跳至

首頁

尾頁

大宅

原帖由 bonboney_bb 於 09-7-17 14:03 發表
係咪咁開呢?

係ar... 唔該哂你ar.

大宅

原帖由 bonboney_bb 於 09-7-17 15:51 發表
咁就好喇, 我仲以為開唔到, 因為見唔到人入嚟tim!!

因為好想繼續睇多d媽媽同準媽媽的分享...所以好心急開個新...因為頭先試過寫完upload唔到...希望大家都知開咗, 繼續update吓自己的情況喇

多謝你令我安心呀!!

...

唔該你就真... 不過呢2日好似好靜咁.

大宅

原帖由 bonboney_bb 於 09-7-17 16:01 發表
係lu...或者因為好多7月媽媽都生咗....剩番我哋呢d7月尾喳..
係呢, 你係咪21號生呀?

係ar, 你記性真好.

大宅

原帖由 小米媽 於 09-7-17 17:27 發表
我係小米媽呀.....我7月20日架...但到左今日都仲未生呀!!! 激死人

小米媽, 你失踪咁耐ge? 仲以為你又生咗添.

大宅

原帖由 bonboney_bb 於 09-7-17 16:46 發表
我都係呀!!

哦... 你就係上次gijarbb講開4個21日生嘅其中一個...
大家加油ar, 倒數3日入院la.

大宅

原帖由 ying2 於 09-7-17 22:49 發表

好快就生得,心情點呀?
我今晚仲執緊櫃筒,發覺亞b已經有無數件和尚袍,有d大女嘅,有d堂妹嘅,有幾件自己買...真係2個星期唔洗都得!!

今日去食buffet,行去攞嘢食時恥骨痛,gut gut吓咁真係驚生得. 我諗我7月算遲嘞 ...

心情好平靜下喎... 反而屋企人同朋友仲緊張過我.
你都算犀利, 咁大個肚仲周圍去, 我真係唔敢.
我又係經常gut gut吓咁痛, 成日問阿B係唔係想踢穿水早D出黎... 而家越陀越辛苦, 如果唔係驚E院&E生費失預算, 我真係想聽日就生.
你呢? 阿B調番頭, 緊唔緊張 / 驚唔驚佢隨時出黎ar?

大宅

Let me update mine...

出生日 網名 B/G 順/開 磅數 預產
6月16日 no. 7 B(1st) 開刀 1.78KG 26/7
6月16日 no. 7 B(2nd) 開刀 1.93KG 26/7
6月16日 no. 7 G(3rd) 開刀 2.06KG 26/7
6月16日 ojarumaru B 順 6LB 4/7
6月18日 elsacheungs G 開刀 6LB11 4/7
6月20日 靚爆鏡媽咪 B 順 6.7 LBS 18/7
6月20日 heidifsl B 開刀 6LB3 4/7
6月23日 TY33819 G 順 2.56KG 3/7
6月26日 小馬仔 B 順 3.95KG 8/7
6月26日 ellababy1025 G 順 2.92KG 12/7
6月26日 jomiwan 3.39KG 9/7
6月26日 oc668 G 開刀 2.27KG 16/7
6月26日 oc668 G 開刀 1.7KG 16/7
6月26日 aprilcpf B(大) 開刀 2.525kg 24/7
6月26日 aprilcpf B(小) 開刀 2.025kg 24/7
6月27日 marfr G 順(催) 3.07KG 10/7
6月30日 popcornDog G 順 2.61kg 12/7
6月29日 心心相印  開刀  3.1kg
6月30日 charmg.melody B 開刀  2.7kg   10/7
6月30日 Honey-pig B 開刀 3.33KG 13/7
7月1日 mrsegg 5lb 19/7
7月1日 JOEY0623 B 順 3.10KG 6/7
7月2日 bean0602 G 開刀 3.13KG
7月3日 chu_muimui G 緊急開刀 2.96KG 17/7
7月3日 boutson G 順 7.5LB 11/7
7月3日 frederica7701 G 開刀 6.3LB 11/7
7月3日 Jcat B 順 2.82kg 15/7
7月3日 kenniswsyip G 緊急開刀 3.15kg 8/7
7月3日 kylie_mama 順產 6.3LB
7月4日 autest_baby B 順 3.11KG 17/7
7月6日 hilarychan B 順 3.02KG 28/7
7月7日 katyhera 順產(催) 2.915kg 28/6
7月8日 BB_CHAN B 開刀 3.56kg 22/7
7月8日 939A G 順產 3.14kgs
7月8日 chanmeow B 順產   8lb
7月8日 maoball G 催生 3 kgs 8/7
7月9日 Sheetaada 剖腹產 7.2LB
7月10日 ChristieMing 順產 3.39kg 4/7
7月10日 holovebb G 順產 20/7
7月10日 BBofMJ G
7月10日 傲祺媽咪 B 順產 6.11LB 18/7
7月13日 Ada001 G 順產 7.1LB 13/7
7月15日 黎bb G 助產(鉗) 6.5lbs 21/7
7月15日 beckytse91 G 緊急開刀 6.15lbs 17/7
7月18日 maman0720 G 緊急開刀 3.16kg
7月18日 himuimui B 開刀 8 lbs 1/8
7月18日 dennis_yuki B 開刀 2.5KG 4/8
7月19日 aycc B 緊急開刀 2.85KG 2/8
7月21日 gijarbb G 開刀  3.05KG 1/8
7月22日 befaith G 催生 3.55kg
7月25日 venusnjoo B 順 7.5LB
7月26日 phoebe.t B 順產 3.01kg 26/7

