自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 alice3802cheng 於 10-6-18 23:06 發表
我是一個師奶,97前點解我地唔過問政治?因為97前我地有溫飽,只要我地肯做,大把工等我們做,生活質數一年比一年更好,
現在香港所為優勢都是英國留下,(包括法治..自由貿易....)
相反回歸之後呢?經常聽到是亞公送...亞公 ...

呢樣野又唔可以怪大陸! 憑良心講,香港係一個已發展既城市,要再發展既空間仲可以有幾大呢? 大陸係呢卅十年先對外開放,國家大人口多自然成為一個有"錢"途既新地方,如果唔係邊會有咁多國際品牌爭住打入中國呀!

回歸咁多年,香港除咗玩政治,仲做過D乜? 遊輪碼頭話起話起,講咗幾年都D議員都爭唔掂個選址,結果要肉肉孫孫咁泊係貨櫃碼頭成為國際笑柄先肯收手! 周邊地區,例如新加玻,深圳,上海咁,人哋個個都發展經濟,做基建,香港呢? 不論政府提出D乜,通通都被否決,係咪真係推10政策出嚟無一個係對香港好先? 問心啦!

如果而家唔係有自由行,香港真係死咗啦! 唔係話阿爺放水就要支持佢,而係要睇睇自己手上有咩籌碼先? 香港而家做咩野都要阿爺肯先做得,我哋只可以係有限既空間去爭取最好既野,搞混檔就咩都無,大家咪一齊50年不變囉! 到時全國發展晒得番一個殘破既香港,到時仲有邊過嚟投資呀! 自由行都唔嚟啦!

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

原帖由 alice3802cheng 於 10-6-19 00:18 發表
唉...我們下一代...no eye see

每個人都有唔同見解,我只係講出實際現今香港既情況,不作幻想啫! 唔關下一代事既!

首頁

尾頁

跳至