自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

上個月我c6同班舊朋友玩啤牌 其中一個話佢有喉癌醫緊, 琴晚佢又同班朋友食飯, 提起一齊去探下個個人, 點知眾人話佢上兩星期突然食唔到野要急入院 吊左一日鹽水就去左了......

伯爵府

原帖由 happypiano 於 10-5-14 16:24 發表
吓, 咁突然既??

我個同事係鼻咽癌, 佢個人大大隻隻咁架, 平時無野的, 唉.......我地個個同事知道左都唔開心, 因為始終都真係得3x歲. 同埋呢d野好興復發的............唉...... 我地個個提起都覺得好難接受.

...

4x歲, 鐘意飲酒同應酬, 晚晚飲, 仲要鐘意烈酒...我唔明d人一係唔飲 一係飲到咁激....

伯爵府

原帖由 susi1024169 於 10-5-14 17:13 發表
佢試過幾次食飯,只係白飯,吞飯果陣cake住左,係喉嚨度唔上唔落,佢即刻扣喉整番出黎先無事,不過之後轉食粥,唔敢再食飯,同乾身既野,以前佢好鐘意食辣,而家都唔食得.... ...

我諗cancer康復者真係好大陰影, 因為個種精神同肉體上既痛苦我諗真係好難受, 咁難得捱過來, 一定會好小心奕奕, 好似我以前都唔明d老人家點解骨痛到又話跳樓又話要死, 直到有次我扭親頸發炎, 劇痛左一星期咩都做唔到連訓覺都訓唔到望天光個隻, 真係有一刻生不如死既感覺:-|

伯爵府

原帖由 moontang 於 10-5-14 17:18 發表

係e生都係咁講, 但係家族中冇人患過腸癌bor!!!!
唉....遺傳~~~~咁即係我都好大機會中

加油呀! 屋企人有病 前路好難行, 親人24小時既關心支持同正能量好重要嫁! 我覺得有時未必有遺傳 有d女仔連男朋友都未有過就生婦科個d cancer, 我覺得無因由的。

伯爵府

原帖由 susi1024169 於 10-5-14 17:25 發表
其實我有時都唔明佢,難得地執番條命,點解每日都仲要怨天怨地唔好好咁珍惜而家擁有既,但另一方面諗,如果我係佢,要我咁辛苦咁過每一日,我可能當初已經選擇唔去醫,我唔會想咁辛苦咁拖長條命,好辛苦~ ...

我媽媽無生cancer但生過子宮瘤, 醫生要佢割除所有野, 由做左手術個年起佢就有了情緒病, 成日以為自己絕症 成日出入急診, 又睇私家專科, 但個個醫生話佢一d事都無, 6-7幾年黎都係咁, 我地曾經嘈到家都散咁滯。而家我地都睇化左, 佢要睇就由佢, 財散人安樂, 無得食時先算...唔係又有咩辦法丫

伯爵府

原帖由 lingpanda 於 10-5-14 18:49 發表
看到這個post好大感觸,我先生剛剛尋日因胃癌擴散走了,做哂手術、化療,電療,2個月後話復發&擴散,前後約一年就走了。他才35歲,不煙不酒,我們還有2個囡,醫學越來越倡明,但為何cancer仍是不治之症,而且好像越來越年青化,看著他在最 ...

睇完都覺得痛心, 為左2個小朋友, 努力, 加油。

伯爵府

原帖由 mrs_b_lam 於 10-5-15 15:58 發表
我有個朋友又係有cancer...淋巴癌...我個朋友得18歲咋

......... 佢係點發現自己有事嫁? 18...唉...

首頁

尾頁

跳至