自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

陪月勳章

細個老豆打得好厲害... 做咩都唔岩佢心意... 例如一個人想關房門都比佢鬧, 係屋企檯面放低任何一樣野係檯面行開左就話無手尾.... 當想解釋自己會轉頭用的話, 佢都話你駁咀開始打.... 家姐係佔有欲比較強既可人(可能小朋友爭寵啦) , 比佢搶左野如果同老豆或者媽投訴的話, 都會被人叫唔好嘈同搞事....

我估大約由7歲開始, 愈大就覺得愈大精神壓力, 日日都唔開心, 覺得做人好辛苦.... 屋企3個女, 我做中間果個... 家姐因為大d, 識野多d, 由細到大老豆好鍾意佢, 咩都覺得佢最好... 呀媽最鍚細妹, 覺得係弱者, 生活上細節到今時今日都好照顧... 好記得老豆返工, 媽帶我地三個出街時, 左拖一個右拖一個.... 我永遠都係背後跟住行... 好似比人遺棄咁... 當時大約10歲左右... 個心覺得好想離開, 試過企係商場欄杆邊空隙想跳落去... 無跳到, 因為已經知道三層高死唔去.... 試過特登行出馬路比車撞... 唔成功, 好記得比個客貨van 司機鬧"死就行遠d...
我以前成日都懷疑自己係咪有精神病? 成日都想死... 就算一個人訓係床上面... 自己都會向天祈禱帶我走... 唔想再留係度....

好多年之後... 讀完書, 一畢業就同男朋友出黎租屋住... 好好彩, 依家做左我老公... 到依家差唔多大10年啦... 搵到自己幸福, 同父母關係都因為大家少見d 而改善左... 但係, 童年既經歷係一個傷口... 我好想自己可以忘記以前唔開心既事... 但一直都做唔到...

有無人都有差唔多經歷?

珍珠宮

陪月勳章

可能男仔無女仔咁計較多唔呎多人錫呢... 又或者係我太小氣?? 我都唔知.....

珍珠宮

陪月勳章

呢幾年, 老豆身體好差... 好多時都要我地幾姐妹幫手出入或者睇醫生.... 我都有幫手... 但每次我都好怕走得好近 (佢曾經係我訓覺時摸我, 以為我唔知) ... 知道自己心裹面仍然唔可以原諒佢.... 但見到佢老左身體差... 覺得自己到依家都唔原諒佢好似好唔岩.... 內心既掙扎, 我都唔知點講出黎....

珍珠宮

陪月勳章

好想好想放低... 咁多年都做唔到.... 每一次諗起, 眼淚就控制唔到...
依家每次一家人食飯我都會表現好開心.... 其實佢地唔知我心裡面既感覺... 當然都無諗過講比佢地知啦...

首頁

尾頁

跳至