自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

zaba 發表於 22-3-31 13:42
點解佢喺香港做到總監咁高位但去嗰邊做底層???
冇意挑釁, 只想了解下
利申: 十多年前喺倫敦工作過幾年, 專 ...

我公司英資企業,每年均有英藉尖子入來做,過去幾年有兩個離開咗公司,返番英國工作,佢哋堅係尖子,分別係耶魯同牛津畢業,仲要係正宗白人英籍,但見佢哋走咗都係去一啲細公司做(雖然係CFO, 但本身佢哋尖子身份在我公司都幾高級吓),咁我唔排除我唔太識嘢啦,但點睇都同原本跨國企業有啲距離,所以我一直覺得英國搵工真係唔係易。

珍珠宮

好媽媽勳章

skmibb 發表於 22-4-1 09:50
點解呀!香港出世就有權居留, 享有居港福利架啦!
BNO只係旅遊證件, 點解用BNO去英國, 唔得返香港?
...

BNO已經係一個中國唔承認嘅旅遊證件

珍珠宮

好媽媽勳章

skmibb 發表於 22-4-1 10:10
返香港用身份證就得啦!唔駛BNO

咁你可以講政府唔做嘢無人知嘅,但有心做亦唔會唔知囉

珍珠宮

好媽媽勳章

pauline_c 發表於 22-4-1 10:38
BNO 係英國發出嘅旅遊證件,香港政府點掌握呢個資料?

我估要做,查出境紀錄,去英國半年/一年唔返,再入境時俾張申報表俾你,你大可以填假資料,不過我覺得真係有心做,唔係你話呃就呃到

珍珠宮

好媽媽勳章

pauline_c 發表於 22-4-1 10:55
出境又唔一定直去英國,逗留又唔一定申請 BNO Visa,仲要自我申報,有作用咩?查咗咁又點?
...

咁而家又無話唔俾雙重國籍,係無嘢嘅,我唔係有咩特別野想講,只係當有人理直氣壯話我攞個旅行證件去之嘛,但呢個係已經不被承認,係咪真係永世無人知,無人理,who knows?

珍珠宮

好媽媽勳章

pauline_c 發表於 22-4-1 11:16
你後面講嘅嘢,我唔明係咩風險?人地去邊,點逗留,關香港咩事?佢有身分證就可以入境香港,幾時都可以返 ...

風險嘅嘢,估得到就唔係風險,始終身份證係政府發出嘅,唔係你擁有。我絕對無講話政策有咩改動,唔好套落話我去講,然後話我老作。

珍珠宮

好媽媽勳章

pauline_c 發表於 22-4-1 13:42
香港出世,真係諗唔到有咩理由比人取消香港永久居民身份。

其實我都無咩興趣討論,正正經經移民,正正經經回流,都唔係好關人事,大家活得開心咪皆大歡喜,最憎都係嗰啲選擇咗走又日日「關心」香港嗰啲人啫

珍珠宮

好媽媽勳章

pauline_c 發表於 22-4-1 14:08
其實我都唔係想同你講政治取向,或者有政治取向嘅人。我真係唔明你講咩風險先再追問你。
既然你講咗咁多我 ...

其實我一開始都無咩想講風唔風險,有人話揸bno返唔到來(唔係我話返唔到來㗎),有人當然就理直氣壯話我揸個旅行證件去有咩問題,咁問題咪就係呢個證件好似不承認㗎喎,我只係覺得中國已經講到咁白,你仲咁做,係咪真係可以咁「理直氣壯」呢?而家無人知一件事,但唔代表人哋唔可以去查,而有心查也必定會知,至於呢個係咪真係風險,或風險有多大,我都無咩興趣研究。

首頁

尾頁

跳至