時政擂台

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

heroes5 發表於 12-1-29 13:20
回覆 cy_winny 的帖子

而家都有D良心政黨話修法

連中央喉舌文匯報都叫香港政府正視雙非問題,究竟係「扮做野」要求釋法既政黨玩野定係死都唔比釋法仲「做晒野」幫雙非外傭打官司爭取居港權既政黨玩野呀?

wewe    發表於 12-1-31 20:07
Alfalfa  各黨各懷鬼胎 !  發表於 12-1-31 07:35
Blue-Diamond  一針見血  發表於 12-1-30 00:38

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

heroes5 發表於 12-1-29 14:25
唔俾釋法都要睇究竟係連修法都唔俾果班定要求修法.
我都反對釋法!因為釋法冇鬼用!只係俾中央一個機會放多D ...

如果釋法無用咁修改基本法都一樣用無! 早前岡果單野釋法咪一樣搞掂,釋法又點會無用? 只要少啲尊貴議員/學者唔好為自身利益出嚟扮代表,唔搞亂檔已經好幫忙!

翡翠宮

heroes5 發表於 12-1-29 14:52
釋法只係解釋
權在北京
修改就可以作大幅度修改!

修法都要問準北京同人大啦! 你估香港真係好威咩

翡翠宮

Ivy07 發表於 12-1-29 21:34
仲有,當年莊豐源案,梁愛詩已經要求釋法,比班律師學者嘈,所以無釋到,而家香港搞成咁,仲係這個問題上糾 ...

班律師學者今時今日都仲嘈緊唔比釋法,點解呢? 咪就係利益問題囉! 釋咗法,佢咊搵少幾多呀!:;pppp:

翡翠宮

joanl28 發表於 12-1-29 22:17
如果他們有永久居民身份資格
不發出世紙及港人福利給他們
都會是違反人權平等的原則
所以根本雙非係唔應該有永久居民身份,點解我哋啲律師議員咁懂得法律但從無幫香港指出呢個漏洞撥亂反正,反而幫晒雙非同外傭?

翡翠宮

Kamchai414 發表於 12-1-29 22:39
既然明知阿爺唔想香港人有間接修改基本法權利,咁點解唔先去要求釋法,解決咗個問題,然後再因應呢次釋法去 ...

成日都有人話釋法會打擊香港司法,但香港回歸後已經釋過4次法,唔明有幾打擊香港司法囉!

翡翠宮

法律不嬲都係隨住時間而作出修改,正如我哋發現基本法有漏洞,都知道需要修正,而修正都有好多方法,釋法係其中一個最快最容易達到目的既途徑,既然知道修改基本法要經過重重關卡,更加唔明點解係都要捨易取難!

翡翠宮

peoplepower 發表於 12-1-29 23:00
咦,唔講唔覺損害法治,又用捨易取難?我已經講過唔難。有錯就要改,唔係用「新解釋」。呢一種咪係自圓其 ...

唔係新解釋,係不嬲有人解錯! 正如老師解釋錯文章既意思,連作者都話佢唔啱,我哋反而會叫作者修改文章咩?! 而基本法起草班人仲健在,當日莊豐源同最近既外傭案人哋起草委員都話係香港法官誤解咗意思,咁要求法官撥亂反正提請人大釋法都係好平常,先將原有意思正明,如果擔心再律師玩野,立法修例就可以一勞永日!

翡翠宮

peoplepower 發表於 12-1-29 23:31
我亦說過有關機密文件在誰手中、那組織是閉門會議,根本佢地係入面傾過咩,唔好講香港,中國人民都唔會知道 ...

人大開會唔通次次都要比人知講過啲乜? 相信就連美國政府都唔會次次開會講過啲乜都要通知全世界啦! 如果真係機密文件都公開得,都唔係咩機密,亦不能當為事實,點解會有人信!?

一個會議實有好多唔同方案提出過,無通過既議題無認受性,你知嚟做乜? 而家用緊既當年佢哋通過咗既條文,如果連佢哋健在既人都唔信,你仲想佢証明啲咩? 你乜都懷疑點解唔懷疑下我哋香港既律師點解明知基本法有漏洞都唔提出修正,點解仲要挑起漏洞嚟幫雙非? 究竟佢哋為香港人服務定係雙非先係佢哋既米飯班主?

基本法緊係以中文為本啦! 你唔會以為英文先係中國國語下化!

翡翠宮

cclpoon 發表於 12-1-29 23:55
釋法的確係快。但問題在於釋法嘅用法。

爭論點喺:釋法應該只可以由終審法院響必要時,就基本法條文"立 ...

究竟而家雙非問題嚴重啲,定係釋法帶嚟既後果嚴重啲呀? 釋法會帶嚟咩後果係未知知數,可能有可能無,但唔解決雙非既後果唔洗等幾年,而家已經睇到! 越拖得耐問題越滾越大,無理由因為一個未知會唔會發生既事而捨易取難架!

