跳至

首頁

尾頁

大宅

睛靈勳章 BK Milk勳章

gu媽, 我想訂多本書呀:
我的第一套百科全(地球卷、自然卷、物卷)
当当
94.5
http://product.dangdang.com/product.aspx?product_id=9253932

唔該晒!

大宅

gu 媽, 請幫我計一計總數是否$183.8? Thanks. :mrgreen:

大宅

我都好想嚟,但可唔可以嗰日先call你呀,好似上次咁就唔好意思啦。我老公嗰日要返工,要到時睇吓婆婆得唔得閑陪我。

如果要扮男仔,囡囡完全無問題,但如果要女裝出席,反而要同佢打扮吓先有說服力。

原文章由 gu 於 07-9-7 09:07 發表

下?甘今次咪好少人?我仲買左小小紀念品比各位小朋友呀(真係好小,好小個隻)

今次,仲得阡晞一個女仔,起碼有3個男仔爭,阡晞小心呀。

今次好似得:
毫子,小啤子,阡晞同亞gu,

熙熙,蕾蕾
你地來嗎? ...

大宅

囡囡就唔多喜歡拖車仔, 事關嗰日佢比d突然好大聲o既音樂嚇親, 搞到要拉我立即離場, 佢到e+仲成日同我講「叔叔扭 (大聲), 驚」。

囡囡越來越細胆, 乜都話驚, 見到類似甴曱物體會驚 (拜我所賜), 之前喺屋企會所有小朋友被管理員大聲鬧, 佢驚咗成個月到e+都仲不時提起。另外, 唔知點解見到有風吹"yuk"d衫或者布, 又驚。如果我哋唔立即安撫, 佢會驚到喊。

究竟喺咩問題? ?-(

原文章由 dilyshung 於 07-9-10 19:31 發表
尋日你地分贓真係好壯觀! 大家都好有書卷味!

混亂中我地唔見左gu媽小禮物呀:-( :-( . 不過德德對拖車仔好似突然好鐘意,返到屋企主動要拿架車仔出來拖 .拖拖下仲企埋上去,相拖郁埋自己?-(

真係要多謝gu媽,毫 ...

大宅

我都有諗過呢個可能性, 但佢淨係呢幾樣話驚, 加埋佢個反應又唔似假喎。

原文章由 dilyshung 於 07-9-14 00:14 發表
會唔會係,佢次次話驚,你地都好緊張佢呢? 變左係一種吸引你地注意力的方法??

大宅

嘩!d玩具又真係好得喎,不過我有排都無機會北上lu。

原文章由 Yvonnehon 於 07-9-18 09:52 發表
點解你哋會睇唔到既, 我自己又睇到喎! ?-( 等我再整整先

大宅

各位,我嚟緊呢兩個月都應該出唔到嚟玩喇,可能等到12月啦,睇吓到時邊度有生日會 參加(記得call我呀)。

大宅

彤彤睇咩睇到入晒神?

我都好想去海洋公園呀,真羡慕!

大宅

請問可唔可以update我大家報考幼稚園o既情況?Yvonne/gu媽,點解唔考慮迦南?

我暫只係幫囡囡報咗一間,呢個weekend面試。老實講,我都未有心水選擇,只係隨意報住幾間喺附近o既學校咋。

[ 本文章最後由 fongbonnie 於 07-11-1 18:06 編輯 ]

大宅

你吔就好啦,可以一齊返學。我幫囡囡報咗將軍澳宣道、青衣商會、迦南,其實迦南只係後備選擇,未去interview,前兩間都啱啱收咗囡囡,所以應該唔去in迦南。嗰兩間其實無用咩特別教學方法,只係聽聞佢吔口碑唔錯,又唔使搭車。

唔知有無媽咪對呢兩間學校有多d認識,可以比d意見?

原文章由 Yvonnehon 於 07-11-2 17:08 發表
bonnie,

我唔考慮迦南係因為一來佢太遠啦, 一定要坐校車, 二來我又唔係太鐘佢咁多規範, 佢俾我既感覺係樣樣都要守規矩, 所以我咪唔太鐘意囉, 而且而家循道又已收咗彤彤, 所以我唔會揀佢囉! 但學gu媽話齋, 迦南都好 ...

大宅

go4baby, 請問你講緊o既係邊間學校?

原文章由 go4baby 於 07-11-12 18:14 發表

gu媽,

真係俾你講中......"焉知非福".
囡囡有去interview, 佢就in得唔好. 不過最緊要我地見到d小朋友勞作/繪畫係一模一樣(如所有公仔都著一樣的間條褲仲要同一個姿勢), 所以我地相信"創意"比較遜色. 樹爸睇完之 ...

