想生BB

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 catcat888 於 10-10-14 16:26 發表
你地就好啦,我見你地個個都戒哂夜奶
其實由幾點瞓到幾點先算戒到夜奶
我個B而家都仲係好唔穩定
一時時跟到時間食, 我媽咪就成日話我軍訓個仔咁
搞到BB喊哂都唔比佢, 瞓左又整醒佢, BB食左都唔生肉
咁我又有時見佢真 ...

3-4個鐘一次都算regular o架啦, 唔使真係一分鐘都唔差嘅, 慢慢bb就好有規律, 仲準過鬧鐘呀!

一開始如果可以瞓到5-6hr都叫踏出成功第一步o架啦, 遲吓bb會瞓長d

奶咀我用avent, 其實有時都唔係好想佢吮咁多, 不過實在太好用啦, 搞到而家bb總要吮吓吮吓先瞓到

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 catcat888 於 10-10-14 16:28 發表
包實先瞓到, 我諗佢想要多D安全感, 咁包住都無壞既, 最緊要佢瞓得安心
係呢, 你地D生長線, 幾多個%係點睇架

你有無去健康院呀? 佢有本黃色書仔入面有幾個graph, 每個graph有幾條唔同嘅線, 代表唔同size bb嘅生長速度囉.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 catcat888 於 10-10-14 18:00 發表
我有呀, 不過姑娘無點解釋過........都係我問, 佢答都算標準, 中碼囉........

姑娘度完應該會mark番喺幅圖, 我諗基本上bb體重, 長度, 頭圍都跟番出世時所屬條線/區間生長, 應該就係正常啩...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 lalamike 於 10-10-15 00:19 發表
其實你bb剛滿月
就真係唔駛軍訓咁strict啊
我果時雖然都努力奉行定時飲奶嘅規則
不過頭果2個月有時bb狂喊
整極都唔收聲時
我真係比奶佢食
佢就收喎
咁我都會早左比囉
所以一日都有6-7餐嫁
有時bb好爛瞓
兩餐之間隔左 ...

lalamike, 想問你係幾時幫bb轉4hr一餐o架? 難唔難轉呢? 定食多d就自自然然去到4hr一餐?

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 catcat888 於 10-10-15 00:59 發表
係囉, 我都係驚佢食奶咀上癮, 不過有時佢啜2下又瞓左, 又真係覺得好好用............

同埋, 想問下大家用緊邊隻尿片? 我個仔唔LIKE用PAMPERS, 唔LIKE佢隻網面, 用親PAMPERS (因為好多朋友送PAMPERS ...

我見好多人都話huggies好用d, 不過我用pampers特級綿柔又ok, 可能我個b係dirty b, 佢好少因為片片濕喊, 係肚餓, 肚頂住同扭眼瞓會喊...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 lalamike 於 10-10-15 11:39 發表
印象中,bb戒咗夜奶後就開始3-4小時一餐
因為佢戒夜奶後
夜晚可以瞓到7-9小時
即係佢在剩餘的15-17個鐘內飲5餐奶
我其實在bb滿月時仲係比緊2安半奶+人奶20-30分鐘(因為埋身餵所以唔知有幾多)
但係滿月後我就加至3安奶+ ...

我而家係3hr一餐, 食6餐, 我想改做5餐, 但bb唔知會唔會習慣太耐, 佢而家真係準過alarm clock, 一夠3hr就要食,所以怕好難轉...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 janetyck 於 10-10-15 16:31 發表
我直到返工前都係 3小時餵一次架, 大約 6-7餐一日, 返工後, 試過 3日比奶奶湊, 結果佢幫我個女轉左 4小時一餐呀, 都好呀, 唔洗食咁密, 大人都冇咁辛苦.

我而家都請左一個鐘點工人係我屋企湊返 BB 呀(朝8晚7), 唔拎 ...

咁厲害, 可唔可以幫我問吓你奶奶點轉o架, 係咪加多d奶就得呀?

我個ee都好好人呀, 湊bb都湊得唔錯, 我都幾放心比佢湊. 朝8晚7會唔會好貴呀? 我都想長少少時間等我無咁趕, 不過唔知加錢ee肯唔肯, 返工再睇定d先.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 janetyck 於 10-10-15 17:44 發表
我問過奶奶架, 但佢只係答拖長佢飲奶時間, 有時比少少水佢飲, 總之1-2日阿女就轉左 4小時飲一次了(好準時), 同埋記住因為長左時間, 一定要加返多少少奶比佢, 我個女而家每 4小時飲一次, 每次飲 5安奶.

我個鐘點工人 ...

