烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

回覆:丹麥吐司

講起吐司,我以前細個係屋企附近既麵包鋪買過一包吐司食,係超級香同超級好味,果時既我係從未食過咁好味既麵包,但我又唔知果款包叫咩名,間麵包鋪開左一兩年就摺左,自始NN年以來都食唔返果種味道既吐真係好懷念

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

珍珠宮

回覆:丹麥吐司

大師,想問下「 將麵團切成六條分二組,每三條鬢成辮」,係咪呢個食譜可以做兩條吐司?是否放入450g既吐司焗?

謝謝!

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 ipodbaby_123 於 15-04-13 發

原帖由 selko809 於 15-04-14 發表
食譜只可做一條450g吐司
咁點樣將兩組,每組三條既麵糰合併?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 ipodbaby_123 於 15-04-14 發

今日做紅豆吐司再做呢個做形,將麵團卷好就可以放入吐司模
即係一層叠一層咁放入去?

我發覺自己好鬼蠢添

珍珠宮

引用:Quote:ipodbaby_123 發表於 15-4-14 18:28

個吐司模喺下面~上面啲麵團我用紙模,如果唔用紙模就好似上方咁擺法
入個吐司模就得啦!
我終於明白啦!麻煩哂!我實在太笨啦

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 jopig 於 15-04-14 發表要搓

咁又要睇妳搓幾多份量,如果250g粉 我一般20分鐘個薄膜已經好靚。新手可先搓200 g 粉樓下試試先,200 g粉約 ...
我諗我搓粉手法有問題,都搓到薄膜可以透到手掌紋,但好容易穿“隆”同埋個膜有啲紋唔夠細緻。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 ipodbaby_123 於 15-04-14 發

有隆無問題~
係我自己貪得意想試下整手套膜但尚未成功,好想挑戰吐司💪💪

珍珠宮

引用:岩岩出爐,超香不過想問,甩左模發現好多牛

原帖由 Babygirl2012 於 15-04-14 發表
岩岩出爐,超香
不過想問,甩左模發現好多牛油係模底正唔正常?有成湯匙
正!好想食

珍珠宮

引用:Quote:ipodbaby_123 發表於 15-4-14 20:50

原帖由 law2011 於 15-04-15 發表
其實我都有同樣疑問!
多得您問咗,我至明白!

首頁

尾頁

跳至