大宅

我終於有心機上黎報到喇, 我8月19日打完風嗰朝成個肚實哂, 隔十幾分鐘有經痛感覺幾分鐘, 滲下滲下穿水, 但唔似開水喉, 加上有血絲, 好担心, 即時打俾我個C+, 佢話係今日喇, 叫我入院, 我即刻沖涼飛的入院, 去到見到我個C+咁啱巡完房, 佢地即時安排手術室俾我, 由入院辦手續至開完刀推入病房, 只係用咗個零鐘... 好快, 好似發咗場夢咁....

大宅

原帖由 sze123 於 09-7-29 14:29 發表

張醫生得call機 , 定打佢手提?

得call機, 我講哂我嘅情況, 佢好快覆我.

大宅

原帖由 beckytse91 於 09-7-30 11:12 發表
Welcome back. I have talked with Dr Cheung about you before. Finally, I delivered my baby by c/s too on 15 July 09. When will you have the post-natal check up? I booked 29 August 09. Hope to see you a ...

Becky,

你同張醫生講我咩呢? 我要9月5日先去覆診, 所以見唔到面喇...

之前因為攰同便秘問題冇心機上黎, 早2日打去張醫生診所, 諗住同姑娘講哂我嘅情況, 叫張醫生開藥俾我, 我老公去攞... 點知張醫生返到診所就親自打俾我, 教我點做, 而家通哂, 個人舒服哂, 張醫生真係好好....

仲未恭喜你呀, 我記得你係頂唔順內診而要開刀, 點解你咁犀利唔使食止痛藥都得? 我食哂所有醫院開俾我嘅抗生素同止痛藥呀.

你今次開刀住院費用共幾多呀?

大宅

原帖由 eeee 於 09-7-30 13:34 發表

恭喜恭喜~~
BB真係錫MAMA哪, 咁快就生左....
如果我都可以咁快就好了....

祝你同BB都身體健康, 開心快樂; MAMA快D上奶, BB乖乖易揍又聽話。

多謝你ar, 你個bb真係唔肯喺醫生放假前出黎... 咁你情願佢等到你個醫生返返工先出黎定早啲呀?

大宅

原帖由 eeee 於 09-7-30 18:14 發表

我唔想去8月板呀, 因為我果度一個人都唔識架~~
唔知可唔可以比個特別身份我地去參加呢(7月bb會) ... 嘻嘻...

咪講笑啦.... 你地係7月版識咗咁多媽咪, 傾咗咁耐, 8月版又唔識人, 梗係參加得7月bb聚會啦!

大宅

原帖由 sze123 於 09-7-31 21:40 發表

我都係張醫生開刀生架, 原來佢有咁多人找佢!

你都係ar... 係呀, 佢真係好多客, 我喺法國住嗰間6人房, 4個都係佢啲客.

大宅

原帖由 edithlee 於 09-7-31 22:32 發表
其實你地成日都講的呢個張醫生,全名係乜呀?

張國良, 跟得佢越耐越覺得佢好.

大宅

原帖由 sze123 於 09-8-3 09:31 發表

醫院係咪GROUP埋一起一個醫生幾個客同一房, 唔駛醫生走來走去? 我都諗過可能係咁...

你埋單幾錢呀? 30K有找. 係咪法國會平D? 應該平少少.

