自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題,完全冇得到任何上鏡嘅人同意,可以告佢嗎?

大宅

回覆:香港被人拍片直播放上網,真係冇問題

唔知有冇各位jm睇過今晚fb廣傳嘅一條片?
有位人兄係沙田宜x拍片直播話個小朋友好嘈,開口埋口叫個小朋友做死肥仔,佢自己嘅小朋友都同行,但成條片就粗口橫飛!
事後就話個媽打仔同咆哮對個小朋友好大傷害,難道拍片放大上網直播對個小朋友冇傷害?
如果你地係個媽媽,知道被拍片會點?
我好欣賞個媽咪係個個時候仲冷靜解釋俾個小朋友知因為佢嘈同影響到人所以被人拍片,如果唔想被人拍片就唔好咁,比著我,我相信我即時報警兼告佢係未得到我同意下拍片放上網直播,要佢公開道歉!
想問有法律知識嘅媽咪,真係唔犯法?

大宅

引用:Quote:lovenlam 發表於 16-7-9 00:31 如題

原帖由 豬仔嘜 於 16-07-09 發表
香港冇肖像權,除非係影你沖涼去toilet等等傷風敗德嘢
唉……真係慘!

大宅

引用:多得而家個個手機都有拍攝功能

原帖由 bubu7 於 16-07-09 發表
多得而家個個手機都有拍攝功能
係,有電話就隨時可以做網上英雄,郁d就拍片放上網……

大宅

回覆:laiyuen 的帖子

係,陰公……
拍片者有本事就幫手氹個小朋友,拍片放上網做直播就可以解決到?拍片出發點已經有問題!如果條片再廣傳落去,比小朋友同個媽媽身邊嘅親人、朋友睇到,本身小朋友已經有情緒病,病情一定仲嚴重!

大宅

引用:所以我對所有呢類post, link, 一定唔會理,

原帖由 heilok 於 16-07-09 發表
所以我對所有呢類post, link, 一定唔會理,唔會forward, 唔係當事人,唔喺現場,根本無可能知道事件真相。
...
雖然唔係現場,但點都冇需要拍片……而且片中勁多陌生人出聲叫拍片者停手同叫拍片者走,仲幫手報警。

大宅

引用:我覺得拍人片放上網好唔道德, 通常嗰D拍

原帖由 jerma 於 16-07-09 發表
我覺得拍人片放上網好唔道德, 通常嗰D拍人片放上網嗰D人自己都係無賴一名

...
好勁,咁都講中!
經網上其他人查到個個人係李政x(熱血),專反東反西,咩都拍一餐放上網!條條片都不停爆鬧,有人懷疑拍片係為左吸引人支持,因為佢以蝗蟲為標題,但個媽媽係講講東話,d人話為9月投票拉票……
如果係真,個小朋友同媽媽真係無辜……

大宅

回覆:香港被人拍片直播放上網,真係冇問題

為保障大家,大家唔好再留言了,因為拍片者的支持者已開始cap圖,仲話放上高x起底!

大宅

引用:Quote:lovenlam 發表於 16-7-9 00:31 如題

原帖由 dazzlelulu 於 16-07-09 發表
邊度犯法先?除咗戀童性侵呢類係國際共識非法,我估例如係北韓擅拍金三出蒜上網應該犯法。
...
就係唔知,所以上黎問。我上網搵就話如果影響到當時人,可以民事索償。

大宅

引用:呢到d jm都好中意影人架(emoji)

原帖由 TRUBIMA 於 16-07-09 發表
呢到d jm都好中意影人架(emoji)
其實大家要改下lee個風氣,因為放左上網就返唔到轉頭……有問題可以當面出聲傾。

首頁

尾頁

跳至