跳至

首頁

尾頁

男爵府

我阿女起11月27日出世.你好呀~

男爵府

原帖由 Popo^^ 於 10-2-2 01:37 發表
macvn123, 你好呀!! 好yeah, 好開心搵到個1127 bb, 你有冇msn or facebook呀? add我呀 ^_^

已pm你喇,你起facebook add我呀.

男爵府

原帖由 k7jmok 於 10-2-3 13:36 發表
終於有人開 27/11 la
我家大少都係 27/11 出世 , 得閒分享下佢地成長進度 ar

我阿女未足月出世,所以醫生話佢既成長進度俾足月bb慢一個月,要慢慢先追到.

雖然已經2個月,但更正月齡其實得1個月. 佢呢排開始識笑同要人陪佢玩,但我其實唔清楚佢笑係真係笑定係肌肉活動.你地bb1個月既時候係咪已經識笑?

男爵府

原帖由 Yoio 於 10-2-5 23:03 發表
大家好~!!!

我覺得我個仔好少笑呀... >.<
不過條頸同腳就勁有力囉~
佢全人奶, 而家一餐都有8oz~ 不過係中細b, 而家12磅~

我仔仔個blog~ 大家交流下丫~
http://kaden-z.blogspot.com

或者facebook add我丫~ capri ...

你仔仔好靚仔哦.
我bb係細碼b,2個月先得8.6磅...有排追.

男爵府

原帖由 k7jmok 於 10-2-5 22:15 發表

我 BB 都係揀日子開刀, 不過早左 2 個星期 , 其實我都唔想咁早, 不過醫生話最好約 10 天, 早 10 天前後又冇乜好日子, 一係 30, 一係 27, 為左方便我老公請少 d 假咪27 law, 而且個肚再打 d 返工又危險, 我放前 0 ...

我突然生得,所以都係放前0後10. 我拎左假,過年後都開工喇. 有幾個月冇做過野,我諗返工後都要一段時間適應.

男爵府

原帖由 Yoio 於 10-2-5 23:03 發表
大家好~!!!

我覺得我個仔好少笑呀... >.<
不過條頸同腳就勁有力囉~
佢全人奶, 而家一餐都有8oz~ 不過係中細b, 而家12磅~

我仔仔個blog~ 大家交流下丫~
http://kaden-z.blogspot.com

或者facebook add我丫~ capri ...

我add左你喇

男爵府

我都想開始訓練bb自己瞓覺,但佢習慣左食住奶咀瞓,尋晚唔俾佢食就喊...c6開頭話支持我,點知聽到bb喊就投晒降,結果我又要俾返奶咀佢食先瞓到

日頭bb又唔願自己瞓,一定要抱先得.呢排仲要唔肯打橫抱,要好似樹熊咁趴起個心口度先肯瞓,結果我成個下午都係坐起梳化陪佢瞓,乜都做唔到.

各位1127媽媽,可以起facebook add我: [email protected]一齊交流下

男爵府

原帖由 markluk 於 10-2-10 14:54 發表
大家好, 我家二少都係1127bb丫...
飲奶粉..不過佢每日飲5-6餐...但總有2-3餐會吐奶..有時仲吐得好勁添..唔知你地個bb有無咁既情況呢??

我bb一日6餐(仲未戒到夜奶,每晚定時定候叫醒我),成日都會回奶,有時一少啖,有時一大啖. 我已經起食奶前先同佢換片,但都控制唔到佢回奶既情況,搞到成日要換衫,好煩呢.

男爵府

原帖由 Yoio 於 10-3-3 21:57 發表
但係我發覺佢太鐘意玩... 日日踢, 都仲未肯用手去拎野呀... 俾佢就會拎住, 但唔會主動去catch!

我個女仲未識拎野,試過俾個鈴鈴佢拎住,但幾秒就放低捉唔實...其實係咪要train架?

男爵府

原帖由 saisai937 於 10-3-4 13:22 發表
我個囡囡都係11月27日出世架,唔知有幾多個係呢日出世呢???因我好少上黎十一月呢度,我通常喺十二月果度傾.因為我本身個預產期係十二月,所以一有左到依家都係喺十二月果邊傾,等我多啲黎11月27日度同妳地傾下先. ...

其實我預產期係12月尾,BB早左成個月出世,我都係11月/12月兩邊睇

男爵府

原帖由 C_D_E 於 10-3-10 10:32 發表
But our BB eats only very little:
around or sometimes under 4oz each meal, every 3 hrs; once in a while 5oz.

How about yours? And how to make him eat more? We're worried him to be small size if just ...

我bb都係好細食,宜家每3個鐘一次,1日6-7次,每次3安至4安.

試過有幾次食到4安半/5安,但唔係成日得...另外有幾次飲到,但過一陣嘔返出黎...所以我都唔迫佢飲喇,接受接實佢係細碼

男爵府

我個女36週出世,未足月,所以要遲1個月先返健康院打針及做發展評估,黎緊呢個月先會返健康院. 上星期就同佢去左私家醫生打5合1,今次冇發燒.

我個女未識轉身,連反身趴起度都唔多願意,我諗住順其自然,宜家最開心係見到佢大叫同笑.

男爵府

原帖由 Yoio 於 10-5-30 23:02 發表
好耐冇入黎呢個topic啦~ 大家好~
轉眼間就半歲~ 而家我仔仔得16磅, 不過touchwood都算健康, 成日轉身, 但係未識自己獨立坐

唔鐘意食米糊, 但粥仔就鐘意~ 試過粟米/carrot/南瓜/apple/pear/banana/egg york/蕃薯~

...

係呀,果日真係好開心,有咁多同年同月同日既BB起一齊,感覺好特別.

我阿女連15磅都冇呀,又未識轉身,最叻係大喊同dum床.

男爵府

sai sai,薇薇件甲蟲衫我都買左套呀,好多人見到都話靚,真係平靚正.

我個女6個月返健康院檢查做發展監察肥左佬,佢唔肯坐,成日"au"腰,一路au一路喊...跟住做企起度個動作對腳仔完全冇意慾拉直,仲係

男爵府

我個女6個月返健康院檢查做發展監察肥左佬,佢唔肯坐,成日"au"腰,一路au一路喊...跟住做企起度個動作對腳仔完全冇意慾拉直,仲係

男爵府

原帖由 ccoic 於 10-7-3 18:23 發表

我個女叫Ingrid, o係廣華醫院出世, 我都想問下呢度有冇廣華媽媽

我個女頭5個月食全人奶, 而自從食奶粉後, 佢就變得好冇胃口, 食米糊/粥仔都係食幾匙就唔肯食, 餵到我心灰意冷, 搞一大輪又唔肯食, 我阿媽話可能吽 ...

我個你一日生呀,同一間醫院,應該見過面呀?

我個女唔食粥,糊都係一時時睇心情,最鍾意食蘋果蓉同饅頭仔餅乾,黎睇都似我,食雜糧為主.

男爵府

去邊度玩呀? 我最星期六(8/28)得呀

首頁

尾頁

跳至