跳至

首頁

尾頁

大宅

如題!!希望識到同年同月同日出生的朋友b~
可以一齊傾下計..^^

大宅

macvn123, 你好呀!! 好yeah, 好開心搵到個1127 bb, 你有冇msn or facebook呀? add我呀 ^_^

大宅

原帖由 Yoio 於 10-2-2 06:42 發表
你好呀, 我囝囝係27/11~
可以add我facebook =)
[email protected]

hello 你好呀! nice to meet you!
我add 咗你啦!

大宅

原帖由 babycei 於 10-2-2 10:39 發表

我個仔都係11月27日出世架!

hello. 你好呀! 你有冇facebook呀?

大宅

原帖由 macvn123 於 10-2-2 18:00 發表

已pm你喇,你起facebook add我呀.

Add you already la ! hehe : )

大宅

大家好~~

我個仔近來笑多咗同ee呀呀, 不過只限食飽1支160ml既奶之後囉! 本來我好努力餵人奶架, 但個衰仔一埋身食5分鐘到就喊到拆天唔肯食, 又擰頭又撐手撐腳, 攪到我要向奶粉低頭~~ 唉!
而且佢晚上都仲未可以訓得好冧, 有時都要抱好耐先得!

我 facebook 同 msn 係 : [email protected]

可以add我, 得閒傾計交流下呀

大宅

原帖由 jjcaptain 於 10-2-7 10:18 發表
你地好!

我個仔都係11月27日架....都幾食得6oz-6.5oz奶, 不過又唔係好大隻喎, 我想同佢轉奶粉.

好感恩, 佢個幾月時已戒夜奶.

hello, 你好! 又多一個1127仔仔啦 (我發覺1127都幾多仔仔喎!)

嘩, 係喎, 都幾食得喎! 我o個個都係架, 開幾多食幾多, 但係我唔敢俾咁多佢食, 我怕食多太多 (因為我唔想佢變肥仔呀..haha) 而家都係keep住160-180ml, 3個半鐘.
咁你呀b幾點最後一餐至到幾點呀? 我last feed約11:00-12:00, 至到頂多到係5:30pm, 每日都好準時5:30就喊食, 想訓練佢到6-7am都唔得..唉

大宅

原帖由 Yoio 於 10-2-7 18:59 發表
你地有冇訓練bb自己訓?
我個仔除非食到好飽好飽, 如果唔係都要抱一輪要訓... 好辛苦呀~

近兩日仲好扭計... 日抖訓得好少......

基本上我地係實行佢一喊幾聲就抱, 雖然好多人話咁會寵壞而且會湊得好辛苦, 但一來我忍唔住佢喊到上氣唔接下氣, 二來我睇書話bb係好缺乏安全感,如果成日喊都冇人理, 佢會覺得呢個世界佢無助, 大個會唔信任人, 三來算啦, 有得抱時就抱啦, 第時大個你想抱都冇得抱呀!
所以佢好少會自己訓, 不過都感恩佢通常都係噯一陣好快就訓咗, 不過又係只限食奶粉個餐, 如果食人奶, ee哦哦好耐都唔訓! 所以我好佩服你餵到全人奶, bb仲可以試過訓到7個鐘, 好叻呀!

大宅

原帖由 k7jmok 於 10-2-7 22:18 發表

我 BB 食完之後落床一係自己玩, 一係 , 不過有時食到最後一餐落床後眼光光週圍望, 就會"暗"佢 Z z z law.

唔知你地小朋友係咪咁, 我果個除朝早 7 點幾睡醒唔一定會哭之外, 差不多次次都係睡醒就哭:igiv ...

一時時啦, 10次有7次都係訓醒就喊, 我諗bb遲d大個d會好d卦?

大宅

原帖由 markluk 於 10-2-10 14:54 發表
大家好, 我家二少都係1127bb丫...
飲奶粉..不過佢每日飲5-6餐...但總有2-3餐會吐奶..有時仲吐得好勁添..唔知你地個bb有無咁既情況呢??

hello. 你好呀!
我bb一日都係5-6餐, 每餐160ml. 基本上大部份餐後掃風"o屋"個下都會吐一啖奶, 之後會再吐少少, 次次都要用2,3條紗巾, 不過我諗都唔算吐得太勁既!

