嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

樓主, 女女瞓萫, 你就係唔係離開?

侯爵府

BB 瞓左之後第3個小時會有一D好清醒O既時間, 佢地會自我檢查, 睇下同瞓之前有咩唔同, 有唔同佢令佢地不安所以喊; 往後約每小時醒一次, 直至3歲, 正常BB會一晚醒7次; 3歲之後一晚醒4次

所以你發現BB本來好好地瞓, 但每晚固定時間醒, 就係因為有唔同, 而"陪瞓"就係一個好大O既干擾因素
原帖由 christineCC 於 10-5-26 01:07 發表
請問如果係又點?唔係又點?

侯爵府

我自問陀B時真係唔開心, 好唔想要BB, BB亦試過成日半夜喊....但係我用科學O既方法解決睡眠問題, 而且好穩定咁令BB自己瞓

唔好意思, 因為你呢個"辦法"令好我震驚, 我覺得錯左要認, 但係懷住咁大歉意面對小朋友, 會自卑, 亦會令小朋友睇唔成自己

好多媽媽都背負住好大壓力, 已經好驚自己做得唔好, 連"未知之錯"都要搵返出黎講, 真係唔係個個媽媽頂得住
原帖由 maome99 於 10-5-26 19:05 發表
我諗應該係出牙仔, 你可以去買一隻叫Hyland's Teething Tablets 俾佢, 如果真係因為出牙, 好快佢就會睧著. 如果唔係的話, 我睇過一本書, 佢話如果你喺有bb嘅時候, 有話過想唔要佢, 佢都會有可能半夜大喊架! 如果係咁 ...

侯爵府

BINGO!
你講O既第一種情況叫"夜驚", 大人安慰係無用, 因為佢其實唔係驚, 反而第一次安慰無效後, 唔安慰, 只觀察, 佢地會自動入睡, 而且第二日唔會記得

第二種係"睡眠干擾", 唔陪瞓就可以解決到
原帖由 irenehyw 於 10-5-26 07:31 發表
我最近睇書...有一種情況bb會無啦啦哭叫...佢哭叫的時候你tum佢無用...因為佢係訓著左ga...呢種情況通常發生o係訓落床的1~4小時之間...如果你bb係呢種哭叫, 暫時係無確切的解決方法...

但係如果係整晚不停哭叫...又 ...

首頁

尾頁

跳至