興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 分享旺角的大陸童書書店收穫 (Part II)

FXPC
開張大吉 :mrgreen:
你何不將以往PART 1 加條link 方面閱讀?

男爵府

FXPC
咁我就解o左置頂o個個part 1
多謝關心,工作甚忙+身體不適+小女好纏身,所以少上bk
有你o地撐住,好書分享不會太冷清 :mrgreen:

男爵府

Abbie_mimi 寫道:
大陸版 is tri-lingual - Cantonese, Putonghua and English. I like to watch English one with English sub-title. List price is $25 for a box of 2. Usually you can get discount. Each is 20 minutes only.

謝謝, 我一直都只係想要英文 :-P

男爵府

我無記錯今日行經博學軒都有, o係新思維隔離

男爵府

monica_kam
難得出城行樓上書店, 我每間行都完,遺恐有錯 :mrgreen: 其實,博學軒不嬲都有些小朋友讀物,雖然比例會較新思維、生活圖書等少,不過,他們又多些中童書及父母用書

palmchristy
我在他們處打o左好耐書釘啊
可能大家擦身而過 :mrgreen:

各位
星期六買了好些書、vcd,有我有大女、細B的

另邊廂sandy跟rleung介紹《小大人系列》奇妙動物園
存貨很少,如果阿女愛,我想會去當當掃一次貨
我買了$20,雖然當當價$9.9, 不過, 都係俾阿女試下穩陣
佢明天先有時間睇喇!!!!不過封面非常可愛
click here

男爵府

nn
一起分享說說心得,隨時搭訕吧! :mrgreen:

多謝指引!!!

原來大家的小朋友都有睇, 我未放新買那一盒,明天放工跟她一起睇 :mrgreen:

男爵府

最近女兒愛迷宮、小手工等玩意兒
她相當喜歡幼兒創意學習計劃走迷宮以及繪畫
我買過日本的迷宮書, 很貴很貴
現在她每天都玩三、四篇。

shun049
你小朋友幾大呀? 係o米剛剛生完無耐? :wink: 抑或有小朋友讀緊書? 我見你每次post 有關新x維書店的新書推介都好廣泛啊!!!!!!!!!!
不推介英文繪本? 不錯新x 維都無買英文入口繪本好耐喇
真是明日黃花, 真係睇住呢間書店的變遷……

你個個post都係講這間書店, 有無行上行落去多幾間? 我絕對相信樓上生活xx、 博xx、CW價格都相差無幾了

男爵府

pangpuiyee
你女好似同我女一樣大,同一個月 :mrgreen:

無疑新xx較多小朋友書, 不過,cw有時入的, 新xx都沒有吧
少人去有少人去的好, 新沒有的, 那幾間倉底都有

我建議去當當, 寧願一次過跟幾個人合訂

不過,拿上手看又是一番樂趣 :mrgreen:

我重申, 我都去新xx買書的 :mrgreen:

男爵府

littlemak
生活xx: 其實他們兒童書種都算多,不過擺放有些混亂, 類別不是分得太清楚, 不過, 我找過好幾本繒本,是新xx沒有的, 而親子的書種都較新xx多 很多時候我會去他們那處先

博xx: 老闆很好人, 我很喜歡去他處打書釘, 大人書種眼光較大陸書店闊, dvd 入貨有冷門選擇, 朋友幫我在那處買齊賈樟柯的片子
至於兒童書無疑最小,不過, 就是因為沒有人提他, 好些在其他書店缺貸, 他就有 :lol: 好似邏輯狗

國xx:講真, 新xx不是最平, 他們make 價算老實, 書量較新xx小,不過, 我覺得書種不會差得過新xx
我不是太喜歡他們有點塵在書面,成日覺得有點dirty
如果你想找 peter rabbit, 佢地反而會入

新xx: 當你去完當當, 就知道佢o地好好賺, 我不大覺得他們書種豐富, 他們連成人書的取向都是, 熱貨就大量入, 大堆大堆擺, 缺乏驚喜, 等同商 x 三x 的格局

文星: 佢貴, 是會員都好些少,不過,都係make 高o左
不過,他們的書種是很豐富, 我都建議大家去望望

當然, 各人去書局方式各不同, 有人睇完各大書網推介, 見人說好, 連拿上手看清楚是否自己杯茶便瑣定目標, 入去書局買買買

有人愛打完書釘,最後決定去借

入書局,有時入到一間讓你發掘驚喜, 放閒心去尋書,自有另一番樂趣。

以上種種, 我都有做過, 不過, 如果時間許可, 我喜歡跟女兒一起打書釘, 問問佢意見如何

男爵府

pangpuiyee
我女原來大你女2個月, 還以為一樣 :mrgreen:

我剛剛才收到一批 暫時不買 :mrgreen:
下次如果想訂書, 過去集體訂購, 睇下會唔會多人d
我跟女兒的同學仍一齊訂,學校分貨快啊 :mrgreen:

如果你女跟我女差不多大, 有沒有寫給她玩簡單迷宮?
我女很喜歡, 當然, 線條掌握還不行

男爵府

pangpuiyee
pangpuiyee 寫道:
有呀! 有兩套練習作業: 新頭腦開發, 開發潛能 超正!
請問怎樣可以學校分貨? thx

通常我們幾位同學仔媽媽一齊訂, 分好書後就拿回學校, 起碼不用走太遠,就係咁簡單
有時候大家訂的不同, 如果小朋友不喜歡那款書種,我們會送/交換, 要知道小朋友口味各不同, 有時候單憑網上介紹沒有實物在手, 「盲摸摸」買回來, 如果不喜歡便掉在一旁很浪費,雖然便宜,不過,想深一層,沒有大意義的書本大堆大堆買回來都是不環保的。

男爵府

rleung
很久沒見 :-P
我大女愈來愈愛纏著我一起看書書,做小手工,加上我亦正在跟小兒一起講故事,我都想增加多些親子時間啊, 所以真的用了放工上bk的時間閱讀。
希望跟女兒多看一些書, 有時間上來一起分享 :mrgreen:

手工折叠小巧手 :mrgreen:

我都有跟mimi玩, 紙質不錯, 她開始對立體的模式有興趣, 有次帶她到文化博物館, 那裡有工作人員教授做立體電車, 她便愛上這些小玩意

跟lego不同 ( 我女興趣像男孩 ), 由平面建立成立體的模型,正好進一步確立她三維概念。

如果你有好介紹, 再談

首頁

尾頁

跳至