少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

上網search左好多, 但都係希望問下大家, 我小朋友情況應該點做先好。

其中search到一篇好好的, 分享下, http://blog.yam.com/baobaohuli/article/29478021 但不適合我個仔了, 因為俾我寵壞左。

我仔仔兩歲三個月, 係我一直冇堅持佢自己食飯, 加上佢對食的興趣一向唔大, 到而家仲係要餵, 有時要睇住書, 最近仲開始在highchair上轉黎轉去, 餵佢又推開我隻手, 唔肯食, 餓佢佢又唔覺餓, 我又衰, 有時忍不住俾佢食零食....

而家應該點教返好佢? 可以真真正正狠心要佢自己食, 唔食就收起, 到佢話餓再熱返俾佢食? 但突然咁轉變佢會好難習慣嗎?

大宅

回覆 jenniecatcat 的帖子

已經買左好多佢鐘意既餐具架啦, 呢兩日都食餵, 但冇再俾玩具佢, 戒晒零食, 佢唔肯食/郁黎郁去就放佢走, 等下一餐再俾... 今日兩餐都算食得好左!

大宅

回覆 cj56_2009 的帖子

唉, 真係好苦惱, 好後悔之前冇堅持佢自己食!擦牙又係, 日日好似打枚咁迫佢...

大宅

我都想用強硬手段!!! 但老公驚佢會怕左擦牙.... 有咩方法呢?...

大宅

唉, 我都希望我做到, 加上有個一個月大既細佬, 佢情緒更唔穩定......

大宅

係呀, 佢覺得媽媽成日抱住細佬餵奶, 所以唔開心, 但佢冇講, 每次見我抱細佬就唔開心咁粒聲唔出行開, 我見到都心痛...
一齊刷我都試過, 一歲o個時ok的, 但有一日突然唔肯擦, 可能有自己主見, 又或者覺得唔好玩了....

anyway, 多謝你鼓勵! 照顧兩個真係好辛苦, 但我覺得你講得o岩, 要照顧左佢感受先... 希望佢慢慢會乖d啦!

首頁

尾頁

跳至