大宅

gu媽, 如果你真係唔做, gu仔就幸福喇, 有個全職媽咪照顧。:)

原文章由 gu 於 07-11-13 12:31 發表

no 我唔做 所以想藍田,因為有些野未決定好

大宅

無錯,我都喺傳統教學、活動教學之間掙扎咗好耐,心裡面偏向活動教學,但現實又被周圍的人影響而走向傳統教學。唉,現實與理想真係好難平衡。:(

原文章由 wendytam1856 於 07-11-14 10:31 發表
Hi! Bearso,

Thanks for your sharing 其實每間學校都有佢的教學理念, 都有佢的優劣, 真係好難選擇.

活動教學又驚小一追唔上
傳統教學又怕佢辛苦, 真矛盾

現在做父母真不容易 , 唯有.....努力加油呀:hamme ...

大宅

總之最緊要大家開心, 一切隨緣啦。:)

原文章由 gu 於 07-11-14 20:31 發表

其實我無特定要活動教學定傳統教學,有時傳統既可以好活動,活動既做得不好,就同傳統中的傳統無咩分別。老師都好緊要,又要睇機遇。
有時,心態重要少少,當然父母的心態最易感染小朋友,所以,有時亞仔將會去到邊間學校,有 ...

大宅

我好似有小小out咗,請問你吔個blog可以點去?

大宅

我e+報名(1A+1B)參加會唔會太遲?fandyli, 我可以幫手整啫喱糖。:loveliness:

[ 本文章最後由 fongbonnie 於 07-12-27 14:57 編輯 ]

大宅

我覺得食物只係其次, 最重要係比機會d小朋友一齊玩。

原文章由 meimeicat 於 07-12-27 18:52 發表
嘩~~到時場面一定好盛大!!
我都未唸用乜野器皿裝雞翼!
到會食物要唔要叫多d呀?

大宅

地點:將軍澳廣場 Club House

日期:
1.1.08 Tuesday 2:00pm~5:00pm

遊戲:

1:跑步比賽:分男子組,女子組及混合組。總之男仔就男子組,女仔就女子組,混合組就包男女小朋友,大原則係比巨地跑下即。
起點:貼牆

終點:有條線,不過,父母都企係線後,等小朋友目標明確些,同埋touchwood趺起上黎,大家出手可以快少少。不過,個度有地毯,趺都唔會好傷,放心。

2:餵野食:小朋友排隊畢野入細碗仔,之後,行去餵公仔食,個公仔有個口的,比小朋友畢下野同餵下野比人食甘即。分2行,排隊餵,似自助餐甘排

3:拎尾巴:大人細路一起玩,一人一尾巴,拎左人地條尾巴,完成...

4:彩虹傘(要睇下毫子媽借唔借倒)
遊戲可加可減,大家比意見啦

交換禮物:$50或以下,男女小朋友合用

工作分配:
1) 預備遊戲物資:
獎牌 - go4baby
彩虹傘 - 毫子媽/mermaidmom
其他 - gu媽
2) 主持:
遊戲 - gu媽, bearso, meimeicat
交換禮物 - bearso
3) 食物:
訂到會 - 德德媽 (有否餐具提供?)
滷水雞翼 - meimeicat
小麵包 - mermaidmom
飲品 - newmum
零食 - fandyli
啫喱糖 - fongbonnie

參加者:
1. bearso 2A1b
2. meimeicat 2A1b
3.gu2a1b
4. fandyli 2a1b~~
5. dilyshung 2A1B
6. yian 2A1b
7. 毫子2a1b
8. leejoannelee 2a2b
9. go4baby 2a1b
10. mclfbb 1A1B
11.LauC9 1A1B
12.newmum 2A1B
13. catherinelam
14.mermaidmom 2a3b
15. yvonnehon 2a1b (唔得唔得, 節目咁豐富, 報咗名先 )
16. fongbonnie 1a1b

大宅

唔該哂:D 。我想download囡囡張相in full size,可以點做?

原文章由 bearso 於 08-1-1 21:33 發表
http://www.yeungsfamily.com/try/v26/showalbum.asp?item=albums/2008/01/01%20-%20tko/

大宅

咁d食物又真係幾好味,如果唔係要睇住囡囡,我可以再食多d。

可惜我吔錯過咗大合照,事關囡囡咁啱話要去洗手間。

[ 本文章最後由 fongbonnie 於 08-1-2 19:04 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至