跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我囡都係一樣,一開始自己會揸住支奶,食到一半就俾返支奶我,要攞d玩具俾佢,佢先肯開口継續食..食粥就少過之前.之前食碗半bb碗,e家只肯食一碗,再要佢食就扮嘔.佢既體重又無乜重過...
原帖由 b-ba-ma 於 10-9-3 21:19 發表
我都有同樣o既問題,我阿b衰到連奶 / 水都唔肯飲,之前都肯自己住支奶,而家食唔夠一半就推開支奶,要抱住佢餵佢加再上比d玩具佢玩先肯再飲。

至於固體食物,好在我阿b好鍾意食麵包,我仲可以用麵包+電視引佢開口,到佢有日都食 ...

複式洋房

我個囡依家一直都只係食緊粥仔,仲未食飯,通心粉之类既野,因為我唔識得點樣煮.各位媽媽可唔可以教我點樣煮呀?(只係俾bb一個人既份量)

複式洋房

哦~原來係咁呀,咁d肉大概要煮幾耐架.仲有d通心粉,烏冬使唔使要煮"南"D呢..?
原帖由 suesue00721 於 10-9-7 21:35 發表
其他同煮粥仔差不多,係用d肉煮左個湯先,等佢有d味之後放粉粉落去就ok,不過通心粉就要過冷河.

複式洋房

明白晒.唔詃晒~
原帖由 suesue00721 於 10-9-8 19:39 發表
我會豬肉煮10分鐘到.我唔會煮太林d粉粉,因為bb食得慢會索水.

複式洋房

我囡囡都係唔肯o趙野,所以到依家一直都係食緊杰粥,

複式洋房

我囡佢食一碗半(BB碗)用半個鐘至45分鐘到.我個囡食粥一定要睇電視,飲奶奶時要玩平時無得玩既野(細細件嗰d)唔係既就唔食同唔飲.你呀仔唔肯食,你有無試攞d野俾佢玩,分散你既注意,再喂呀..
原帖由 Joyfulness 於 10-9-24 14:41 發表

我阿仔都係,仲要係食一碗bb碗要用1粒鐘,晚餐仲只肯食幾匙。好沮喪啊....

首頁

尾頁

跳至