自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

我為外家勞心勞力,事事打點,好多時連自己頭家都忽略埋,而我阿哥就長期喺國內,連佢頭家都喺國內,香港阿媽屋企當然少理,有啲乜事都係我負責,呢一兩年特別多事,我好吃力但都要事事親力親為,呢兩日阿哥難得返來,我特意預備咗啲工作佢做,點知佢老婆屋企有事,佢又要馬上坐飛機返去。 我同我阿媽呻咗幾句,話點解次次啲工作又落返到我身上,跟住俾我阿媽話我做人斤斤計較!話阿哥無得選擇喎。老實講真係好氣憤,我够無得選擇啦!佢哋知唔知我呢十年嚟係點過,真係心理同生埋都好難過,父母年紀大經常病,最高記錄一星期同我老豆入急症室三次,每次企五六個小時以上,都未計平時覆診同其他大小事務。連之前爸爸走咗, 喪禮都係我一個人負責搞,佢哋只係負責出席,做人真係好累,仲要俾人話我斤斤計較, 真係好委屈。

侯爵府

ggiee 發表於 24-4-6 14:24
請個工人
呀哥同你各一半錢

唔請得工人,以前請過,當時老父還在,需要高度照顧,我阿媽都成日投訴工人得閒,搞到我成日心情好差,同阿媽因為咁嘈交,依家只係照顧佢一個,我一定更加好多說話聽,聽佢講嘢好辛苦。

侯爵府

變成一首歌 發表於 24-4-6 14:28
你哥有冇俾錢你父母?
不過講真,有俾你媽都未必收,睇佢幾縱個仔。
仔一家得閒探吓佢,佢可以讚上天,女成 ...

辛苦你都好少講, 佢覺得我照顧佢係應份, 又話自己以前點照顧自己父母, 但其實佢好早就落咗嚟香港, 父母喺大陸由舅父照顧, 佢呢啲根本就係站著說話不腰痛。

侯爵府

變成一首歌 發表於 24-4-6 14:32
投訴由佢投訴,唔好理。
睇落你哥你媽縱出嚟,你媽你縱出嚟

我都打算咁樣,佢仲有幾樣嘢要做,見親面就講,佢唔係直接叫我做,係見一次講一次想焗我做,我依家同佢講唔得閒,等你個仔返香港叫佢做,不能再做黃大仙滿足佢啲不必要嘅願望。

侯爵府

fasola 發表於 24-4-6 14:42
如果無估錯, 你媽當年九成資助左好多俾你外公外婆, 甚至為錢銀同你爸嘈過.
所以佢覺得自己係好偉大.
...

估中一半半啦,咁以前嚟咗香港又的確資助咗啲錢俾大陸親人,但我老豆就一向無所謂,所有收入由我阿媽一人操控,亂咁用都無人敢話佢。

侯爵府

crazypaper 發表於 24-4-6 14:54
有能力就請工人照顧,間唔中去探吓佢就輕鬆啲,請工人既錢同呀哥一人一半
呀媽同工人鬧交都要請,無可能犧 ...

以前請過㗎喇, 但搞到家嘈屋閉, 因為我阿媽覺得工人冇嘢做喎。

侯爵府

kikiboy 發表於 24-4-6 14:55
你阿媽真係唔識講嘢話你斤斤計較

呢句嘢難聽過粗口, 少少安慰都冇。

侯爵府

我愛Corina 發表於 24-4-6 15:09
現實一句,將來家產點分?

我可以乜都唔要,但按自己能力去做。

做咗平安紙,樣樣平均分。

侯爵府

crazypaper 發表於 24-4-6 15:07
我覺得佢年紀越大,你越辛苦呀!到時你自己頭家都顧不上,唔值得,請工人初期,你都落力啲去幫吓手,等老心 ...

