想生BB

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原帖由 PiyoC 於 29-9-2009 22:00 發表
唔係呀, 係打第二支而已. 而家我真係好辛苦, 返工都無心機. 今晚食完少少飯個肚仲頂得厲害. 唉...點解會咁慘, 我應經覺得要自己打針係件苦事, 但都只係一陣子的事, 但而家係痛成日.希望無咩喇 ...

每個人反應唔同, 如醫生講冇事, 係藥物反應, 應該冇問題既, 放心啦, 試下做其他野分散注意, 唔好疑住佢~~ 祝 bingo~

複式洋房

原帖由 miumiupig 於 29-9-2009 23:36 發表

WHy?
有水印唔係即係有反應咩?唔明!

綠 D 有水印就好~~
如紅 D 唔係水印, 係好深粗就係好!!! 即有機會BINGO!

複式洋房

原帖由 Catliang 於 30-9-2009 00:34 發表
今天是我放精後第十一天,貪得意驗下,紅D有明顯下綫,綠D也清楚有綫,但1/10會打最後一針,請問大家,現在驗是否不準確?

是的, 打安胎針係會影響結果, 綠D 係會有線的!
所以, 醫生會計算好打完安胎針後幾多日驗先會正確! 祝 BINGO!

複式洋房

原帖由 unitemaki 於 29-9-2009 23:56 發表
各位好呀~

我尋晚打左排卵針
聽日中午約左醫生放蟲蟲
但係今日個肚隱隱痛
咁係咪即係已經排左卵?
會唔會影響聽日做iui呢?

而家擔心都沒用, 聽日放蟲蟲時醫生會用陰超睇到排左卵未, 卵子可以生存到1日的, 聽日放應該趕得切, 祝 BINGO~

複式洋房

原帖由 小芬 於 6-10-2009 09:43 發表
你地近來點呀?

我昨日係IUI成功後第1次見醫生,
照計昨天是 6w 4day,
醫生首先問我呢輪有冇唔舒服,
之後開始檢查,
原來我懷孖胎呀,
我當時亦話...下?
我原全都冇諗過架,
家族又冇人係孖胎既,
突然其來, 都唔知點反應 ...

嘩~ 恭喜你呀, 係 twins~
你要好好安胎啊~~

複式洋房

原帖由 beamsboybaby 於 6-10-2009 12:15 發表

唔好意思, 最近比較忙, 所以無上來探你地呀..
嘩, 真係好嘞, 係twins呀!!!好犀利呀!!
唔記得左你當時係有幾多粒蛋蛋架?
好羨慕你啊! 你萬事小心啊, 好好安胎嘞!!

我10月2日做完第2次iui嘞, 好彩當時未排, 有4粒, ...

咁你幾時check bingo 呀? 今次係唔係又要打2支安胎針同塞藥? 你今次4粒既 size 係幾多? 我聽日放丁丁, 尋日照到有4粒, 2粒18mm. 2粒15mm, 尋晚打破卵針, 唔知道聽日如果未排, d 卵會唔會再大少少呢??

祝你成功呀!!

複式洋房

haha, 我頭先打既正正你又答左, 原來大家同時間都係講同一樣野~ haha

複式洋房

原帖由 beamsboybaby 於 6-10-2009 12:49 發表

係呀,同上次一樣, 晚晚塞藥+2支安胎針, 10月18日自己check bingo.

蛋蛋在iui個日係會大左, 但醫生話係以打破卵針時的size作準, 佢話有14mm已足夠, 我問佢咩唔係18mm嗎, 佢再次強調14mm已夠...。所以真係唔明點係 ...

HAHAHAHAHA....我同你都係問題中女, hahaha, 同我一樣問題又問dr. chan, 我都問佢弊啦, 得15mm 咁細, 佢話14mm 已經係成熟架啦, 我話唔係18mm-22mm 係咩, 佢又強調係14mm, hahaha, 我估呢個問題dr. chan 答過好多人, 可能佢都覺得煩~ hahaha

複式洋房

原帖由 yylwhn 於 6-10-2009 12:51 發表
Dear beansboybaby & jesschi109

點解妳們有4粒卵吟多?

我打了5次75iu, 妳地D針量多少?

第一次打112.5, 加埋玻卵針共11針, 只谷到2粒大1粒小, 內膜10.5mm

第二次打150, 加埋玻卵針都係11針, 谷到2大(18mm)2小(15mm), 內膜10.4mm.

複式洋房

原帖由 yylwhn 於 6-10-2009 13:25 發表
Thank you!

祝明天放精一切順利!

加油!

些些你啊~~ ^^ 你都要加油!!

複式洋房

hey~ 放心, 洗完丁丁可以keep 到你放工後去放蟲都得架, 因我上次book 左11點放丁丁, 但我等到12點勝利都未打比我落去攞丁丁, 咁我問姑娘, 佢話唔駛擔心, 勝利有部機係會keep 住丁丁唔會死架, 有d 客放工先o黎放丁丁 !

複式洋房

原帖由 beamsboybaby 於 6-10-2009 14:02 發表

我唔係只是今日痛, 係痛左幾日了.. 而且d人話著床唔會痛架...anyway, 承你貴言啦!

我記得上一次做完 iui 後果幾日個肚都有痛架, 好似谷m 痛既 feel, 放心, 冇事既!

複式洋房

原帖由 1829 於 6-10-2009 14:14 發表
但係要拎返d虫虫由勝利去周美仙(佐敦), 路途都吾近. 會吾會有影響呀? 同埋要點樣向路途上keep住?

