跳至

首頁
12345...28

尾頁

大宅

請問車程要幾耐? 我住愉景新城, 唔知路線會係點呢?

大宅

hi Kuyu0905,

我當然記得你
囡囡考到KV AM DOSERT ROAD
我可能會比佢讀, 但要等埋培正的Result先決定.
你呢? 你會比囡囡讀邊間幼稚園?你囡囡考到kv am kent rd?

原文章由 kuyu0905 於 07-11-27 10:04 發表

Hi, 豬媽媽:

好耐無見啦~ 還記得我嗎?

由荃灣到九龍塘, 聽說要大約一個小時, 還要看你是站頭/站尾。

你囡囡是否讀 KV AM KENT ROAD 嗎?

[ 本文章最後由 豬仔媽媽 於 07-11-27 17:44 編輯 ]

大宅

我都想知.

原文章由 wasyinyin 於 07-11-27 14:16 發表
Karinachu,

請問愉城在荃灣係唔係已經係尾站? 之後仲有幾多站先直接返到學校?

大宅

Kuyu0905,
可能會寄, 因為8/12 8:45am註冊, 好早.
校車我諗要比, 怕無位, 不過你可以試吓打電話問
你都係等埋培正, 希望我們的小朋友都可以係培正做同學仔.

原文章由 kuyu0905 於 07-11-27 18:01 發表
豬仔媽媽:

係呀, 我囡囡考入 KV AM KENT ROAD, 我仲諗住有可能同您囡囡做同學仔添, 照睇要等K2了

我同您都一樣, 等埋培正放榜再決定, 我都會交留位費, 咁您會自己去交註冊費? 還是郵寄呀?

校車車站上落時 ...

大宅

Karinachu ,

thanks
你囡囡現在讀邊間小學?

原文章由 Karinachu 於 07-11-28 13:27 發表
wasyinyin,

荃灣線(橙車)上學路線應該是:麗城三期, 麗城二期, 麗城一期, 跟住上荃威, 愉城, 跟住美孚站, 到學校.

大宅

Karinachu,
KV 係心水之一, 但耍等埋出年年中先知的培正result, 才決定, 現在囡囡讀緊綠楊 N1, 佢讀得好開心, 又學到嘢, 老師有愛心和有熱誠, 都有諗過比佢繼續升k1, 話晒唔駛坐校車.

你囡囡以前返KV係返多實定係返根德道呢? 荃官係大抽獎定係考入呢? 其實荃官和荃灣浸信聯誼會(麗城) 係我心水小學, 但好難入, 所以希望囡囡打好基礎, 可以靠實力考入.

原文章由 Karinachu 於 07-11-29 09:48 發表
豬仔媽媽,

阿囡現讀屋企留下間荃官. 可能因為有kv的基礎, 阿囡現在的成績都不錯, 還做班長呢!(如果只是說荃灣區, 荃官是我的首選, 不過我的dream school其實是協恩.)你同kuyu0905的小朋友是否出年k.1呀?kv真的是一 ...

大宅

Karinachu,

你囡囡好有運氣可以入到第一志願, 你之前有無幫囡囡報九龍
塘出名d小學?

我囡囡都係考到多實道, 不用轉校車係什麼意思?

原文章由 Karinachu 於 07-11-30 14:41 發表
豬仔媽媽,
阿囡以前返多實道, 所以不用轉校車. 官小是派位的(大抽獎第一志願), 因我只得15分, 所以無考慮過浸聯. 而我一直都是選傳統教學的),但其實如果講好, 我覺得應該浸聯在management及愛心方面會比較好些.(因官 ...

大宅

Stliu,
囡囡係讀N1B, 佢叫瑤瑤, 希望有緣見下面, 我要問下wasyinyin邊個叫晉晉

Stliu, Kuyu0905, wasyinyin,
好似得番我囡囡返Dorset Rd, 我諗要k2先可以做到同學仔:-(:-(

原文章由 stliu 於 07-12-5 21:48 發表
wasyinyin,

莫非你仔仔都係讀綠楊N1A?
佢係叫chun chun (晉晉)喎. he.he...
因為我平時早返工呀, 送唔倒佢返學,不過真係好想見下佢d同學仔同埋家長們呀. 佢都有提起同學仔d名架!

我今日打過去KV問, 今年 ...

大宅

Karinachu,
之前都有諗過想報協恩幼, 但我又唔鍾意女校和學位太小(得60名), 所以無報, 希望你囡囡成功讀到協恩小學.

原文章由 Karinachu 於 07-12-4 11:15 發表
豬仔媽媽,

我無考私校, 因我老公話如果讀私校(通常讀得小學, 中學都會讀埋私校), 不如儲錢比佢到外國讀書, 同埋現在阿囡都學好多興趣班, 一個月都三千多元, 如果比埋私校學費好貴了. (其實今年都想試下申請插協恩二 ...

大宅

我都有問過KV, 佢地話愉城7:50am上車, 跟住去美孚,最後到學校.

大宅

Stliu,
係呀, 因為大家住得好近, 加上讀埋同一間幼稚園, 而且我地係全職媽媽.
會去運動會, 因為唔同班, 我諗要搵wasyinyin介紹先得, 到時見啦.

原文章由 stliu 於 07-12-6 08:46 發表
豬仔媽媽,

你地係咪送返學時可以見下大家架? 唔知今個禮拜日運動會你地去唔去呢?唔知會唔會見倒呢?
晉晉今日發燒呀, 所以冇返學. 問佢邊度唔舒服,佢又話眼睛,都唔知係唔係.