翡翠宮

Ivy07 發表於 12-1-30 00:21
回覆 alicemic 的帖子

唉!成日咁係這個問題上糾纏不清,真係唔使旨意解決到問題了,其實釋法同修改都係要 ...

政府軟弱,議員只為自身利益,司法界又明知基本法有漏洞又唔出聲,仲要幫手踩多兩腳,唔洗50年,5年後香港成街都係雙非、政府庫房被淘空,到時苦既係邊個? 咪就係真正既香港市民囉!

翡翠宮

cclpoon 發表於 12-1-30 01:38
邊果嚴重D? 兩樣野跟本層次唔同。雙非喺入境,人口同民生問題。釋法涉及嘅喺社會制度同政治問題。唔同人嘅 ...

其實你講果個所謂好快會睇到既後果你具體睇到啲乜? 但今日財政預算案話要撥千萬起母嬰健康院,政府擺明要引入雙非到一千萬人口既後果就即刻見到,呢個層次夠唔同啦! 夠快味?

十年前莊豐源䅁我哋班議員死架? 法律界人士死架? 一個都無出嚟指出漏洞,每每有人話速請人大釋法次次都比人反對,但又第一個企出嚟幫蝗蟲同政府攞福利,你估而家各界別議員齊心要求政府向人大釋法既人多啲,定係個個各自為政但求自身利益吸納新移民選票多啲呢?

翡翠宮

Ivy07 發表於 12-1-30 01:03

這正是我所擔心的,修法唔係唔好,只係我信唔過那些所謂法律學者,信唔過那些只求利 ...

我都無話修法唔好,只不過太慢,遠水不能救近火! 應該先釋法阻止雙非,再修例,杜絕再有政黨利用漏洞令雙非死灰復燃,班人成日話唔好釋法,但又咩都唔做,雙非問題只會越嚟越嚴重!

再講,你估一個雙非出世真係得佢一個人留係香港呀! 佢父母到時又要扮死狗話要照顧小孩要政府恩恤批單程証,嚟到又無求生能力又有批議員出嚟指責政府要照顧埋佢,一個出世最少3個人嚟,令到香港經濟、人口、福利、教育、醫療、房屋制度不勝負荷! 政府有心玩野,議員又只顧選票,法律界又撓埋手好似要睇下你香港點死咁! 睇到真係火都嚟埋呀!

翡翠宮

eeb 發表於 12-1-30 12:29
點解bk多咗咁多政治打手?
(alicemic,我唔係話你)

我知呀! 呢排見到好多呢啲POST我都忍住唔想出手,不過佢哋太一齊心,令我忍唔住!

翡翠宮

cclpoon 發表於 12-1-30 15:22
唉.. 你都識得講呢個政府擺明要引入更多強國雙非B 啦. 你估依家阿爺既立場會唔會係相反?

話時話, 我從來 ...

黃光亞講過要中央釋法係要由港府主動提出,而香港係台灣既示範單位,香港搞得唔好你估台灣會點睇? 你話阿爺想唔想收返台灣? 加上西方國家成日到想借香港/台灣嚟搞大陸,究竟真係阿爺唔想香港太平定係黃皮白心既偽港人唔想香港有好日子,等佢哋有機可乘抽水撈政治本錢?

港府提出釋法,都要對題先得架! 而釋法只係阻止雙非既第一步,到時一定會有好多法律界既偽學者出嚟指責,但又完全無提過其他解決方針,而我哋果班專貴既民選議員亦只係想開拓票源,根本唔理港人死活! 你成日話擔心釋法釋出個大頭佛,但修法又不容易,請問你仲有咩好提議?

翡翠宮

Ivy07 發表於 12-1-30 13:48

個日睇有線,火都來,班雙非細路來香港讀書,又話過關危險,又話唔夠保母,又叫政府 ...

果啲節目我而家見到都熄電視,一提起就火都嚟埋! 不過我都明白,比我係雙非父母既然選擇咗小朋友係香港出世,就緊係用盡香港既福利,見大聲又有議員幫手爭取,點解唔嘈呀? 要怪就怪香港政府、怪我哋香港政棍,人哋個個地方既官員議員都係先保障自己本地人利益,係我哋香港咁K形係要幫外人嚟蝦自己人!

你問有無人可以確定班議員唔玩嘢? 我100%答你,只會有議員出嚟玩野,香港係無唔玩野既議員架!

翡翠宮

manfai2007 發表於 12-1-30 16:44
最好加多個時限出生一個月內,雙非父母冇錢搞咪當佢自動放棄,到時講明係你放棄唔搞咋,仲要佢地一家大細立 ...

連我哋小市民都諗到咁多方法防止雙非走數同減少雙非,係我哋香港啲官員議員個腦生係seafood度!

首頁

尾頁

跳至