夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

事已過境遷, 重提又有何意義呢?
反而只會加深大家既不安,
我有本書想建議大家去睇,
我睇咗在我嚟講,
雖然表面好似只在男人角度出發,
但深意義值得去想一想,
復合大前提係要想清楚自己要既係乜嘢,
記住剌永在心中,
但不是要經常攞出嚟睇,
提醒自己對方曾有的過失,
難道自己真的不雖負出一點責任嗎?
選擇得復合的話,
就要相信對方,
如果雙方沒有信任可言既話,
那麼復合也是徒然.......
珍言

男爵府

原帖由 全為愛 於 10-4-27 02:07 發表

咁,個書名係嘜?
Thanks!

係喎! 竟然唔記得打個書名添!
書名 : [聰明女人別在原地找幸福乳酪]
作者 : [郭育志]

男爵府

原帖由 粉红傻豹 於 10-4-27 11:54 發表
是否在大型書局可找到呀! Thanks !

係呀! 大型書店有得賣, 如果唔係急, 可以去圖書館訂都可以呀!

男爵府

每個未曾受過既女人, 都一定可以在好高位置話自己唔可以接受, 但當自己真正發生既時候, 絶對做唔到, 嗰個感覺真係要感受過先至會知道架咋~

男爵府

原帖由 1234qq 於 10-4-28 20:13 發表

我好同意你講既野。
我曾經比一個"朋友"(現在已經唔係了)話我原諒背叛過自己既男人係道德有問題,話我cheap,佢話自己一定接受唔到,亦一定會分手。

但當時我話:"你唔係當事人,你唔會感受到..." 就比人話我係教而不善,話我 ...

你個朋友本身根本好有問題, 做朋友既, 就算明明覺得朋友選擇錯, 但係呢樣只係朋友既事, 只可以為佢擔心, 而唔係去左右人地既選擇囉!~ 到最後係點, 朋友立場都只可以關心同祝福佢, 你同佢絶交係啱既!~

各位如果遇到身邊人咁講既, 大可以唔駛理佢囉!~ 幸福係自己爭取既, 選擇復合既都係覺得呢個男人值得自己愛, 同佢一齊自己會覺得幸福先會唔理自尊去原諒佢, 難道要原諒一個出軌過既人係一件易事咩, 其實係仲難過放佢走, 佢真心回頭得到既永遠都係自己, 放手就代表唔CHEAP咩? 真係搞笑囉!~ 如果唔試過努力爭取就放棄會好唔甘心架啫!

首頁

尾頁

跳至