嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Agnes_HFC 發表於 11-5-17 18:05
如果用得其所, 不失為好的學習工具!

我隔天俾阿女玩ipad2, 每次45min左右, 主要係學ABC+單字+生活用語(例 ...

同意。同埋真係好睇小朋友反應,最清楚自己個小朋友係自己。如果你睇住佢好沉迷到唔理你,就梗係攞番以後唔俾啦。

好似我個仔,我有用 iPod touch,貪佢好渣手,佢自己控制。

玩嘅時間就我控制。我通常只係放學後午睡前同大便時俾佢,佢都幾主動透過裡面的字咭 app 學英文,好多時仲指住幅字咭要我讀番個音嚟睇我嘴形。

佢有少少相反,就係我教佢,佢唔係咁聽,佢比較鍾意自修,唔明就要我講(以前睇一本本硬皮書個D都已經係咁架喇),最近出街,我發覺佢成日搵佢係 iPod 學過嘅圖/字,好似想印證佢學過嘅野咁,然後我又再從旁指導(出街我唔帶部機架)

佢最近仲成日捉住我要我寫英文字母俾佢睇,因為我俾佢D app 只係認字,無教寫,佢覺得不足,要我補足。

至於話太多 apps 嘅問題,我就自己好勤力咁執D app,唔會一次 load 晒入去任佢睇。會睇番佢發展,目前嚟去都係英文字母同字咭,仲有廣東歌仔同莫札特音樂。

我個仔又唔係太沉迷,其實佢主要係攞嚟聽歌仔,有時俾佢佢開咗鍾意聽嘅歌仔,就放低去玩第二D野,總之就係要有背景音樂啦,真係俾佢激死

遲D等佢識睇書時,我都會買 ipad 2,螢幕大D嘛。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

伯爵府

oldbean 發表於 11-7-21 04:44
都時可能買唔到。。。。因為出到IPAD 3啦。

我同你一樣睇法,其實好睇家長點同佢用,最好一 ...

我自己就會抱持正面態度去睇呢D電子產品。因為知道真係無得避,咁不如同佢一齊用,引導佢正確用法,將來都不失為一種方便同學習嘅溝通工具。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew

伯爵府

回覆 DBDB 的帖子

check PM

首頁

尾頁

跳至