懷孕前後

跳至

首頁
12345...6

尾頁

侯爵府

我第二個月已經有媽媽手, 醫生俾藥我塗, 叫我用護腕...最正O既係, 我個萬能奶奶隔日整鹿腳根湯我飲...一個月就好番晒!

原帖由 bebe~baby 於 09-6-24 15:28 發表
HELLO~ 好耐冇上過嚟喇!好似唔同哂既~

BTW, 你地有冇出現『媽媽手』啊?我好慘啊!俾『媽媽手』苦纏左一排喇.....

如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

侯爵府

我跟書學要BB自己瞓, 兩晚就成功左...當時BB得4個月大; 以前我都以為BB一定要人抱瞓, 但係佢O係姨姨度又唔係咁, O係我地度至係, 所以我訓練佢自己瞓

STEPS
1) 7 點要上床瞓, 之前要MAKE SURE 佢食夠, 無尿濕, 冷熱OK
2) 由沖涼到說晚安要介於半個至一個鐘之間, 不要趕急, 否則BB會有受騙感覺
3) 時間快到, 讓所有行動都保持平靜
4) 讓BB知道你下一步想做咩, EG. 仲有10分鐘沖涼, 仲有5分鐘沖涼, 仲有10分鐘去瞓覺覺, 仲有3分鐘去瞓覺覺..養成習慣自己做人肉時鐘
6) 夠鐘便放落床, 吻一吻, 走開, 關燈
7) 如果已經MAKE SURE BB 食飽, 無尿濕, 他哭讓他一會(1-2分鐘), 自己保持冷靜
7) 哭一會, 才走過去, 不要抱起, 用安慰聲音安撫, 但不要說話, 也不要有目光接觸, 不要開燈
8)不要等他睡了才走開, 平靜了便可走開
下次再哭, 用同樣的步驟, 不過要他哭長一點時間(3-4分鐘才理他

我明白聽BB哭會很煩, 但我只煩了2個晚上, 每次5分鐘, 我BB已經明白我唔會抱佢瞓, 所以佢晚晚都自己瞓

固定作息時間好重要, 可以避免他變得唔乖; 我BB每次瞓得好, 醒左都會對住我地笑

原帖由 南瓜妹 於 09-6-24 19:20 發表

我亞b從来都唔可以自己瞓架,一定要人抱住,之前仲衰,要人抱住瞓,而家已經好好多。。。

如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

侯爵府

如果你在職, 無咁早返屋企, 9點都無可厚非, 不過如果可以的話7點就要瞓, 你可以慢慢提早放佢落床
因為bb入夜就會造黑色素, 會好倦, 如果倦先瞓, bb會忟d
o架
嘻嘻, 其實而家同佢講佢未必明, 但要令到自己有呢個習慣, 因為小朋友大過左, 要"自己話事"o既時候, 你一下子叫佢: 唔好玩, 去沖涼喇, 佢一定唔制, 到時你會覺得小朋友唔聽話, 湊佢唔開心, 所以要預防

原帖由 綿羊仔...BB 於 09-6-25 10:21 發表

我會响8點鐘餵佢食生果茸/米糊, 到9點鐘, 放囡囡落床仔, 由得佢自己玩, 跟住會瞓著, 到夜晚11點零鐘, 會再餵佢食奶. 不過, 冇話讓BB知道你下一步想做咩, EG. 仲有10分鐘沖涼http://ads.baby-kingdom.com/www/deliv ...

侯爵府

yeah! 為鹿歡呼!

原帖由 totoro8218 於 09-6-25 11:44 發表
腳根湯真係得, 我ah mom都有煲俾我飲.(我唔記得係咪"鹿"lor)

侯爵府

係呀, 為左睇佢咁靚o既笑容, 我盡量都早返屋企

原帖由 QRB 於 09-6-25 12:52 發表
我就咁有研究... 冇好似你咁有steps... 不過我bb夜晚食完最後果餐奶... 放佢落床俾個奶咀佢... 望佢一陣make sure個奶咀冇跌... 佢就會瞓着....
不過佢周你bb一樣... 朝早一醒見到我哋就會笑... 好開心咁...

...

侯爵府

教仔o既書(到10歲+都o岩用)

書名: 快樂教養100問
出版社: 新手父母出版社
作者: Jo Forst

書名: 10大教養金律
出版社: 新手父母出版社
作者: Jo Forst

照顧bb o既書 (到2歲o岩用)
書名: 晴天小天使育兒百科: 快樂 育兒
出版社: 日月文化出版有限公司
作者: K.K. Fantasy

原帖由 綿羊仔...BB 於 09-6-25 15:40 發表

唉~~如果, 可以我都想做全職mama...
係呢, 妳果本書叫咩名??? 搭車時間睇下都好.

侯爵府

唔係我叻, 係寫書o個個人有20年經驗, 我偷師jet
書名見於貼#411

佢要扭可能就係因為佢太眼瞓, 你set定佢早上起床, 晚上入睡, 吃奶及沖涼時間, 嚴厲執行; 你bb好聰明o架, 好快就學識你要佢幾時做d咩野..

