自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

skmibb 發表於 21-9-6 15:01
我反而覺得有時跟足食譜偏甜

蛋糕係西方食物口味當然以佢哋為標準, 我覺得糖可以扣起, 但牛油同忌廉扣起咗就唔好食!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

skmibb 發表於 21-9-6 15:05

西式個馬卡龍我就唔整,真係糖嚟架。但啲日式蛋糕,清清地可 ...

蛋糕甜點我真係麻麻, 整隻乳豬或者釀雞好玩啲

翡翠宮

skmibb 發表於 21-9-6 15:06
牛油我用橄欖油代替,又ok喎

有次同朋友一齊帶咗muffin上朋友屋企, 佢就減糖減油, 我就金桶牛油加全脂忌廉,佢果個都好清新好食, 但一食我果個大家都覺得味道口感明顯唔同,當佢地知道原來係咁重手都嚇咗一跳,但依然都話要食我果啲, 因為淨係香味都贏晒

翡翠宮

skmibb 發表於 21-9-6 15:07

我乜都喜歡整,蘿蔔糕又蒸下、蛋糕又焗下囉!連狗仔食嘅曲奇 ...

我淨係鍾意煮主食,甜品蛋糕唔鍾意整!

翡翠宮

我愛Corina 發表於 21-9-6 16:15
外國都有鐘點呀,百零蚊港幣一個鐘,acceptable 呀

香港請鍾點都百一蚊個鐘, 咪好抵囉!

翡翠宮

我愛Corina 發表於 21-9-6 16:20
係ga, 所以唔洗擔心呢個問題。

但我又唔多覺外國親友會請鐘點喎, 佢哋係香港都有用呀

翡翠宮

我愛Corina 發表於 21-9-6 16:26
咁你要問返你d 親友了,可能佢地覺得自己做到就自己做掛?

我知有鐘點幫人湊b,但做家務真係好少聽

翡翠宮

bettylovingbb 發表於 21-9-6 22:24
我sister in law係Canada Mississauga都有用開, 個鍾點係波蘭人新移民.
我其實都好唔enjoy煮飯會盡量煮D ...

波蘭?咪可以叫佢煮埋波蘭菜囉! 請鐘點洗唔洗另外幫佢買份保險呀?

翡翠宮

mugtaitai 發表於 21-9-7 05:56
有呀,我喺美國用墨西哥人鐘點,25美金一個鐘,喺溫哥華就用菲傭鐘點,25加幣一個鐘,都係做家務,我 D 親 ...

價錢ok喎!咁移民就有得諗啦!我最怕做家務

首頁

尾頁

跳至