跳至

首頁

尾頁

伯爵府

我想問你地跟咩覺得咁樣排係好架?

我真係唔識分點叫係好學校, 可唔可以有媽咪講下呀? 我依家都要揀學校啦, 在我眼中間間都差唔多, 我只係揀自己鍾意同埋課程唔差就算, 但係係你地呢個排名係最後果幾間, 你地點分架? 可否教下我?

伯爵府

講真如果用"名牌"效應的話, 應該真光同商會係頭果幾位啦, 話哂係元朗都好多年啦, 我識d 係呢度畢業的學生都入左元朗出名果幾間中學, 大學又係入果幾間以前都係叫大學的大學, 無理由係最尾果幾間啦, 所以我真係唔係好明點樣揀~

不過個個家長尺度都唔同, 所以我都唔識揀呀~

原帖由 keroppipooh 於 10-9-10 15:36 發表
排位用咩做準則 每個家長把尺都5同,
有人鐘意谷到爆ge學校, 有人鍾意關愛/傳統/活動,
其實揀學校最緊要係睇小朋友適合邊類而去決定,
同埋家長本身可以抽到幾多時間去陪小朋友做功課,
而5係用"名牌效應"去 ...

伯爵府

我都聽過話光明唔錯, 不過我唔會揀, 我會揀返c6讀過果間小學, 我唔想去round 2玩大抽獎, 我驚去左村校我唔知點接送返放學呀~

我想講話呢, 有時路邊社講果d (eg bk 上面講) 唔係完全正確架, 我以前係九龍區讀小學, 我睇過唔少thread 各媽咪都話我果間小學好, 返而我讀果間中學的附屬小學無咁好, 但我自己入左中學之後, 我係發覺我小學時課程 (係各媽咪都話好)包括英文, 係比中學的附屬小學低一級(因為同班同學大部份係小學上來的), 我岩岩上中學要努力一年才追得上, 所以我同小朋友揀學校係元朗區係唔揀官校, 聯系有點, 實包自己小朋友一定用到果d聯系位咩, 因為自己讀過官校知道官校小學係點樣.

伯爵府

點解你會想入村校? 係咪因為近屋企路程無咁遠? 還是你鍾意小班? 我怕入村校係因為接送返放學唔方便, 係送得佢返學來趕唔切返工果隻, 放學要老人家接送驚打風落雨麻煩. 講真我地呢個網, 我已經覺得鐘聲好"吊腳"啦, 無校車搞唔掂, 何況入村校?

原帖由 甜芋 於 10-9-14 13:39 發表

講下..講下..我囡囡要填表選小學了.幫我分析下,村校有邊啲唔得?我30號要交表.家下心入邊15,16.好緊張哩~~我想佢跟哥哥入村校.但係讀的孩子太少.哥哥適合,唔代表妹妹都啱.有啲煩~~有啲煩~~ ...

首頁

尾頁

跳至