佢習慣左之後, 你就可以寬鬆少少, 不過我覺得真係比預定時間差半小時好喇, 如果唔係小朋友又會好無所適從..其實有固定生活習慣, 小朋友心裡有預備下一步要做咩, 佢無咁易發痺氣, 你又有多d時間處理其他事/休息

我之前都係一片混亂, 固定左bb上床瞓之後, 我可以早左食晚飯, 人都開心d o架

原帖由 南瓜妹 於 09-6-26 00:39 發表

嘩,你好叻呀!!本書叫咩名呀???

我個b唔单止要工人暗瞓覺,仲要扭一輪先肯瞓架,真係無嗮佢辦法!!

侯爵府

如果你bb早沖涼, 就唔洗理

不過你要唸下佢瞓之前有咩"安靜活動", 可以o係係床上面傾計, 唱歌, 講故事; 不過一定唔係抱佢瞓; 你每日都咁做, bb就會親你o架喇!

原帖由 南瓜妹 於 09-6-26 00:45 發表

2) 由沖涼http://ads.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?zoneid=87&cb=12345620&n=ac8e708d到說晚安要介於半個至一個鐘之間, 不要趕急, 否則BB會有受騙感覺
---〉沖涼我通常下午沖架喎,咁係咪唔使理呢?? ...

侯爵府

睇到 "可否介紹婦科醫生(墮胎)(請不要清除發問)" o既post, 有d嬲, 終於都忍唔住, 手多多留左個言, 真係好嬲, 嬲o既唔係o個個樓主有咁o既唸法, 而係o係有好多mami左係bb o既地方留個咁o既message... 真係好嬲好嬲...

侯爵府

唔洗多謝我, 多謝Jo Forst(個作者)
其實我都有私心o架, 因為我好怕見到d小朋友唔乖, 所以想教好自己個bb之餘, 都希望個個mami都係咁...咁呢個世界就安靜好多lu..

原帖由 綿羊仔...BB 於 09-6-26 11:12 發表

pyjess,
我噚晚開始同佢講食咗生果茸之後要沖涼, 沖淨涼>講故事, 講完故事>要瞓覺, 仲比咗個goodnight kiss佢tim . 然後, 放佢落床仔, 熄燈, 半掩房門, 過咗冇幾耐, 再睇下佢, 真係瞓著咗. 比起我以前冇 ...

侯爵府

我去睇返幫我接生o既醫生...

藥材舖應該有得賣, 不過要去信用好o既, 因為我奶奶話鹿腳根係貴野, 有d不良店舖用豬腳頂替

不過你而家可以去買左護腕先, 我用一隻可以"cu"埋拇指o既, 一隻90蚊左右, 普通運動用品店有得賣

唔洗唔好意思wo, 幫到你, 我都開心...我奶奶都會好開心

原帖由 bebe~baby 於 09-6-26 10:58 發表
早啊!

請問你係咪去西醫架? 我又怕西醫要我打針食消炎囉!
另外,鹿腳根湯係咪去藥材舖就有得買架喇?

唔好意思,咁多野問!

...

侯爵府

我生o既時候羊水栓塞, 死過返生, 好多人幫左我, 醫我, 為我祈禱, 奶奶又好o易我, 所以好返之後好想幫返其他有困難, 唔開心o既mami...所以唔係我好人, 只係我覺得要咁做

我唔鐘意"蘇"味, 奶奶會用蒜頭爆左先整湯

醫生話用護腕係要固定隻手郁o既幅度, 我用過無得"cu"拇指o個隻, 無咁好..

原帖由 bebe~baby 於 09-6-26 11:53 發表
唔該哂你啊!真係人好仕架啫~~
我媽咪佢地唔係好識呢D野架,咁等我叫我媽咪問下相熟藥材舖先~

乜原來普通護腕都已經得?我可以用C9果個喎~~

不過尋日比佢用鐵打酒捽完好似仲痛左~

...

侯爵府

嘻嘻, 都過左去lu, 最緊要記住恩典, 記住上帝要bb來, 有他的美意就得...
我返屋企問下奶奶先, 不過我記得d湯料應該係紅蘿蔔, 栗米, 元貝; 因為我唔可以大補, 所以唔敢亂用重料..

個護腕帶到好返為止, 我差唔多24小時帶住, 試過唔帶, 做d好簡單o既動作又傷左; 係唔方便o架, 不過好返係大前提, 唔方便都無所謂喇

原帖由 bebe~baby 於 09-6-26 14:24 發表
WOW~ 羊水栓塞,好驚險啊!ANYWAY~ 依家大人細路都安全,BB又肥肥白白!

請問用咩同鹿根煲,係咪『杜仲寄生鹿腳筋湯』?我係YAHOO SEARCH來的。

仲有個護腕要帶幾耐?係咪要全日帶住呀,咁返工咪好唔方便囉!

