夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

樓上都係從大人角度去唸會對小朋友有咩影響....我試試從"過來人"小朋友O既角度同你講下

我爸爸MAMI婚姻異常不愈快, 我未出世, 嫲嫲要我MAMI自殺, 爸爸一句: "係呀, 有錢婜過"傷害左MAMI, 傷害左全家, MAMI亦對自己非常"自我保護"...如是者, 三十幾年佢地都係同一屋簷下O既陌生人

作為女兒, 我看不起自己O既家, 因為我清楚, 無人用過好大力去改善關係
我U GRAD, 我哥哥MASTER GRAD, 大家都有唔錯O既工作, 但心低裡都係結左婚就唔想返屋企
以前我會好易放棄, 同男朋友關係唔好, 心裡想過一萬次: 走喇, 做人最緊要開心....直至遇到我老公, 佢屋企人關係好好, 我從中明白左咩叫"家"....家唔係開心就一齊, 唔開心就分開, 係要用好大力, 去互相連結, 維持, 過程一定有唔開心, 一定有痛, 但係原來家就係咁樣

最後, 作為過來人女兒, 我想同你講一句: 如果我係你個女, 我寧願你唔要我, 我都唔想你同爸爸O既關係唔好....爸爸媽媽有講有笑, 係我做左30年人O既夢想, 心底裡一個最痛O既夢想`

侯爵府

細個覺得爸爸同埋爸爸一家都係衰人, 以自己O既姓氏為恥; 大個明白左一隻手拍唔響, 知道MAMI都有佢自私O既一面.....與其話討厭, 不如話心傷, 心灰, 心死, 細細個就學識將情緒抽離, 唔好喊, 唔好係人面前喊, 要習慣對傷心O既事無感覺....直到遇到老公, 佢好識講出我O既感覺, 有D野, 過左十幾年先識喊

出國讀書, OT, 出TRIP, 同埋嫁左, 唔洗面對娘家都令我輕鬆....直至BB出左世, 佢地會為左見BB而開開心心同檯食飯, 我先擁有返一個似家O既感覺

我想話, 可以的話, 盡量搵婚姻輔導, 改善你地兩個O既關係, O係返埋一齊....一個改變可以將以前輸O既贏返晒:
1) 仔女見到你地和諧一齊, 佢地先會開心
2) 你地有好關係, 將來仔女O係外面有咩風雨, 佢地會覺得父母係佢地O既避難所, 會返屋企, 將問題同你地講; 你地分開, 間接話佢地知 "你地自己O既問題都搞唔掂, 有咩資格幫我?"
3) 將來佢地婚姻上遇到咩問題, 佢地會以你地為榜樣, 你地選擇分開, 佢地都會輕言放棄, 你地選擇一齊, 努力改善, 佢地先會覺得點難都有出路; 你地今日O既模式, 係佢將來O既境況.....事實上, 有破碎家庭O既下一代有破碎婚姻O既比例的確比較高

再講個故仔你聽: 我婆婆係賣左俾其他人做人地個女, 我MAMI排第二, 都過繼左俾人; 我老公O既婆婆有7個仔女, 佢老公去世時, 最細O個個得兩個月大, 仲要留低好多問題; 我問我老公, 點解阿婆唔賣仔賣女, 以前個年代好興O架WO? 老公話:因為呢個從來唔係佢O既選擇

你地分開, 只係話俾仔女知, 有咩問題, 走, 就係一個選擇, 甚至唯一O既選擇, 或者所謂最後O既選擇....咁, 考試唔合格點算? 升唔到班點算? 同朋友仔關係唔好點算? 同女/男朋友唔合點算? 婚姻有問題點算?
父母O既責任之一, 係"身教", RIGHT?
原帖由 夏娃 於 09-11-24 00:38 發表
pyjess

咁我想問一下...妳會唔會好討厭daddy&mami架?

侯爵府

BTW, 其實我老公都差不多完全唔做家務, 有時見住我手忙腳亂, 佢都只係對住部電腦; 同佢傾計, 有咩蠢唸法時, 佢又會好不滿, 但我O既時間用晒係工作 (我做一D出名好忙O既工作), 湊仔, 家務上面, 佢就放工就睇書, 雜誌, 電腦
有時做野, 真係做到唔洗瞓, 佢都唔會幫手....我想話, 好多男人都係咁, 佢地覺得湊仔, 家務, 同小朋友玩都唔係佢地O既責任, 又或者佢地唔識, 就不如唔掂, 仲會同你講: 我唔行埋黎倒潟水已經好幫忙....其實呢D都係一家人之間常有O既"傷害"

我會忟, 但唔會話老公唔愛我, 因為愛唔等於做家務....做家務亦唔等於愛你
面對呢D問題, 我會唸下, 佢有咩表現代表佢愛我呢....呀! 對! 佢好鐘意食牛, 我唔鐘意, 就算叫兩個餐, 分開食, 佢都會叫兩樣我都食O既野, 唔會叫牛肉, 到返工, 我唔O係身邊, 佢先會去食牛

唸多D佢點對你好, 唸少D你覺得佢唔好O既地方

侯爵府

所以我覺得你要搵婚姻輔導, O係我眼中, 除左暴力同埋重覆有外遇, 其他問題都有得救

兩個人一齊, 總有不同冀望, 無論O個個係你老公, 定另一個男人, 都會一樣
原帖由 夏娃 於 09-11-25 00:26 發表
pyjess

我好明白你講既野...如果唔係3年前已經走左...呢3年我無白過我覺得我要做既要努力既已經做晒...或許妳可能覺得我仲係未夠努力...但我已經很累亦已經心灰意冷...單方面去努力始終都係無用...佢到而家都唔覺 ...

侯爵府

多謝! 亦感恩....希望咒詛只去到4代, 而祝福就從我地開始直到千萬代~

原帖由 DeltaTeam 於 09-11-25 22:16 發表
To: pyjess

將咒詛變成祝福, 感動

首頁

尾頁

跳至