 18-4-4 12:49
律師樓拖你?個律師係你自己搵定你經法援去搵?

自己搵。我唔敢講佢係拖,但次次都係我打電話問佢先話漏呢樣個樣,當刻先再補寄文件,所以先激氣自己甘唔好彩我都唔知實際要用幾多時間先攪店,所以先係到問,衣家先知有jm遲過我申請,但都快過我出埋絕對了

大宅

chowqv 發表於 18-4-12 00:50
香港唔係有律師公會嘛?果律師樓咁甩漏…引起你損失。

我怕投訴佢地,佢地拖得更耐

大宅

alpaca 發表於 18-4-13 23:01
我同你好似!上年5月開始搞,點知有野錯左要改,雙方同意,6月簽好晒,律師樓開頭同我講6-8個月OK, 我10月 ...

係好灰,連暫准都可以未出到又唔敢投訴,怕再拖,局住跟。衣家份野又再簽好,已交上律師樓了,希望7、8月出到絕對啦

大宅

alpaca 發表於 18-4-14 15:16
我都未有暫準令日日上網睇有冇我個號碼開庭,唔想問律師,好廢

可以上網睇?我打電話去家事法庭但都係電話錄音,問唔到

大宅

alpaca 發表於 18-4-15 17:58
可以轉駁真人聽架

謝謝你,我明天試試

大宅

yannieyanyan 發表於 18-4-16 15:37
樓主,你問唔問到家事吖?我同你一樣,上年7月申請,到依家都無聲無氣,次次問親個律師都hea答,真係好嬲 ...

我問左律師攞個檔案號碼後,打電話家事問了,接線生話佢只睇到份文件上星期交了,其他好似係咩文件、要等幾耐呢d,佢話睇唔到喎,要我問返律師我預今次又等三個月掛,希望成功

大宅

小gra 發表於 18-4-17 21:13
我上年24/7 先入紙申請,我係經律師樓既,今年1月中聆訊同出咗暫凖令,啱啱今個月8號就出咗絕對令啦!都要 ...

有jm上年8月入紙、9月尾入紙同你7月入紙都收到了。但我上年6月入紙但連暫準都未有自己唔好彩,搵左間拖完又拖既律師樓,真係仲衰過自己攪

首頁

尾頁

跳至