Dorset Rd校舍都唔錯呀, 好似 ...

[ 本文章最後由 豬仔媽媽 於 07-12-6 14:47 編輯 ]

大宅

回程12:45, 如果你個早, 應該會早d返到屋企, 不過e個時間係今年, 唔知出年係咪一樣.

原文章由 stliu 於 07-12-6 08:48 發表
7:50分都唔錯丫 ,回程呢?
我地果度要7:25分呀, 好早! 回程我又聽得唔清楚, 唔肯定係幾點.

大宅

Karinachu,

真係要講緣份.

原文章由 Karinachu 於 07-12-6 11:29 發表
豬仔媽媽,

你小朋友K.2都未必會同他們同班, 因KV編班通常是這樣的. e.g.我囡囡是1E, 2D, 3C, 而我朋友仔仔也是讀Kent Road, 他是1L, 2.K, 3I, 可能是幾班人中編班. 而阿囡只是和2個同學仔三年都是同班的. :-P

...

大宅

Stliu,

我覺得係, 公平d. 我都未試過搭校車, 我有問過囡囡好唔好, 佢話唔好, 會叫媽咪媽咪去咗邊? 我都擔心佢會喊. e兩日佢又話好, 都唔知到時會點?

原文章由 stliu 於 07-12-6 15:15 發表
佢話我知回程係12:25分, 我唔知有冇聽錯, 因為好似12:10先放學喎!
係咪早上搭車早, 放學果程就會早返屋企呀? 咁樣就會fair D? 仔仔冇搭過校車 (我自己讀書時都冇呀!)所以唔知道呀!哈真大鄉里!

...

大宅

York之前都收咗囡囡, 我都覺得Yorkd老師比我感覺好好, 但計過條數真係好貴, 令願比綠楊佢讀, 所以無交留位費.

原文章由 stliu 於 07-12-6 15:20 發表
kuyu0905,

我冇報York,不過報崇真時,都係因為佢好早公佈結果 (10月中)所以都交左留位費, 不過佢平D係$550. 當時又係諗, 如果其他全部都唔收, 讀崇真都okay, 講真, 邊個知道自己個小朋友面試時表現係點呢? 何況正如 ...

大宅

Stliu,
今日我同wasyinyin都有講e個問題, 真係幾煩, 因為附近無嘢食, 要行去安陰先有, 我諗住買定d漢堡包或者三文治.
我地都係坐學校按排的車去

原文章由 stliu 於 07-12-6 16:26 發表
豬仔媽媽, wasyinyin,
禮拜日運動會,你地會帶乾糧去當午餐嗎? 又唔知附近有咩食. 諗緊點解決午餐.
另,你地係自己去運動場定係響學校集合一齊坐車去呀? 我地會返學校集合先.

...

大宅

Stliu & Kuyu0905,
雖然囡囡係大囡(1月出生), 當日培正interview無喊, 但都覺得陪跑多, 實在太多人考, 我又唔係教育工作者又唔係有人讀過培正.
到時真係好彩收先再諗, 有時真係覺得綠楊好好, 亞囡好鍾意老師, 又學到嘢, 常常講d同學仔什麼什麼.....e加所有嘢都適應晒, 如果出年返根德園, 又要從頭去適應, 小朋友又辛苦, 大人又辛苦.....好難諗...

原文章由 stliu 於 07-12-6 16:18 發表
我都有考見培正呀! 不過更加係陪跑, 因為仔仔係8月尾出世架, 差幾天就唔可以今年申請咯!佢面試當日冇喊已經係好俾面架喇!

不過,培正唔係我地的no. 1 (唔好鬧我呀 , 其實培正係想去考, 但知道機會 ...

大宅

Stliu & wasyinyin,

我上年先搬過來, 所以無諗過要搬住, 始終近媽媽, 哥哥, 老爺佢地, 我諗都要等囡囡讀到k3先再諗, 分分鐘讀番荃灣d小學都唔定, D樓價真係貴咗, 老公同我都唔鐘意租樓.

運動會個日我都可能會早走, 囡囡都要瞓晏攪, 睇佢頂到幾時叫倦.

原文章由 stliu 於 07-12-7 15:01 發表
wasyinyin,
咪係, D樓價真係貴啊! 就算搬都可能係租住樓先.絕對同意, 真係唔想搬完一輪, 之後又再搬過... 只不過係覺得小朋友咁細個要搭咁耐校車, 好似好辛苦者. 以前D人就近入學, 我係到中學先至要搭車返學架咋, 幼 ...

大宅

之從囡囡返咗學之後, 一樣都會瞓2-3個鐘晏覺.

原文章由 stliu 於 07-12-7 15:48 發表
wasyinyin & 豬仔媽媽,

係啊, 租真係好貴, 等如同人供樓. 如果到時係考直資, 就其實住邊都唔太緊要囉. 只係覺得交通要多時間者. 不過我都有朋友住青衣返宣小啊!

運動會, 如果仔仔係去倒都一定要早走了, 晉爸已經 ...

大宅

kuyu0905,

我相信遲d你個邊會有站, 因為學校會睇吓新屋宛多唔多小朋友返學, 唔會一成不變.

原文章由 stliu 於 07-12-10 14:36 發表
kuyu0905,
呵, 要轉車才坐到校車又真係麻煩少少喎. 希望到時佢開多幾個站啦! 正如你地之前所講, 荃灣多左好多新樓盤嘛, 可能讀KV的荃灣人亦都多左, 開多幾個站都未定. 此亦係我交埋校車費的主因.

係呀,葵青校 ...

首頁
12345...28

尾頁

跳至