嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

原帖由 catmom29 於 11-3-4 20:58 發表
容許我加句,我個b以前都睇過中醫,而且食左一個月藥。佢濕疹初時立即好轉,但之後惡化,而且每放越下。中藥的確含水銀,鉛,重金屬等。
我後來睇到bk話有媽媽介紹bioresonance therapy, 於是我帶bb去做,第一次部機就測到佢有好多 ...

其實真係唔知中藥之外加咗乜野落去,呢樣幾令人擔心..
另外bioresonce therapy原理係乜我唔知,但係好懷疑一部機可以驗到人體有水銀同重金屬,太奇怪

複式洋房

我都可以夾,不過化驗應該逐個sample計,
藥丸加藥膏應該計兩次錢.....

複式洋房

原帖由 車迷 於 11-3-11 12:17 發表
我也收到PM, 我同個女睇過冼EC, 藥效也是很明顯, 但我是見好便停藥, 現在也會返發, 真是太嚴重時也會用回冼EC的藥膏, 當然我也擔心藥膏的成份, 也理解你們的擔心, 但我不會參與你們的建議, 要知道, 中藥因要加工, 如 ...

我都知中药可能會有重金屬,或等同類固醇成份,但問題係唔好超過世衛標準,如果你發現用緊的中藥比建議超標十倍,你重敢唔敢比BB用,有d後遺症唔係即刻睇到,等到大d個Liver,kidney,腦出現問題,真係後悔莫及呀!

複式洋房

各位試過生物共振爸爸媽媽,可以報告治療效果嗎?
雖然我對生物共振原理存疑,但如果有效我會一試..希望有人報吓料啦!

p.s.

我本身有醫務化驗師牌,對於一部機可驗出多樣疾病始終聞所未聞,無論藥物,重金屬,細菌,以現今醫院/化驗所設備,都要經多重程序才能驗出,見到網上生物共振所用那機器,真的比較簡單,似中學實驗室比較多,不過另類治療始終好多時解釋唔到..........

複式洋房

From wiki

"Lacking any scientific explanation of how (bioresonance theory) might work, researchers have classified bioresonance therapy as pseudoscience"

複式洋房

我唔否定/抗拒另類治療,不過想了解多d先作決定,我在醫院化驗室工作,種菌都要三五七日先有結果,驗重金屬亦非常繁複,但香港化驗水平在世界處於前列,所以先有疑問!
世界醫術五花八門,什麼天灸,推宮過血林林種種,真係信不信由你。
舉個例子,xx能量水,有人話有效,但水份子真的可以拆細或加入能量?曹宏威話唔得,另外遠紅外線,宇宙射線之流,亦有騙人之意。
我都睇中醫,做針灸,中醫博大精深,非現今科學能解釋所有,我希望說出各位選擇治療方法之前,看多一點,想多一點,替寶寶選擇最合適方法,願濕疹遠離bb!

複式洋房

原帖由 小曳人 於 11-3-16 23:24 發表
插句咀.. 我都有個濕疹兒,不過轉豆奶就已經好咗

要插咀嘅係,我都係一個醫務化驗師, 一部機仔驗到好多嘢的確神奇,但係我地點解會用緊咁複雜嘅分法先驗到嘢呢?我估: 一個小便驗hcg同用機驗嘅分別! 大家要求唔同!

想分享嘅 ...

我都希望生物共振,係其中一樣解釋唔到,但係有用方法,
小至濕疹,重至自閉症都醫到...........

複式洋房

Carmom29, 多謝你舉的例子,我唔係唔信,只不過想了解多d,而且我見有家長話真係得,我都想去試吓,如果唔駛打針食藥,最多都係金錢損失,只要呀囡唔駛晚晚痕醒,多多錢都洗呀!

複式洋房

多謝heihei007,如果多d成功例子,大家會更有信心去嘗試。
另外驗藥方面,我睇吓可唔可以自己做,應該做到幾種重金屬同類固醇,不過要問有沒有媽媽可借出藥膏給我,我再找同事幫忙

首頁

尾頁

跳至