想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

恭喜哂你順利過渡第一關, 之後都會好順利架喇!

原帖由 babies123 於 10-9-21 17:52 發表
各位:

我今日見到閃閃喇,嗰刻都係好感動,bb而家有4mm~~

大宅

好媽媽勳章

係呀, 呢段時間好開心架, 唔洗點介口, 你食多些涼野呀, 清胎毒之餘又可以幫助順產呀, 祝一切順利!

原帖由 baby.ee 於 10-9-30 16:09 發表
呢排好似放監咁,又食西瓜,食糖水,飲凍野,正呀!! 我會同bb一齊加油,希望2周左右後佢出世,到期時可以快d“必”佢出黎啦..

大宅

好媽媽勳章

我直到返工前都係 3小時餵一次架, 大約 6-7餐一日, 返工後, 試過 3日比奶奶湊, 結果佢幫我個女轉左 4小時一餐呀, 都好呀, 唔洗食咁密, 大人都冇咁辛苦.

我而家都請左一個鐘點工人係我屋企湊返 BB 呀(朝8晚7), 唔拎比奶奶湊了, 佢都湊得幾好呀, 兔兔你個鐘點工人得唔得呀?

原帖由 blackypurin 於 10-10-15 12:35 發表

我而家係3hr一餐, 食6餐, 我想改做5餐, 但bb唔知會唔會習慣太耐, 佢而家真係準過alarm clock, 一夠3hr就要食,所以怕好難轉...

大宅

好媽媽勳章

我問過奶奶架, 但佢只係答拖長佢飲奶時間, 有時比少少水佢飲, 總之1-2日阿女就轉左 4小時飲一次了(好準時), 同埋記住因為長左時間, 一定要加返多少少奶比佢, 我個女而家每 4小時飲一次, 每次飲 5安奶.

我個鐘點工人係媽咪個朋友, 收我好平咋, $300 做11小時呀! 仲要做埋家務 + 煮晚飯, 佢做長少少時間我地唔洗咁趕囉.

我都唔係包佢月, 係每日計, 每月只係用佢 15-16日, 因為星期六, 日都唔洗用佢, 星期一我媽咪幫我湊, 所以唔係用好多錢咋, 最好就係唔洗養多一個人係屋企囉.

原帖由 blackypurin 於 10-10-15 16:52 發表

咁厲害, 可唔可以幫我問吓你奶奶點轉o架, 係咪加多d奶就得呀?

我個ee都好好人呀, 湊bb都湊得唔錯, 我都幾放心比佢湊. 朝8晚7會唔會好貴呀? 我都想長少少時間等我無咁趕, 不過唔知加錢ee肯唔肯, 返工再睇定d先. ...

大宅

好媽媽勳章

港島區真係好難請架, 因為好多係新界住的鐘點都唔願去到咁遠做, 我住新界區咪容易請囉~

不過最緊要你工人對BB好, 咁你都放心了~

原帖由 tata0409 於 10-10-15 18:02 發表
wa, 咁好好wo, 我開頭都好想請鐘點,可惜真係請唔到,有人話港島區難請d, 好好彩我個菲傭暫時都好對版,對BB好好,希望佢一路都ok la

大宅

好媽媽勳章

自己人當然收得平些啦~ 不過我都有裝 WEB CAM, 咁係公司都可以時時刻刻睇住阿女, 安心好多架~

原帖由 blackypurin 於 10-10-15 18:06 發表

咁又幾抵喎, 仲做埋家務煮埋飯

首頁

尾頁

跳至