工人真係暫時唔可以請, 唔係錢嘅問題, 我成日陪佢覆診整呢樣整嗰樣請假嗰啲錢都夠我請工人了, 就係以前請過搞到日日嘈交, 我阿媽份人, 出面啲人會覺得佢係好好人, 但係喺屋企就另外一副嘴臉,mean爆,又愛投訴, 所以我諗除非佢行唔到, 又或者癡呆, 先至可以請工人, 如果唔係一定日日六國大封相。

侯爵府

alau2021 發表於 24-4-6 15:21
你都知你阿哥乜都唔理,仲要同你阿媽呻就真係好多餘,簡單啲講,你選擇要做嘅就唔好埋怨,一係就唔好做。

...

我都知自己犯賤㗎啦, 但都唔可以下下谷住谷住啩。 點解我呻就係我錯, 如果可以選擇的話我都想樣樣唔理, 到底係佢哋唔啱定係我錯?

侯爵府

cmcn 發表於 24-4-6 15:47
呢d老人家煩霸(我媽都係呢d人),吾比工人坐下或抖下,一定要工人不斷做,奴隸咩?!工人做嘢又話人慢手慢腳/ ...

我阿媽嗰次跌斷手, 原因就係佢驚工人打斧頭, 所以自己推架車仔去買餸, 結果喺街市嗰度仆親, 依家好返隻右手都唔靈活, 明明有工人又唔用, 但就日日話人偷懶,都唔知佢諗乜。所以佢一日唔改變自己對工人嘅態度,請工人俾佢只會自尋煩惱。 依家同佢一講起請工人, 佢就發曬癲係咁鬧, 仲話係為我哋慳錢喎。

侯爵府

野原美冴 發表於 24-4-6 16:35
無動力生存的意思是否想自殺?

如是去到要自殺的地步,你仲有選擇,就是放棄娘家保命。由得阿媽自理,不再 ...

我真係唔會自殺咁蠢,會痛架。 只係覺得如果嚟緊嘅日子都係咁,就冇乜生存意義, 如果知道有絕症都唔想去醫嗰種, 想快快脆脆完咗就算。

侯爵府

RAY媽 發表於 24-4-6 19:20
你結婚了嗎?

結咗。

侯爵府

RAY媽 發表於 24-4-6 20:50
丈夫兒女呢?

我女都中四喇, 我盡量都唔想將佢哋牽涉當中, 阿媽始終係我自己的。 以前唔開心諗住同老公呻下, 都冇諗過叫佢幫手, 點知佢聽都唔願聽, 所以我依家已經唔會再同佢講, 同朋友講,上網講, 有時甚至匿埋喺廁所自言自語鬧,反而可以抒發下鬱結, 同佢哋講,受到冷漠對待盞自己更加激氣。

侯爵府

sjnl43 發表於 24-4-6 21:42
回覆 imlcc 的帖子

玫瑰菊花個d 中醫個logic 蔬肝解屈有無用我唔知, 人人體質唔同

無呀,呢排係上網睇下熊貓, 睇下人拆盲袋, 自己買埋一份, 估唔到有啲幫助, 好似真係可以忘記少少唔開心嘢。

侯爵府

gallygally 發表於 24-4-7 11:27
如果由細到大都被愛錫, 應該唔會有呢個帖, 好多人唔開心好大原因可能係因為從小都不被愛錫, 什至被家人欺凌 ...

你幾乎講中曬,我係用一生去治癒童年嘅人,我細個嘅唔開心都係因為我阿媽, 日日家嘈屋閉又係因為佢, 三日唔埋兩日被打鬧又係因為佢, 青春期嗰陣憎到佢死, 長大咗先冇咁嬲佢, 咁佢始終係我阿媽, 有時都會對我好,可能就係呢啲一啖砂糖一啖屎搞到我唔能夠唔理佢。而且我屋企唔算重男輕女,我阿哥細個都有受呢啲對待,只係佢依家恃住山高皇帝遠乜都唔使理啫。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