咁又幾抵喎, 仲做埋家務煮埋飯

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 tata0409 於 10-10-15 17:55 發表
兔兔,你個女都食4.5安la, 我諗如果佢食到5安,應該轉到4個鐘一餐,你話佢會嘔d奶,可能係食得太快,你試吓俾佢先食3安先,break 開佢,同佢掃吓風先,先再食埋其他,可能會好d

...

已經有break 開, 中間掃到ur一次, 但都係會瞓瞓吓條氣唔順吐吓奶, 不過我都打算返一星期工, 等自己d奶量都定d先慢慢轉5或5.5oz一餐

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 tata0409 於 10-10-20 20:31 發表
catcat, 唔好客氣,大家交流吓d經驗,湊B都順利d

我本身好想生多1個ar, 仔女都好,但我c6就好似唔多想,佢驚付擔大同湊得唔好...我唯有等個仔大d先再諗,到lolo差唔多2歲,睇吓到時點先算,因為就算要生多個都唔會宜家開工

...

我同你掉轉, 我對生多個有d hesitation, 但我c6一直都想生多個...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 tata0409 於 10-10-20 20:20 發表
baby.ee 係我地facebook個group到宣佈佢既囝囝已經係16/10出咗世la

應該係我地個group最後一個虎B, 黎近就係兔B la...我諗可以着手籌備x'mas big gathering...期待ing ...

恭喜baby.ee

珍珠宮

好媽媽勳章

返工後基本上一個字 - 趕! 朝早ee來就趕返工, lunch食15min飯就趕泵奶, 放工又趕返屋企煮飯同泵奶... 又未至於好辛苦, 但就係趕囉

奶量我都算keep到嘅, 不過我一向少奶, 所以轉咗一日5餐, 每餐5oz後就只可以俾到3-4餐bb(要儲2日先可多出一餐)咋, 重要死泵爛泵, 真係泵到胸都爛 同埋而家我係去公司下面個mall間育嬰室泵奶, 但最近成日都撞啱有人, 好煩, 其實好想問公司借conference room, 但唔知點開口好...

不過最近都有d好嘢, 就係bb已經轉咗5餐 (但佢食5餐其實係食少咗, 但比多佢又易嘔奶, 希望下星期可以加番). 同埋而家唔使包實bb都可以瞓天光嘞!

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 lalamike 於 10-10-29 17:24 發表
恭喜晒
轉左5餐真係好好多嫁……
雖然我返工後已無餵了
但都希望你keep住一直餵人奶啦

多謝你呀, 我都希望可以keep到bb 6個月呀, 我終於問咗公司lunch time借房, 咁就可以泵得舒服d, 雖然感覺都幾怪, 但都好過去商場育嬰室, 唔使驚有人用唔知去邊...

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 catcat888 於 10-10-29 19:21 發表
你同TATA真好, 仲KEEP到有奶, 我未返工已經開始收爐了, 因為我真係無咩奶, 不過我好同意TATA講, BB食人奶時個份滿足感真係好大, 我都好懷念呢

我而家最希望BB快D瞓過夜就好了.........

...

而家bb可以瞓到幾點呀? bb係仲要食夜奶定成日札醒? 如果係半夜札醒, 或者你都可以試吓包實bb, 到bb大d習慣瞓過夜就唔使再包實佢

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 lalamike 於 10-10-31 00:18 發表
你係咪全人奶﹖
如果係
11點頂到5點都好叻嫁喇
或者你再試下11點果餐比多少少bb食
睇下會唔會可以瞓到6點﹖
我呢個無良阿媽
果時都有試過半夜4-5點聽到bb叫
不過我只係睇下佢有無副被
無就唔理佢(無比奶無比奶咀)
佢就自 ...

我都係無良阿媽, bb半夜醒都係塞個奶咀比佢算, 之前仲要扎到bb木乃伊咁

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 catcat888 於 10-10-30 23:45 發表
BB而家最後個餐大約11點左右食, 平均瞓到5點幾左右, 咁算戒夜奶未..........同埋, 佢半夜係想食, 唔係扎醒.......我都諗住再冷少少同佢轉瞓睡袋

係啦, 試吓最後嗰餐比bb食多少少, 又或者佢5am醒試吓俾奶咀睇吓佢可唔可以瞓番, 再唔係俾dd水佢, 等佢知無奶飲, 慢慢拖吓d時間.

仲有日頭試吓同bb玩多d, 唔好俾佢瞓太多.

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 catcat888 於 10-11-4 12:38 發表
阿仔昨晚4點幾醒過, 好彩佢又瞓番, 今天7點先食第1餐, 希望佢keep到啦..........

咁就差唔多成功嘞, 雖然中間都會有d反覆, 但過多1-2week應該就可以瞓到7am先醒, 遲d可能越瞓越多添, 我個b囡由一開始未夠7am就醒, 到而家8:30am先起身

首頁

尾頁

跳至