想生BB

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

我今個cycle第一次食排卵藥 (一日一粒), 本來星期六(1/8)紅d無線要去打破卵針, 咁我嗰日朝早check見都有80%粗, 咪無去打針囉.

跟住星期日(2/8)朝早紅d有100%粗, 星期一晚紅d已經無晒色, 諗住都快排卵啦, 但今朝星期三體溫都無咩升高, 星期一同星期二兩日都只係36.4, 比星期日36.2微升, 唉, 唔通無打破卵針就唔識排...

不過尋晚個nipple好硬, 同埋唔記得尋晚定今朝見到褲仔有一點血, 會唔會係尋晚排咗呢? 唉, 咁遲先排都唔知d卵會唔會老得滯, c6星期日就好威猛, 但星期一已經跌watt, 星期二仲唔掂, 唉, 睇怕呢個cycle都無行

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 jennynini 於 09-8-5 23:38 發表

量體温既野都有好多變數,
唔夠訓, 開冷氣都會有影響,
或者量多幾日睇下變化~~

都係嘅, 而家好似feel到個身慶d, 希望聽朝體溫似樣d啦

珍珠宮

好媽媽勳章

今朝體溫終於升啦, 好彩. 不過今個月感覺無咩希望, 可能都係要等下個月

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 jennynini 於 09-8-7 00:17 發表

啱啱排完卵,
點解咁快打定輸數呢?

大家一齊努力~~

唔知呀, 硬係覺得d條件唔係好配合 不過都失敗咗成年有多, 所以都已經習慣咗...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 jennynini 於 09-8-7 13:14 發表

如果試左咁耐都未得,
有冇去睇下e生呀?

知道問題出係邊先易解決喎~~

睇緊啦, 而家由食排卵藥開始囉...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 jennynini 於 09-8-8 07:32 發表
等待既日子真係.......

唔知點解,
成日會"型"住唔得咁.......

想食涼粉又唔敢食,
我昨晚同老公講,
如果今個CYCLE唔成功,
一定要去食返碗涼粉~~ ...

如果唔得, 我想食雪糕... 但最近肥咗, 又要減吓肥

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 jennynini 於 09-8-9 00:03 發表
不如大家,
每日講下有咩唔舒服,
一齊分享下~~

8/8

體温高
肚間中扯住痛
夜晚冇胃口,
食完野胃唔舒服, 想嘔
乳頭有d痛&敏感

我無咩感覺 (所以覺得今個cycle都無咩機), 淨係覺得脾氣好暴躁

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 老馮 於 09-8-9 17:23 發表

咁快就覺得想嘔嘞? 我無咩特別感覺, 同平時差唔多. 呢兩日試過坐低想起身時兩邊扯住痛, 不過好快就無嘢, 可能姿勢問題.

唉, 我都唔再相信呢啲感覺, 上個月夠有晒徵像啦, 仲以為中梗添, 點知又係失敗, 無晒心機. ...

Yes, 試過好多個月都有所謂嘅感覺, 但最後咪又係咁, 除咗m唔來呢一個徵狀外, 我唔會再相信呢啲感覺...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 chiuc9 於 09-8-9 20:35 發表

講得好岩呀! 希望越大失望越大

唉, 不過有時都唔可以太悲觀嘅, 平常心面對啦, 話唔定有驚喜呢~

今日唔知點解心情唔係好好...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 老馮 於 09-8-10 09:29 發表
今日感覺都係差唔多.

你哋有無一直用紅 d check 住? 我 check 到粗線後就無 check 咯. 咁你哋諗住幾時 check bingo?

我都無用紅d check呀, 雖然$1一張都唔使, 但都費事嘥啦... 我諗住至少m遲幾日先check啦, 因為我的m小姐"好好人事"o架, 永無遲到, 有時重會早咗探我, 慳番好多驗孕棒嘅$$

珍珠宮

好媽媽勳章

我而家keep 住逢weekend都打羽毛球o架 (book到場的話), 已經就咗成年無做運動啦, 真係谷鬼氣...

今個weekend比較煩, 啱啱m之前, 可能之前一晚用紅d check吓先啦, 不過咁早都唔知有嘢睇未, 無線就照打啦...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 lalamike 於 09-8-12 12:44 發表
你真好
我好耐無打波喇
一來好難book場,二來book左有時等bingo期間又唔敢郁……
我同你同一日check,我都想一齊中啊!

係呀, 政府場好難book o架, 要逢星期五一早book定一個月後個場.

其實星期五只係我排卵後10日, 都唔知驗到未, 但我估你直接放胎可以快d驗到.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 jennynini 於 09-8-12 14:37 發表

我多數係屋企一路睇TV,
一路做樓梯機,
我鐘意做完成身汗,
可以舒舒服服沖個涼,
再上下網, HEA下~~

其次我鐘意游水,
但住個度冇會所,
出去游好麻煩..... ...

我唔識游水呀... 不過政府d池唔係好乾淨, 都係少去為妙

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 jennynini 於 09-8-13 08:08 發表
我琴晚開始,
突然個胸開始脹&有d痛,
個肚又有小小谷m感覺,
朝早體温仲跌左小小,
唔知係咪失敗左啦.......

咩事大家都咁啱呀? 我又係胸脹, 個人好攰, 體溫又drop咗dd... 都係無咩希望

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 lalamike 於 09-8-13 11:15 發表
我反而今天個肚無之前咁脹,體溫無量所以唔知啊!
不過唔理了,仲有3天!
大家要加油!

咁又係, 都係幾日啫, 唔得嘅話咪plan吓10月去旅行囉 ... 不過我比較期待weekend, 返工好悶呀

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 老馮 於 09-8-13 17:26 發表
今日脾氣好暴躁, 可能症候群, 加埋種種跡象, 睇黎聽朝驗都係白雪雪多

都唔一定嘅, d人話有咗同谷m feel都差唔多.

不過話時話, 到底d人係話紅d深粗後12日差唔多可以check到, 定排卵後12日check到呢? 紅d深粗同排卵又差1-2日噃

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 老馮 於 09-8-13 17:49 發表

應該係深粗後一日計第一日, 我睇日第十一日咋, 不過諗住試下有無嘢睇囉.

ICIC, 如果計深粗後我今日就第11日, 我諗住聽晚用紅d check 一check, 無深粗後日就去打羽毛球

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 jennynini 於 09-8-13 22:55 發表

乜大家係諗住用紅d check架?

我諗住用綠d check,
有就有, 冇就冇,
唔洗估估下.

哈哈, 慳得就慳嘛, 我得10條買紅d送嘅綠d咋... 同埋好似有人話紅d sensitive d喎

珍珠宮

好媽媽勳章

今日體溫又drop dd, 低到都唔可以叫高溫期個range, 雖然未見血, 但相信m小姐好快會來了

但如果真係就即係d排卵藥唔係好改善到我個黃體期, 可能下個cycle要加埋塞藥

轉頭都要快d book定 next mon睇醫生, 唔係可能趕唔切day 3前睇...

珍珠宮

好媽媽勳章

咁今日都係4/8次後嘅10日啫, 可能只係暫時未check到, m未來都唔使灰心住

首頁

尾頁

跳至