大宅

原帖由 jjcaptain 於 10-2-10 22:41 發表
我冇俾佢食咀呀...因為一想起要幫佢戒就好煩...
不過, 佢依家經常食手, 食到好大聲!

我有俾奶咀佢呀!
佢近來都食手食到啅啅聲! 好滋味咁!

大宅

原帖由 Yoio 於 10-2-10 19:51 發表
同大家分享下我個仔嘔奶既樣

呢個係小嘔, 大嘔太狼狽, 影唔到!

哈哈, kaden仔 so cute !
真係好羨慕你餵人奶餵得咁成功呀! 我個仔食人奶係唔會有個咁滿足既樣架!

大宅

原帖由 Yoio 於 10-2-11 05:41 發表
你地有冇俾d可以踢既玩具俾bb玩?
我尋日發現佢地都識識地囉喎... 仲玩得好開心~
[url=http://
[/quote[/url]]

我之前都有諗過買fisher price o個個踢踢琴俾佢, 但又怕佢唔玩, 不過睇到kaden玩得咁開心, 都諗住買個. 不過fisher price o個隻係硬既, 我鐘意你呢隻係布, 請問係邊度買架?

大宅

原帖由 Yoio 於 10-2-28 06:33 發表
係呀, 我都估唔到佢咁鐘意玩, 而家日日一玩就好開心咁!
我呢個係朋友送的, chicco架~ 我都有個fisher price, 但難踢好多... 我諗住等佢大少少再俾佢玩!

我之前都有諗過買fisher price o個個踢踢琴俾佢, 但又怕佢 ...

thank you for yr info.
不過前排咁啱經過toyrus, 所以買咗fisher price啦, 係呀, 佢都玩得好開心. 日日都腳young young!
係喎, 我見你話買 sophie the giraffe, 買咗未呀? 你bb識咬未呀? 我bb唔識玩住, 我諗過多一個月應該會識d!

大宅

原帖由 C_D_E 於 10-3-2 11:41 發表
Hi, I just find this thread and my BB is also a 27/11 boy! Yoio, your posts and blog are great. I'll check out the Chicco piano then. My boy can sleep through the nite now and loves to suck his finger ...

nice to meet you !
you could add my facebook/MSN as well. [email protected]
Besides, we are going to plan a 1127 bb gathering, please feel free to join us ^^

大宅

原帖由 macvn123 於 10-3-3 22:15 發表

我個女仲未識拎野,試過俾個鈴鈴佢拎住,但幾秒就放低捉唔實...其實係咪要train架?

我個仔都未識拎野, 俾條紗巾仔佢, 佢都未識渣住. 不過我諗唔使train既, 慢慢大大下就識啦!

大宅

我今日去chicco睇過個個踢踢琴啦, 特價咗都要成4佰幾蚊啊! 雖然真係好靚, 但好貴啊! 大家或者可以考慮下fisher price個個, 2佰幾蚊, 都唔錯! : >

大宅

原帖由 saisai937 於 10-3-4 13:22 發表
我個囡囡都係11月27日出世架,唔知有幾多個係呢日出世呢???因我好少上黎十一月呢度,我通常喺十二月果度傾.因為我本身個預產期係十二月,所以一有左到依家都係喺十二月果邊傾,等我多啲黎11月27日度同妳地傾下先. ...

其實我本來都係12月預產期的, 所以我都係有時睇下呢度有時睇下o個邊! 好呀, 你得閒入黎傾下呀! 我而家諗緊不如攪個1127 bb 小茶敊law.
我add咗你啦! : >

大宅

原帖由 Yoio 於 10-3-5 03:08 發表
我仔仔都係早左兩星期~!!

我都差唔多喎! 我係38wk3d生, 早咗11日, 原本預產係12月8日的. 當晚零晨4:30見紅 (我都仲未訓), 5:30入到醫院穿水, 到未開一度, 仲問姑娘食唔食得早餐 (因為d人話要食野先有氣力生ma), 我老公仲講笑話買m記俾我, 點之唔夠一陣, 已經3,4, 7, 8 度咁開啦, 真係好慶幸痛咗唔係好耐, 9:40am push咗幾下就生咗nathan bb啦!

大宅

原帖由 saisai937 於 10-3-5 11:47 發表

好呀好呀.........我都建議攪個小茶叔.不過最好就星期六,因為我一至五要返工呀.
我見到妳add我呀.........

好呀好呀, 等我又問問其他人意見先!

首頁

尾頁

跳至