少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

Re: 唔肯講野....

請PM俾我﹐ 謝謝。。。

我個仔都係18個月啦﹐一歲前都仲會叫下“媽媽媽媽” 或者“ 爸爸爸爸”﹐但無乜意思。。。依家就變成只係得用“那那那” 叫人﹐見到狗同車會叫“deck", 我估BB想叫但叫唔到正確音調。。
我係全職媽咪但有工人幫手﹐我都已經成日講野啦﹐講到口水都乾。。 點都唔肯叫媽媽。。。。

唔知會唔會係因為太多語言﹖我地主要係用英文﹐工人就同BB用印尼文﹐睇電視係國語。。。會唔會混淆﹖但我又個香港有Dplaygroup都用多國語言嫁。。。。 ?-(

大宅

多謝賜教。我的email : [email protected]

thank you very much again....

大宅

稚言治語,
did you send me the file? sorry i hvn't rec'd it, may be i typed my email wrong, pls do re-send it again at [email protected]

Besides, i want to ask if a baby can say "papa" or "mama" without any menaing around 11 months old but now stop saying that , is that a problem??? actually my baby like to speak in his own "baby talk", no one understand only....do i still hv to bring him to do some test??? But my concern is whenever he meet strangers, he will keep quite and observe for a long time, is kind of hard to ask him talk in front of strangers, so i'm afraid there will be a misjudge during the test........what do u think??

大宅

唔好意思﹐請問可否PM你既email address﹐ 我驚唔知你既email address 已delete 左.....thanks...:))

大宅

稚言治語﹐
多謝你既資料﹐好有用呀。。。但另外想請教下你﹐因我個仔屬于觀察型﹐ 佢好鐘意係出街時大部份都唔會好主動甘玩﹐大部份時間佢係用對眼好留心甘觀察﹐你會知道佢正在慢慢記住發生既事情﹐如有小朋友玩﹐我仔唔會同佢玩但會靜靜地記住小朋友點玩然後番屋企照做。。。所以我覺得我仔應該係內向﹐我最大既問題係佢從來都唔會跟住我地講野﹐無論我點叫佢一齐講﹐唱﹐佢都只會做動作﹐ 好似睇故事書甘﹐佢只會指住圖片然後叫”依“ 甘叫我講﹐但係點都唔會跟住講﹐

我亦都試過係佢想要餅餅時﹐我故意問佢想要乜野﹐或叫佢叫媽媽(仲唔肯講爸媽)﹐佢寧願訓地大喊﹐點都唔肯講野﹐甘我應點做﹖
但佢係學其他野方面都算好快﹐唔係蠢果隻嫁哦。。。。

我唔係要佢講得好﹐只想佢可以講爸媽或主動D跟住我地講囉。。。

大宅

welldone ,
BB唔肯講野都係其中一個原因﹐係BB16個月開始我已俾佢入playgroup ﹐ 一個星期兩次﹐有玩唱歌﹐做動作甘。。。個人係真係開朗左但對講野無乜幫助甘。。。 :-( :-(
你個仔都好D﹐ 指住圖片會自己講下BB話﹐ 我個仔通常都係指住圖片﹐再望住等我講又唔肯跟住講﹐ 當我係部字典機甘。。。如我唔講想等佢講﹐佢寧願唔睇書囉。。激C。。。
我個仔唔肯叫爸媽﹐但見到狗﹐貓同車都會指住叫"tar tar tar"好似想叫 “dog" " cat" " car " 甘。。但無個準。。我係BK 既資優兒童都見到原來有D資優小朋友係18個月時已經識讀詩﹐有個仲講緊乘數表哦。。。嘩 我都唔敢望個仔好似佢地甘﹐只想佢叫下爸媽已心滿意足啦 :mrgreen: :mrgreen:

大宅

首先對唔住﹐我唔係有心/想嚇大家呀。。。只想請問稚言治語﹐ 如小朋友大概係歲半至兩歲時唔多願意講野只講BB話﹐但之前識無意識地講爸爸媽媽﹐但突然又唔肯講﹐是否仲係屬于正常或是否要開始擔心係自閉或過度活躍﹖
因有個朋友既仔仔都係甘既情況﹐之後就變成自閉啦﹐ 好鬼擔心呀﹗﹗﹗﹗

另外請問大家話小朋友們到兩歲都唔講野﹐意思係單字都唔講或未講得流利﹖

首頁

尾頁

跳至