懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原帖由 jkfamily 於 09-7-17 12:12 發表

我睇過o的參展商,其實我都有o的野想買,例如QV(七折,好抵呀!)同產後廿八方(好似平成二百蚊),不過又怕太迫人,所以仲未決定去唔去~~不過老公好似唔係幾想去囉 ...

jkfamily,

我想問你買qv product(eg. QV cream)通常幾$?
因為我一直都係直接係代理到order, $500可以 free送貨。我想知係咪平d
直接order qv cream100g - $75

複式洋房

原帖由 jkfamily 於 09-7-17 14:25 發表

btw,可唔可以pm個代理的資料俾我呢??
Thank you

DONE, please check

複式洋房

原帖由 cinderella_mama 於 09-7-21 09:34 發表
我們食唔食得白羅白嫁!?!?
尋晚媽媽整呀... 好好好好食...
她又係o個句 "食少少唔緊要的"

我都真係食左少少 ^^

之前呀.. mango呀... banana呀...
再之前呀... ice cream 都係媽媽引我食嫁!!! ...

白羅白我有食啊,每次食少少唔怕...
反而mango, pineapple 同banana就全戒。中醫話我分泌多mango, pineapple 都唔好食

複式洋房

原帖由 jkfamily 於 09-7-28 14:21 發表

健怡坊有得賣,bb展會做特價,精裝好似平200,金裝好似平300~~

JK, 我想問你食28坊,仲有無人倍你月?
我現家心大心細唔知請唔請倍月好

複式洋房

原帖由 jkfamily 於 09-7-28 14:52 發表

我無請陪月,因為請了工人
另外媽媽會過來幫下手(例如煲28方同幫bb沖涼等),所以應該ok了

如果我無請工人,我媽咪又唔會幫我,我奶奶又年幾大會唔舒服,只係得老公放兩星期假....我係咪應該請陪月?

各位比下意見我, thx

複式洋房

原帖由 tko123 於 09-7-28 16:02 發表

最緊要有人同阿b沖涼
坐月唔掂得水嘛

多謝各位意見

我想問下你地請倍月,每日幾多個鐘? 6個鐘好似好少(驚煮唔到3餐),8個鐘又驚太多時間

複式洋房

原帖由 lct226 於 09-7-28 16:30 發表

如果你有阿媽或99幫手, 就唔使請陪月啦, 而且你而家先請陪月, 但好趕, 睇你有無熟人介紹畀你啦, 而且好的陪月都畀人MARK晒啦.

出名陪月現家先搵當然無啦,不過要請都仲有。
我就係星期四有一個interview,想係呢兩日諗清楚係咪真係須要。

好唔好都真係用過至知,好似我家姐兩年前請咗個好有經驗的,但唔夠三日已經頂唔順要換啦。
祝我好運吧

複式洋房

順便add 我, [email protected]

複式洋房

原帖由 @陳師奶@ 於 09-8-3 11:00 發表

哇有好多野送 唔理呾多填哂去先

係呀,唔理3721,填完先算。
Thanks JK!

複式洋房

原帖由 awesomeada 於 09-8-3 11:27 發表

"生化湯"係咩黎, 有咩作用~~

我都想知"生化湯"係咩,個名好似好恐怖咁。
我上星期先第一次聽有呢個湯

複式洋房

原帖由 翡冷翠 於 09-8-3 12:23 發表

生化湯是婦女產後的常用方劑,某些地區習慣將此方作為產後的必服之劑。因中醫認為,淤血不去,新血不生。本方可化淤生新,所以名為「生化湯」。民間更有「不論寒熱、產後必服生化湯」之說。
  生化湯出自《景岳全書·卷六 ...

唔該翡冷翠。
咁生化湯真係由睇開嘅中醫開好d喎

複式洋房

aiya, 我啱啱收到東區姑娘電話,我血糖test唔pass,聽日要即刻返去見醫生同營養師,仲有以後都唔使返健康院,由東區跟進返。唉....好似好嚴重咁...我昨日仲食咗雪糕呀:-(

複式洋房

原帖由 cinderella_mama 於 09-8-3 15:57 發表
自從聽完 "康妍" 個講座, 講飲食習慣
話 "奶" 都唔好飲咁多, 因為怕太多蛋白質
驚bb出世會有敏感

其如果跟足個姑娘講... 基本上我食的野都唔得
她話街市d野都唔乾淨... 又話最好食 "有機"
=0= 呢d聽完就算... 我都 ...

我都有聽呢個講座,我都係聽完就算。跟本無可能樣樣有機!
奶我一日飲兩包,物理師同c+醫生都話一日要兩包,如果缺CA會抽筋

複式洋房

原帖由 ksorange 於 09-8-5 10:05 發表

其實我地幾時開始要數胎動呢
同埋點數
我通常8:30am開始數 數到十下就算

我係東區d姑娘教由8個月開始(32wk),每日起身之後開始數,夠10下就mark低。
如果到下午7pm都唔夠10下,就要入阮

複式洋房

原帖由 jkfamily 於 09-8-5 09:47 發表
以下的媽媽/爸爸已經入左FB「10月的bk媽媽」群組,仲有無人未入呀??

小娜子
TKO123
Imyim
Ringco
Lemonade 119
HFBB
Mh1001b
Jkfamily
Katieyam
Abbielam
Ksorange
Tkobebe
黑白豬
Kumoni-melody
Rachelam
大頭妹Suki
Ba ...

我都未呀,公司block咗fb, 要等今晚

複式洋房

原帖由 jkfamily 於 09-8-5 09:44 發表

aiya,我今日已經係30w
唔理啦,醫生無話要飲,驗尿又無唔及格,算數~

其實我都係懷孕以來都無問題,我飲只不過東區一定要所有mama飲,點知就check到有問題

複式洋房

原帖由 cutefok 於 09-8-5 21:20 發表
各位好, 我比較蠢, join極都join唔到在facebook裏的"10月的bk媽媽"群組呀, 可否help吓我或send個邀請給我加入這群組.....謝謝

你係FB <search>到打<10月的bk媽媽>,跟住就搵到ga la

複式洋房

原帖由 nana11423 於 09-8-5 19:30 發表
多謝各位支持,今日去睇過BB,醫生話BB好叻,已經可以自己呼吸,唔洗靠呼吸機la..
講返我o既經歷比大家參考下,等到時大家唔洗咁緊張la..
當日我朝早返工路途中就感覺到個肚痛,個肚係縮埋實晒咁大約20秒左右就會鬆返,跟住 ...

希望BB快D出院,你都要多D休息呀

首頁

尾頁

跳至