...

侯爵府

我一向都當正bb識聽我講野, 佢係人仔ma, 就算唔明, 都知你愛佢/話佢/o易佢...

我無講故仔, 我吻一吻同佢講good night 就走開; 不過我覺得講故仔同唱溫柔o既歌都好好

原帖由 Chona 於 09-6-26 14:25 發表
聽落真係好似同BB有communications喎,等我都學下先。但....你地其實講d乜story架?我係黎方面真係好差

侯爵府

佢o係你個肚度爬出黎o架wo, 唔好又食佢返落去喇

BTW, 個仔咬我...

原帖由 Chona 於 09-6-26 14:54 發表
嘻嘻,唔祇o錫.....我直頭想食左佢落肚呀
搞到我個仔都學識開大個口回應.....

歌仔我只識Twinkle little star.... 亦都係唱黎唱去都只得個一兩句

...

侯爵府

我睇作者個節目, 佢教細路真係好得; d細路打人, 罵人, 不吃, 不睡, 在街上大哭...佢都搞得掂, 所以我個個星期都reinforce 自己: 咩小朋友都有得教, 有辦法教

努力喇, 個個b都有得教o架! Yo Yo!

原帖由 bebe~baby 於 09-6-26 15:40 發表
我都有唱Twinkle little star,有時流行曲都出埋!哈哈~~

不過唔係唱係哼囉,一路哼一路搖就訓左,有時佢扭眼訓喊得好勁,我哼好大聲(大聲過佢d喊聲),佢就收聲唔喊訓覺喇!

可能就係咁搞到整親手, 所以都要學習下你地個 ...

侯爵府

問左奶奶, 佢話最緊要係浸鹿腳根幾日, 同埋用幾粒蒜頭出水之後先煲, 煲O既時候用一粒蒜頭闢腥
至於用咩其他配料就無所謂

我O個陣隔日飲, 要食埋件鹿腳根

又見到O個個要打胎O既POST...又手多多寫野上去, 繼續好嬲....EQ真係低...

原帖由 bebe~baby 於 09-6-26 14:24 發表
WOW~ 羊水栓塞,好驚險啊!ANYWAY~ 依家大人細路都安全,BB又肥肥白白!

請問用咩同鹿根煲,係咪『杜仲寄生鹿腳筋湯』?我係YAHOO SEARCH來的。

仲有個護腕要帶幾耐?係咪要全日帶住呀,咁返工咪好唔方便囉!

...

侯爵府

我已經訓練到阿B唔鐘意我抱住佢瞓, 佢一定要我放佢落床瞓

原帖由 bebe~baby 於 09-6-26 17:18 發表
哈哈,同我一樣啊!我都試過Jinglebell啊,但C9話未到唔準唱住!
我次次哼親歌,C9都話似催眠佢多D喎

侯爵府

其實我自己都唔係講故高手, 所以瞓之前, 會一邊同佢玩(靜態活動), 一邊傾下計, 佢地好醒, 識聽O架
唱歌, 講故事係另一個選擇, 你唔識, 咪同佢開開心心傾計囉; 問下佢今日係唔係好忙, 然後代佢答: "係呀, 忙食奶, 又忙瞓覺, 真係周身唔得閒, MAMI, 你呢?" 跟住你又再問下佢其他野...都好好玩O架...

可以公開個TIMETABLE, 放心, 無版權O架

飲奶時間: 6:30, 10:30, 2:30, 6:30, 10:30
仲涼: 5:00
晚上休息時間: 8:30 (不過你BB全日O係自己屋企, 7:00就應該要瞓)
定時定候只係有關主要O既事項, 就係上面講呢D, 有左時間表, 你就可以讓其他時間做自己野, 湊得輕鬆, 你就會想自己親手照顧佢多D, 工人就會變番輔助角色, BB就會跟你多D

原帖由 南瓜妹 於 09-6-27 01:42 發表

我想問下唱咩歌同講咩故事呀??我来来去去都係唱嗰1,2首歌,bb都俾我悶死喇!!

同埋你可唔可以pm你bb個time table俾我做ref呀??我唔知点样set佢d時間呀。。。 ...

侯爵府

其實只要佢唔喊, 就唔使理佢, 我BB會自己玩下, 食下手,
有時會O係指定時間之後15分鐘先瞓, 你俾佢O既訓練旨在"自己令到自己瞓著"
如果你唔忍心D, 佢永遠都要你氹先瞓. 咁大個D佢識行識走, 就會自己落床搵你抱佢/餵佢/陪佢...不過佢都唔會瞓...

原帖由 bebe~baby 於 09-6-27 10:15 發表
我失敗左!!

我尋日將佢放落床仔,開住音樂,熄左燈,半關門等佢自己訓,點知隔左一陣入去睇,佢自己翻左身;再嚟多次,今次係度食被~~

放棄左,抱住氹佢訓,唔洗2分鐘同我訓左覺!激CCCCC~~~

...

首頁
12345...6

尾頁

跳至