跳至

首頁

尾頁

複式洋房

hello, 各位住廣州的媽咪,

我公司正考慮到廣州的羅崗區投資, 是什麼的'科技城', 請問各位有沒有聽聞這個地方呢? 我個人認為, 這應該是距離廣州市很偏遠的. 因為去天河區都還要行駛超過半小時的行車時間. 雖然, 公司的決定不由我參議, 但我有權選擇去or不去!

複式洋房

你既然知道這個地方呀! 是的. 周圍的綠化建築很美很乾淨, 一點也不像以往的工廠區, 整個環境很清新很環保似的.

這個地方, 中介已向我們介紹過內裡有什麼設施, 國際學校(美國)是有的, 日本國際學校也有.

不過, 要消遣食飯等節目就一概沒有了. 走了整遍科學城都沒有餐館的! 最近(其實也很遠)就是到羅崗區, 但此區非常舊, 還以為去了20年前的東門呢! 那不, 就是天河區!

原帖由 st 於 09-5-10 16:28 發表
科技城= SCIENCE PARK... which is about 30-45min car drive from TRAIN station East.
very pretty place, u know American Inernational school ( seconday school) new building is in science park.

複式洋房

是的. 沒有住宅區在裡面. 聽說有另一邊是宿舍區, 但架車走了一遍都唔多覺. 依家都未知, 因為我公司連起都未起!

原帖由 CLK-MB 於 09-5-12 09:18 發表

咁住呢? 係唔係無咩住宅區?
其實最緊要都係交通0者..我識人要去展覽館果邊返工..又係咩都無架..(好在地鐵開左..) 得一間好似工人飯堂咁既食肆...所以佢地被迫帶lunch返工..又或者係一班人出番去天河食.. ...

複式洋房

珠江新城有好多新規劃的樓宇喎, 好似係商業區吧? 我呢排都係科學城&珠江新城&羅崗區幾邊走. 哦, 原來科學城要住的話都是珠江新城 & 匯景新城呢一帶的地方gar?
clk-mb, 你老公好好喎,(佢公司的待遇都好好!) 可以一家大細一齊住, 我地就 no way 啦!
老公上大陸, 可以的話,真係跟到實好!

原帖由 CLK-MB 於 09-5-19 10:12 發表

珠江新城...我算近你喇..我住匯景新城嘛..10-15分鐘車就到..
如果老公一日唔比人調走...怕阿B 唔理幾大都要留係廣州架喇...

複式洋房

依家我地的宿舍係公司入面, 所以唔方便一家大細係度住! 我地又無 housing fund, 唔鍾意住宿舍咪自費出去租囉! 當你自動棄權咋. 仲包埋讀書? 太好啦! 係咪美資公司?
將來, 如果搬去科學城, 聽講就唔係依家咁, 好似話租哂成幢的 apartment, 再分配入住, 因為科學城冇住宅的! 太長遠啦. 唔諗咁多, 到時再算.
當然, 冇嘜男人肯帶埋老婆上來, 怕多事! ( 因為女人唔多唔少都八卦! ) 嘻嘻..

複式洋房

哦! 咁你咪好少返香港? 一個人會好悶喎. (雖然有bb陪) 搵個同鄉既都好難.

我地呢度剛巧與你老公果度相反, 我地9成半都已婚了.

複式洋房

rs07, (請恕我直言了)

我覺得你要求唔好咁高! 在你住的地方附近找間普通的幼稚園算吧! 一來行車危險, 二來你留底等小朋友又是非常危險的. 我勸你放棄.

如果仍想不通, 不如返香港讀啦! 沒有兩全其美的.

複式洋房

長途車, 真的好辛苦. 還要每天來回!
我明白家長的用心, 但是不值啊! 三思.
或者, 你把'家'搬到廣州來, 方便你倆上學. 將來, 小學也可在廣州讀國際學校.
你丈夫就每天來回廣州到肇興. 對大人來說還可吧.(其實也辛苦的)

首頁

尾頁

跳至