由中環去佐敦都OK 近, 唔係太遠, 我估計30分鐘內一定去到, 我O係BK 睇過有人講將丁丁攝落BRA 度, 可以KEEP住體溫喎, HAHA, 咁就唔知得唔得了, 洗完丁丁後, 會用一個TEST TUBE 裝住, 唔可以打橫放, 一定要打直, 唔可以搖, 我估放O係BRA 度攝住真係Hold 到體溫同打直!

複式洋房

原帖由 maplesyrup 於 6-10-2009 15:21 發表
jesschi109, 今次成積幾好呀, 加油, 一切順利。

beamsboybaby, 你有4個機會,放鬆d。等你好消息 !!

小芬, 恭喜你!異卵雙生的twins, 是不是很大機會是龍鳳胎 ?? ...

Thx Maplesyrup!

係呢, 咁你今日只係去搵dr.chan 寫信, 有冇照或其他treatment? 佢收你半價係唔係只係Consultation Fee 咋 即250元埋單??

咁你叫dr chan 寫紙後, 有冇問佢攞埋之前既報告走呀? 因去到廣華就唔駛攪咁多麻~

複式洋房

原帖由 maplesyrup 於 6-10-2009 17:11 發表
係呀$250咋, 今日仲冇咩人。 我今日冇照, 因為冇打算開始treatment, 只係搵dr 傾下問左好多問題, 同埋寫信update 下我既情況比kwh。 我出年2月先1st consulation (都排左一年), 到時先知要排到幾時有得做ivf架 --- ...

哦~ 原來你之前已經入左紙排左~ 嘩, 見第一次見醫生都要排成年..... 咁dr chan 有冇比d 資料你攞走呀? 同埋封信大約係講咩?

複式洋房

原帖由 maplesyrup 於 6-10-2009 17:59 發表
dr chan 有問我要d咩資料, 但我之前驗血report 同老公既 report , 我一早拎晒copy lu, 佢就比埋 ivf既簡介,收費表& 同意書我做reference。
封信就update 左我做一路做IUI的history同埋我想做ivf, 等kwh個邊知道我做 ...

嗯, 明白, 我以為唔會比返所有資料添~
你唔好咁憂心啦, o黎緊既 cycle 自己試下, 話唔定bingo~ 你知啦, 呢d 野好邪丫麻~ hahaha 加油!!

複式洋房

原帖由 Danjunior 於 6-10-2009 19:03 發表
各位sisters好!

我岑日做咗iui...係我第1次..好多嘢唔識想請教你地...

我見你地個個做完iui後, 醫生都有比你地塞藥+打安胎針...但係我岑日做完, 姑娘只係比咗支藥我, 叫我係第4日後自己混藥(100units), 再 ...

你o係邊度做 iui 呀?
有d 人唔駛塞藥, 有d 人要, 醫生視乎我地需唔需要塞藥同打針~
放丁丁當日, 醫生會再用陰超睇下卵子排左未, 而你個醫生係唔係放丁丁前幾日已經check 左你內膜厚度同蛋蛋size 都ok 呀? 所以佢就唔駛再check 呢?

而醫生係會同我地講時間幾點打破卵針 & 包住藥既袋或盒上既label 都有寫日期同幾點打針同打幾多份量架喎~ 我而家唔知你係邊個醫生幫你做, 我係 dr chan~

咁如果當日攞針藥時, 醫生冇同你講幾點, 你應該都要出聲問, 如果真係冇問, 我會按平時大約打谷卵針咁上下時間打, 就唔會去到夜晚12點幾1點打, 點都好啦, 而家醫生都幫你做左, 就算真係遲左十幾個鐘, 咁丁丁都可以有2-3日生命力既, 希望有機啦~~ 祝BINGO~~~

複式洋房

各位, 我返來啦, 頭先去左放丁丁, 急尿同排卵令到我個肚好脹, 好辛苦, 應該係o岩o岩排冇耐, 照果陣已經排左, dr chan 話冇問題架, 卵子會有24小時壽命, 加上今次我有4個機會, 佢問我驚唔驚孖胎, 我話如真係中都冇辦法啦, 唯有我唔食都比佢地食囉, 我地o係度大笑, 姑娘都o係度笑, 今次c6 既丁丁比上次差左, 但dr chan 話個成績好好, 有成3百幾萬, 我話但上次都有489萬都fail 喎, 佢話我今次有4個機會, 比率好大喎, 佢問我, 你知唔知我地要求幾多? 我地只要100 萬就可以做 iui 啦, 而家有咁既成績o係呢度比其他人好好多架~ 咁我話, 希望啦~ 我覺得今次c6 d 丁丁差左, 好可能原因佢唔係即場留, 因佢請唔到假, 所以要o係屋企, 我一收到即刻飛車去, 放o係牛仔褲袋keep 住體溫, 30分鐘到14/F, 上次就即場留, 成績真係好好多~~ 我而家感覺個肚好似谷m feel~

複式洋房

原帖由 小芬 於 7-10-2009 15:38 發表
我的是

如1號 晚上九時正 打破卵針,
到3號 早上11時正 才放虫虫的,

2次都是咁樣的bingo架!

我5 號 9:15pm 打破卵針
7號, 即今日, 12:30pm 放丁丁

複式洋房

原帖由 1829 於 7-10-2009 16:02 發表
吾好咁擔心啦. 有2條游上去. 就有機會, 你今次係咪e生幫你打重份量的谷卵針. 所以有4粒咁多呀?

wish you bingo lar...

第一次iui 我打112.5 只有2粒, 而今次打重份量 150 就谷到2大2細, 頭先照時4粒都排左~

首頁

尾頁

跳至