想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

siufung, 唔使咁擔心la, 你囡囡都好精靈,你係fb都話佢都肯食你精心炮製的粥仔,大d會好d,我諗你個女係嘴雕,唔好味唔食

原帖由 siufung 於 10-10-13 11:31 發表
兔兔, 睇相你囡囡都好有肉啵!!
我女出世都係25%, 佢食得少食得衰, 好難跟得上
你囡食得好, 好快會一路咁上~

大宅

me2...真係要教好個仔先得

原帖由 chweebebe 於 10-10-14 18:26 發表
waa...I don't want to be a "99" after 11 years!!!

大宅

開初實行定時餵奶,唔使咁strict, 每次都可以有d走盞,如果3點食,但2點就扭,試吓抱下tum下得唔得,唔得未2點半餵,其實試多一個星期到,就應該跟到...你個仔一餐食幾多安奶? 我個仔要食到5安奶先可以4個鐘一餐,宜家我試緊食5安半

原帖由 catcat888 於 10-10-14 16:26 發表
你地就好啦,我見你地個個都戒哂夜奶
其實由幾點瞓到幾點先算戒到夜奶
我個B而家都仲係好唔穩定
一時時跟到時間食, 我媽咪就成日話我軍訓個仔咁
搞到BB喊哂都唔比佢, 瞓左又整醒佢, BB食左都唔生肉
咁我又有時見佢真 ...

大宅

我都係用AVENT,我都係BB扭計時,同埋瞓瞓吓醒時先俾奶咀,so far 我個仔夜晚臨瞓前都唔使食奶咀,食完奶就放佢落床仔,開床邊既轉轉玩具,佢聽住d音樂,睇住d轉轉公仔,就會自己瞓着

我媽咪話我細個都有食奶咀,都好快戒到,同埋我d牙都ok wo, 都冇"cool" 牙,應該唔會太大問題,唔使太擔心

原帖由 catcat888 於 10-10-14 17:59 發表
HAHA.......原來係咁, 咁我個仔都算踏上有規律之路

我都係用AVENT, 我都知唔好用咁多, 但如你所講, 真係太好用......不過我個仔都麻麻地LIKE奶咀....希望佢唔會用得多上癮啦.......

...

大宅

兔兔,你個女都食4.5安la, 我諗如果佢食到5安,應該轉到4個鐘一餐,你話佢會嘔d奶,可能係食得太快,你試吓俾佢先食3安先,break 開佢,同佢掃吓風先,先再食埋其他,可能會好d

原帖由 blackypurin 於 10-10-15 16:52 發表

咁厲害, 可唔可以幫我問吓你奶奶點轉o架, 係咪加多d奶就得呀?

我個ee都好好人呀, 湊bb都湊得唔錯, 我都幾放心比佢湊. 朝8晚7會唔會好貴呀? 我都想長少少時間等我無咁趕, 不過唔知加錢ee肯唔肯, 返工再睇定d先. ...

大宅

wa, 咁好好wo, 我開頭都好想請鐘點,可惜真係請唔到,有人話港島區難請d, 好好彩我個菲傭暫時都好對版,對BB好好,希望佢一路都ok la

原帖由 janetyck 於 10-10-15 17:44 發表
我問過奶奶架, 但佢只係答拖長佢飲奶時間, 有時比少少水佢飲, 總之1-2日阿女就轉左 4小時飲一次了(好準時), 同埋記住因為長左時間, 一定要加返多少少奶比佢, 我個女而家每 4小時飲一次, 每次飲 5安奶.

我個鐘點工人 ...

大宅

話時話,好耐冇見baby.ee薄頭,佢係咪已經生咗呢?