如果揀左果日開刀, 而早作動, 收費會5會貴D? 我提早至星期日作動, 法國收我2000緊急手術室費用. 有啲冇收, 有啲又話收8000... 我都唔知佢地點計.

你個仔仔定囡囡? 我嗰個係仔仔, 你呢? ...

大宅

Ha Ha, I just told him I know he will have 5 c/s on 21 July 09 while one of which is my web-mate. He then asked me what is your name and nothing special lei. No worry.
Haha.. 我只係八卦, 佢問我個名... 你知道咩???

Did Dr Cheung keep asking you whether you have 放比 after the operation? He told me the earlier I have 放比, the less chance we have 便秘 (as our has returned to the original position after the c/s). 有ar, 佢每次都問, 我每次答案都係有.

You stayed at 6 people room? 係ar... Are there many PRC people? No ar, 我地間房好似留俾香港人, 入院時我本來要求3人房, 但姑娘好好咁同我講3人房要同國內人住, 要同香港人住只有俾我嗰間6人房. I stayed at 3 people room and B bed (as no bed is available). The remaining beds are occupied by PRC people. They are very noisy and not considerate. I can’t have a good rest.

The cost is HK$36k (including Dr Cheung’s fee HK$8.4k). How about you?

Yes ar, I have not taken any止痛藥. Dr Cheung has kidded me that I have sufficient energy and space to deliver my baby by natural. He believes I can endure the pain too. But, there is no use if I can’t accept 內診. Thus, for next time, we can manage our time better if we can arrange c/s before. Ha ha…

大宅

原帖由 gijarbb 於 09-8-4 14:38 發表
aycc:
好耐無上黎啦 你個B點呀。。你係餵全人奶或有餵奶粉呀? 我而家好頭痛,因BB唔識肚餓,要每3個鐘頭叫醒佢食奶 其實佢係睡眠中黎食奶 前晚仲麻煩 埋唔倒身餵,因為佢掛住訓,無辦法開口 所以比左奶粉佢食 就係甘 訓住 ...

見到你嘅情況我都唔識答你, 唔知點幫你.

我而家一日埋身餵3-4次, 冇泵過奶俾佢, 所以都唔知佢飲幾多人奶, 夜晚11-12點嗰餐一定餵80-100ml奶粉, 3點左右佢一定要多次, 有時半夜又喊要去臭臭.... 我諗佢嘅情況幾普遍, 唔係特別好湊或難湊呱???

介唔介意我問你一個問題... 你地倆公婆係唔係mix或者祖籍其它國家?

大宅

原帖由 beckytse91 於 09-8-5 11:39 發表
I don't know your name ar. But, I made a brief description about you and told him the reason you have to have c/s and you baby is a boy.
Then, Dr. Cheung said he got who I am talking about lei.

STH' ...

嘩... 真係咪睇小張醫生嘅記性, 咁多客都知道你形容邊個!

你原來俾A,C床都係國內人夾住ar... 慘.... 好似俾醫院呃咗.

大宅

原帖由 gijarbb 於 09-8-5 16:39 發表
aycc: 你個B好好湊架啦。。我個B就成日訓 同埋佢唔多鐘意飲我pump出黎的奶 好明顯佢鐘意食奶粉多D,我一日無比佢埋身啦 only pump出黎比佢食 佢俾面就會食1.5oz 唔俾面就食半oz 倒啦 但我就無唔開心到既 佢食得幾多 ...

希望你BB可以快啲習慣媽咪啲奶la, 唔好淨係鍾意食奶粉... 我喺隔離版見到你可以泵到4oz奶喎, 唔係人人有, 希望你阿b好好珍惜la.

係ar, 你倆公婆都唔多似香港人, 有啲似mix定係其它亞裔國家嘅人嘅feel...

大宅

原帖由 crystalpui 於 09-9-29 14:56 發表

我fd係澳洲讀助產仕
佢都係話support住頸就ok
但我亞媽就叫我4個月先好企抱
以家我間唔中就會直抱...因為打撗佢會喊.....

e.... 你終於棄用狗狗改用BB做icon la?!

我隻b都要打直抱, 唔知點解咁多bb都係咁ge?
如果support住條頸就ok, 即是打直揹帶講明可以揹初生bb都真係冇問題la, 係咪?
我地俾6299&幾個街外人話過未3個月唔好咁揹喎.

首頁

尾頁

跳至