大宅

係ar, 唔使理架,我問過健康院d姑娘,佢話係BB d 分秘,做番日常用熟水清潔就得,會自己退,我個仔宜家都冇晒lu

原帖由 siufung 於 10-10-19 12:58 發表
catcat,
bb面上同鼻頭上0既油脂粒(白色一點點)係正常0架...
2,3個月就會自己退, 唔需要專登理佢...
除非佢變紅發炎啦....
但一般都唔會, 多數都係鼻頭仔, 見到就好想同佢做facial... haha
如果你見佢就甩, 試下用ol ...

大宅

baby.ee 係我地facebook個group到宣佈佢既囝囝已經係16/10出咗世la

應該係我地個group最後一個虎B, 黎近就係兔B la...我諗可以着手籌備x'mas big gathering...期待ing

大宅

catcat, 唔好客氣,大家交流吓d經驗,湊B都順利d

我本身好想生多1個ar, 仔女都好,但我c6就好似唔多想,佢驚付擔大同湊得唔好...我唯有等個仔大d先再諗,到lolo差唔多2歲,睇吓到時點先算,因為就算要生多個都唔會宜家開工

原帖由 catcat888 於 10-10-20 20:12 發表
tata, siufung,

多謝你地呀, 好彩有你地既經驗
唔係我都唔知問邊個

係呢, 你地有無打算生多1/2個小朋友呀? 其實我都幾想架, 唔知仲有無咁既機會

大宅

返咗工個幾星期,終於開始tune返工作既mode la, 頭2/3日真係超唔慣,好似遊雲咁,個心就超掛住BB, 成日係部i-phone睇屋企部ip cam,一放工夠鐘就即閃,最開心係friday, 因為終於有假放,可以陪BB玩,在職媽媽真係唔易做 各位jm, 大家繼續努力ar!

慶幸係公司泵奶尚算順利,lunchtime食完飯泵一次,奶量都仲keep到,朝早理身餵一次,之後就全日泵4次,都仲餵到阿仔3餐人奶(5安半),淨係補1餐奶粉,有幾日仲可以全人奶tim...我最享受係理身餵果餐,見到阿仔好陶醉既樣,又會食食吓儍笑,真係心都甜哂,成為每日既推動力

大宅

各位姊妹,有關Christmas Gathering, 我已經係fb send 咗invitation, 同埋係我地個group既event page傾緊日期同地點,未回覆既就快d覆la

大宅

你囝囝應該就戒到夜奶,你試吓比水佢飲睇吓得唔得

我個仔之前都係鍾意5點幾醒吓,有時好快瞓番,有時工人都要暗好耐,我返工後冇理la, 真係頂唔順...上星期好始有d進步,6點到先醒一醒,之後會再瞓多陣,我就差唔多7點餵第一餐...所以BB大大吓就真係會瞓耐d

原帖由 catcat888 於 10-11-1 23:45 發表
唉, 我都唔係全人奶, 同埋已經收左爐無人奶飲, 因為我唔夠奶, 所以返工就唔再比佢囉......
我個仔半夜醒左, 一陣就喊到死, 唔比佢就誓不罷休, 比奶咀佢都係拖得一陣咋, 佢好快就知呃佢, 會吐番出來, 真係比佢吹脹

...

大宅

我平時响公司泵奶多數係lunch泵一次,放工後即刻返屋企泵...不過我都試過放工後唔可以即返屋企,要係公司泵兩次,我買咗支細既奶樽洗潔晶同刷係office, 泵完第1次就洗乾淨d工具,我買咗chu chu 隻消毒片,1片用2L水開,沉d泵奶set係d消毒水至少1H就ok, 倒咗d水,工具就可以再用,唔使過水ga, ok方便la

原帖由 baby.ee 於 10-11-17 07:40 發表
终於追完你地d post la..! 雖然我d 奶唔係太多, 但想問定下tata 同blackpurin, 你地平時响公司pump milk 係咪只係pump一次呢? 如果超過一次, 咁d 用具係點樣消毒呢? 如果只用熱水過水又仲係有d油.. thx!! ...

首頁

尾頁

跳至